Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sudane po opozicijos lyderio arešto policija išvaikė naujus protestus

Sudano policija išvaikė kelis naujus protestus, surengtus po penktadieninių pamaldų, saugumo agentams areštavus pagrindinį opozicijos lyderį, raginusį rengti daugiau demonstracijų prieš didėjančias duonos kainas.
Protestas Sudane
Protestas Sudane / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Sudanas Protestas

Nuo gruodžio 19-osios įtūžusios minios ne kartą buvo išėjusios į sostinės Chartumo ir kitų miestų gatves, vyriausybei nusprendus pabranginti duoną.

Po penktadieninių pamaldų naujų demonstracijų buvo surengta keliuose miestuose, įskaitant Chartumą ir kitapus Nilo upės esantį Umdurmaną. Vaikydama šimtus protestuotojų policija naudojo ašarines dujas, pasakojo įvykių liudininkai.

Protestų taip pat buvo surengta Port Sudane, Atbaroje ir Madanyje. Pasak liudininkų, kelios demonstracijos vėliau buvo išvaikytos riaušių policijos.

Minios maldininkų skandavo „Laisvė, taika, teisingumas“, eidami iš vienos mečetės Umdurmane, kontroliuojamos pagrindinės opozicijos Nacionalinės Umos partijos, pasakojo vienas liudininkas.

Tačiau greitai jiems kelią pastojo riaušių policijos pareigūnai, paleidę ašarines dujas.

Aktyvistų socialiniuose tinkluose paskelbtose nuotraukose matyti tiršti dūmų debesys, kylantys virš kai kurių Chartumo rajonų, protestuotojams deginant šiukšles ir padangas.

Opozicijos grupės ragino artimiausiomis dienomis surengti daugiau demonstracijų prieš vyriausybę.

Ketvirtadienį vakare grupė opozicijos partijų lyderių susitarė ateinančiomis dienomis „spausti, kad vyktų daugiau protestų“, sakoma Sudano komunistų partijos pranešime.

Malšinant protestus buvo areštuoti keli opozicijos partijų nariai.

JT ekspertas susirūpinęs

Opozicinės Sudano kongreso partija nurodė, kad praėjus kelioms valandoms nuo penktadieninių protestų pradžios jos vadovas Omaras el Digeiras buvo suimtas saugumo agentų.

„Jis buvo išvežtas į nežinomą vietą“, – pridūrė partija.

Tuo metu Sudano rašytojų asociacija pranešė, kad antradienį žinomas poetas Mohamedas Taha antradienį buvo suimtas po sudalyvavimo viename proteste sostinėje.

„Jo buvimo vieta mums nežinoma“, – pažymėjo asociacija.

Sudano žurnalistų tinklas savo ruožtu pranešė apie dviejų reporterių areštą.

Ketvirtadienį Sudanas paskelbė, kad per protestus, pirmiausiai prasidėjusius miesteliuose ir kaimuose, o vėliau išplitusius Chartume, žuvo iš viso 19 žmonių, įskaitant du saugumo tarnybų darbuotojus.

Dauguma aukų žuvo per „plėšikavimo incidentus“, o dar 219 žmonių buvo sužeisti, sakė vyriausybės atstovas Boshara Juma. Jis pridūrė, kad pranešimų apie žuvusius žmones Chartume kol kas nebuvo.

Jungtinių Tautų ekspertas žmogaus teisių reikalams Sudane Aristide'as Nononsi sakė esąs susirūpinęs dėl šio smurto.

„Primygtinai raginu Sudano saugumo pajėgas laikytis didžiausio santūrumo, kad būtų išvengta smurto eskalavimo, ir imtis priemonių demonstrantų gyvybėms apsaugoti“, – sakoma jo pranešime.

Policijos ir saugumo tarnybų pareigūnai penktadienį liko budėti keliuose Sudano sostinės rajonuose.

Gruodžio viduryje vyriausybė trigubai pakėlė duonos kainą – nuo vieno Sudano svaro iki trijų (maždaug nuo 1,7 iki 5,2 euro cento). Šis žingsnis išprovokavo didelį gyventojų pyktį ir protestus.

Dauguma protestų nukreipti prieš brangstantį pragyvenimą ir maisto produktus, bet kai kurie demonstrantų taip pat skandavo 2011 metų Arabų pavasario laikų šūkį: „Liaudis nori režimo griūties.“

Nors Vašingtonas 2017 metų spalį atšaukė Sudanui taikytą ekonomikos embargą, šalis kenčia dėl užsienio valiutos atsargų krizės ir spartėjančios infliacijos.

Šiuo metu infliacijos indeksas yra apie 70 procentų, o Sudano svaras smarkiai nuvertėjo. Kai kuriuose šalies miestuose nuolat pristigdavo duonos ir degalų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius