Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Suirutė Europos Parlamente: atsisakė svarstyti biudžetą, kol Ukraina negaus oro gynybos sistemų

Buvęs Belgijos ministras pirmininkas ir Europos Parlamento (EP) narys Guy Verhofstadtas per suplanuotą parlamento sesiją atsistojo ir pareiškė, kad parlamentarai nebalsuos dėl Europos Sąjungos Vadovų Tarybos biudžeto įvykdymo patvirtinimo, kol Ukraina negaus to, ko prašo savo miestams apginti.

Sesijos metu atsistojęs buvęs Belgijos premjeras kreipėsi į EP narius ir paprašė pakeisti susitikimo darbotvarkę, nes atėjo laikas tinkamai sureaguoti į tai, jog praėjusią naktį kaip ir daugelį dienų prieš tai Rusijos pajėgos masiškai atakuoja Ukrainą raketomis.

Jis piktinosi, kad Europos Sąjunga yra pasiruošusi atverti duris Ukrainai, tačiau negali sureaguoti į skubų kariaujančios šalies prašymą perduoti septynias „Patriot“ oro gynybos sistemas.

VIDEO: G.Verhofstadtas: skandalinga, kad nesugebama priimti sprendimo nusiųsti Ukrainai kelias priešraketines sistemas

„Kaip visi matėte, per pastarąsias 20 dienų įvyko daugybė rusų išpuolių prieš paprastus Ukrainos miestus, ligonines, elektrines ir daugiabučius. Tačiau manau, kad skandalinga, jog Europa atveria duris Ukrainai, o Europos Vadovų Taryba net nesugeba skubiai nuspręsti nusiųsti Ukrainai kelias priešraketines sistemas“, – sakė G.Verhofstadtas.

Jis priminė Europos Komisijos pirmininko pavaduotojo, Europos Sąjungos vyriausiojo įgaliotinio užsienio reikalams ir saugumo politikai Josepo Borrellio trečiadienį pasakytus žodžius, kad Europoje yra 100 „Patriot“ sistemų.

Atsižvelgdamas į tai, G.Verhofstadtas. pasiūlė biudžeto klausimus svarstyti tik po to, kai Europos Vadovų Taryba pritars septynių „Patriot“ perdavimui Ukrainai.

Kiti parlamento nariai jo žodžius palydėjo plojimais.

Lietuvos kariuomenės nuotr./OG sistemos PATRIOT
Lietuvos kariuomenės nuotr./OG sistemos PATRIOT

Anksčiau Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba taip pat pareiškė, kad Ukrainos tarptautiniai partneriai nesuteikia pakankamai oro gynybos sistemų, kad apsisaugotų nuo Rusijos raketų atakų, nors jų arsenaluose yra daugiau kaip 100 „Patriot“ sistemų.

Jis pridūrė, kad šiuo metu nėra noro pasidalyti net penkiomis ar septyniomis tokiomis sistemomis, t.y. minimaliu skaičiumi, kurio reikia Ukrainai, kad būtų užtikrinta reikšminga papildoma apsauga. Jo nuomone, klausimas dėl Ukrainos aprūpinimo pakankamu oro gynybos sistemų skaičiumi priklauso nuo jos partnerių politinės valios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius