Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 04 05 /17:12

Sudano sukarintų pajėgų vadas TBT nepripažįsta kaltės dėl karo nusikaltimų Darfūre

Tarptautiniame Baudžiamajame Teisme (TBT) vykstančiame pirmajame procese dėl karo nusikaltimų Darfūre buvęs Sudano sukarintų pajėgų vadas antradienį nepripažino savo kaltės dėl daugiau nei 30 jam pareikštų kaltinimų žiauriais nusikaltimais. 72 metų Muhammadas Ali Abd al Rahmanas, nuversto Sudano ilgamečio diktatoriaus Omaro al Bashiro sąjungininkas, buvo vienas iš vadovavusių vyriausybės įkurtoms liūdnai pagarsėjusioms sukarintoms pajėgoms „Janjaweed“.
Muhammadas Ali Abd al Rahmanas
Muhammadas Ali Abd al Rahmanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Nepripažįstu visų šių kaltinimų. Esu nekaltas dėl visų šių kaltinimo punktų“, – Hagoje teisme sakė M.Abd al Rahmanas teisme, paprašytas atsakyti į teismo jam pareikštus kaltinimus.

Jam pareikšti kaltinimai dėl 31 karo nusikaltimo ir nusikaltimo žmoniškumui, įvykdyto 2003–2004 metais vakariniame Sudano regione.

Ilgame kaltinimų sąraše vardijamos žmogžudystės, žaginimai, kankinimai ir plėšikavimai.

Jungtinių Tautų duomenimis, per 2003–2004 metų konfliktą Vakarų Darfūro regione žuvo 300 tūkst. žmonių, o dar 2,5 mln. gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

Kovos prasidėjo, etninėms mažumoms sukilus prieš arabų dominuojamą vyriausybę Chartume, kuri savo ruožtu užverbavo ir apginklavo liūdnai pagarsėjusią arabų dominuojamą sukarintą organizaciją „Janjaweed“.

Teisių grupės šiuos veiksmus įvardino kaip tyčinę etninio valymo kampaniją, nukreiptą prieš ne arabų kilmės fūrų, masalitų ir zaghavų etnines grupes.

2007 metų balandį TBT išdavė arešto orderį M.Abd al Rahmanui, dar žinomam Ali Kushaybo kariniu slapyvardžiu.

2020 metų vasarį, naujajai Sudano vyriausybei paskelbus apie savo ketinimus bendradarbiauti su TBT atliekant tyrimą, jis pabėgo į Centrinės Afrikos Respubliką, tačiau po keturių mėnesių pasidavė savo noru.

„Baimę kelianti reputacija“

Pasak prokurorų, M.Abd al Rahmanas, vadintas „pulkininkų pulkininku“ sukarintose pajėgose, atliko svarbų vaidmenį pajėgoms atakuojant mažiausiai keturis kaimus Vakarų Darfūre.

Jis kaltinamas vadovavęs šiems išpuoliams, o taip pat mobilizavęs, verbavęs ir ginklavęs „Janjaweed“ kovotojus.

M.Abd al Rahmanas „savo noru ir sąmoningai dalyvavo visuose šiuose nusikaltimuose“, – sakė TBT vyriausiasis prokuroras Karimas Khanas (Karimas Chanas).

„Jis didžiavosi galia, kurią, jo manymu, demonstravo,.. ir keistai džiaugėsi savo baimę keliančią reputacija“, – teisėjams sakė K.Khanas.

Per šiuos išpuolius buvo nužudyta mažiausiai 100 kaimo gyventojų, moterys ir merginos buvo prievartaujamos. Daugybė vietos gyventojų, daugiausia fūrų, buvo priversti palikti savo namus ir buvo persekiojami.

Po vieno išpuolio, vykusio 2002 metų vasario pabaigoje ir kovo pradžioje, 100 fūrų vyrų, įskaitant bendruomenės lyderius, gydytojus ir mokytojus, buvo nuvežti į policijos nuovadą Mukdžaro mieste, kur buvo tardomi ir kankinami.

Penkiasdešimt sulaikytųjų buvo išvaryti į kaimo vietovę, suguldyti veidu į žemę, o po to jiems buvo įvykdyta mirties bausmė, pranešė prokurorai.

Per kitą incidentą 2004 metų kovą buvo sulaikyta 100–200 fūrų vyrų, kurie buvo nuvežti į Deleigo policijos nuovados aikštelę, kur buvo kankinami.

„M.Abd al Rahmanas stovėdavo ant sulaikytųjų nugarų arba per jas vaikščiodavo, juos mušė... spardė ir įžeidinėjo žodžiu“, – teigė prokurorai.

Įtariama, kad jis smogė trims vyrams su „lazda arba į kirvį panašiu daiktu“.

„Šie vyrai dėl tokio jo elgesio mirė“, – nurodoma prokurorų kaltinime.

„Ilgai laukta proga“

M.Abd al Rahmanas yra pirmas įtariamasis, teisiamas už karo nusikaltimus Darfūre.

„Tai yra ilgai laukta aukų ir jų bendruomenių galimybė pamatyti, kaip įtariamas juos terorizavusių „Junjaweed“ kovotojų lyderis stoja prieš teisingumą“, – sakoma žmogaus teisių grupės „Human Rights Watch“ pranešime.

Šis teismo procesas yra pirmas, pradėtas po JT Saugumo Tarybos kreipimosi.

Buvęs Sudano prezidentas Omaras al Bashiras ir dar trys asmenys tebėra ieškomi TBT. Teismas duris atvėrė 2002 metais, kad teistų asmenis, atsakingus už pasaulio baisiausius nusikaltimus – nusikaltimus Darfūre.

Po O.al Basharo nuvertimo jis liko Sudane, nepaisant TBT raginimų perduoti jį ir dar du eksprezidento bendražygius Hagos teismui.

TBT vyriausiasis prokuroras K.Khanas sakė, kad spalį įvykęs karinis perversmas Sudane pridarė rimtų kliūčių teismo darbe, šiaurės rytinėje Afrikos šalyje augant neramumams.

Tačiau „spartesnis bendradarbiavimas su Tarptautiniu Baudžiamuoju Teismu yra vienintelis perspektyvus kelias, siekiant užtikrinti ilgai atidėliotą teisingumą asmenims, išgyvenusiems nusikaltimus žmoniškumui Darfūre“, JT Saugumo Taryboje sausį sakė K.Khanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius