-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suklastotos naujienos, suklastoti ukrainiečiai: kaip rusai olandų nuomonę keitė

Kai pernai Nyderlanduose paaiškėjo, kad rinkėjų dauguma aiškia persvara nepritarė ES ir Ukrainos asociacijos susitarimui, daug kas stebėjosi. Jau tada įtarta, kad užkulisiuose darbavosi Rusija, kurios dezinformacijos kampanija Europoje ir JAV vėliau tik įsibėgėjo. Dabar „The New York Times“ tokią versiją skelbia kaip faktą: Kijevo šmeižto kampaniją Nyderlanduose vykdė būtent Rusijos pasiuntiniai.
Olandai pernai pasisakė prieš ES ir Ukrainos asociacijos sutartį. Kodėl?
Olandai pernai pasisakė prieš ES ir Ukrainos asociacijos sutartį. Kodėl? / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kairuoliškų pažiūrų Nyderlandų parlamentaras Harry van Bommelis, bandydamas įtikinti rinkėjus, kad sutarčiai su Ukraina reikia nepritarti, turėjo įtaigių sąjungininkų – savo specialiąją „ukrainiečių komandą“. Taip jis vadino grupę ukrainiečių imigrantų, kuri aktyviai dalyvavo agitacijoje.

Šie aktyvistai dalyvavo viešose diskusijose, televizijos laidose, aktyviai mirgėjo socialiniuose tinkluose. Žinią jie siuntė vieną: kad porevoliucinė Ukrainos valdžia yra kone kraujo ištroškusi kleptokratija, kuri nėra verta olandų paramos.

Pats H.Van Bommelis atsimena: „Mums tai buvo labai paranku, nes parodėme, kad (naujajai valdžiai, – red.) pritaria ne visi ukrainiečiai.“

Paranku, bet tikrai netikslu – Nyderlanduose prieš referendumą veikė ne ukrainiečiai, o atvykėliai iš Rusijos ir iš separatistų jau užimtų rajonų Ukrainos rytuose. Jie ištikimai laikėsi Kremliaus linijos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Referendumo balsų skaičiavimas Nyderlanduose
AFP/„Scanpix“ nuotr./Referendumo balsų skaičiavimas Nyderlanduose

Balsus skaičiuos ranka

Praėjusių metų balandžio referendumas tuomet tapo skaudžiu smūgiu ES, o jo rezultatai pamalonino Maskvą, padrąsino prorusiškus Europos populistus ir išgąsdino politinį elitą.

Visoje Europoje skamba saugumo tarnybų perspėjimai, kad rusai, kaip ir pernai JAV, gali kištis į balsavimus.

Ir nors iki šiol neaišku, ar „ukrainiečių komandai“ buvo tiesiogiai vadovaujama iš Rusijos, tradicinių Europos šalių partijų atstovai, kuriuos jau papurtė „Brexit“ Jungtinėje Karalystėje, baiminasi, kad panašūs iššūkiai kaip per referendumą laukia ir šiemet.

Rinkimai laukia Nyderlanduose, Prancūzijoje, Vokietijoje, galbūt Italijoje, o visoje Europoje skamba saugumo tarnybų perspėjimai, kad rusai, kaip ir pernai JAV, gali kištis į balsavimus.

Norvegija vasarį pranešė apie programišių, siejamų su Rusija, surengtą ataką prieš Leiboristų partiją, Jungtinės Karalystės gynybos ministras apkaltino Maskvą „informacijos pavertimu ginklu“, vis garsiau pavojaus varpais skambina vokiečiai, prancūzai, italai.

Nyderlanduose rinkimai vyks jau kovo 15 dieną, o vietos žvalgyba skelbia, kad „užsienio šalys, ypač Rusija“, jau šimtus kartų bandė įsiskverbti į valdžios institucijų kompiuterius.

Vidaus reikalų ministerija vėliau paskelbė, kad po rinkimų visi balsai bus skaičiuojami ne kompiuteriais, o ranka – bijomasi programišių gudrybių.

Prorusiška populistų linija

„Tie, kurie yra valdžioje, yra labai išsigandę. Tikrai yra pagrindo baimintis dėl kišimosi į rinkimus, – vis dėlto pažymi Hagos strateginių studijų centro analitikas Sijbrenas de Jongas. – Bet tikroji grėsmė yra populistai, kurių linija – prorusiška.

Daug kam iš tiesų atrodo neįtikėtina, kad Kremliui galėtų rūpėti tokia kukli ir didelės įtakos neturinti valstybė kaip Nyderlandai.

Populistai žino, kad tokia linija kenkia pusiausvyrai Europoje, kurią jie taip nori sunaikinti. Rusijai tereikia laikytis nuošaliau ir stebėti, kaip jos darbą atlieka populistai.“

Iš tiesų – konkrečių įrodymų, kad būtent Rusijos valstybė, o ne pavieniai rusai, darbuojasi ties rinkimais Nyderlanduose, nėra. Daug kam iš tiesų atrodo neįtikėtina, kad Kremliui galėtų rūpėti tokia kukli ir didelės įtakos neturinti valstybė.

„Ne, referendumas pernai jau parodė: nereikia įdėti daug pastangų, kad būtų pasiekta labai daug – pavyzdžiui, kad būtų iš vidaus sužlugdyta Europos Sąjunga“, – mano S.de Jongas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Olandų tyrėjai pristato baudžiamojo tyrimo dėl Ukrainoje numušto MH17 lainerio išvadas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Olandų tyrėjai pristato baudžiamojo tyrimo dėl Ukrainoje numušto MH17 lainerio išvadas

Juk šiaip Nyderlanduose rusams turėtų būti sunku. Praėjusiais metais šalies tyrėjai oficialiai susiejo „Malaysia Airlines“ MH17 reiso keleivinio lėktuvo numušimą Rytų Ukrainoje 2014 metų liepą su Rusija.

Maskvai tai buvo katastrofa įvaizdžio prasme, o prorusiški olandai, padedami paslaugių Rusijos propagandistų, iki šiol nepailsdami platina neįsivaizduojamas sąmokslo teorijas ir dėl tragedijos kaltina visus, tik ne Kremlių bei šiam tarnaujančius separatistus Donbase.

Nuo Rusijos tada atsitraukė net euroskeptiškosios Laisvės partijos lyderis Geertas Wildersas. Tiesa, jo idėjos ir taip puikiai tinka Maskvai, nes skaldo ES.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Geertas Wildersas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Geertas Wildersas

Nyderlandų tarptautinių santykių instituto eksperto Sico van der Meero teigimu, akivaizdu, kad Rusija Vakarus vertina priešiškai ir yra suinteresuota, kad rinkimuose pasisektų populistams, pasisakantiems prieš ES ir, kai kuriais atvejais, NATO.

„Rusai mano, kad jie stiprėja, kai silpnėja jų priešai“, – seną taisyklę priminė S.van der Meeras.

Tiršta dūmų uždanga

Kaip skelbia Nyderlandų žvalgybos tarnyba AIVD, Rusija šalyje yra „per daugelį metų“ numezgusi „kontaktų tinklą“.

Vienas tokių kontaktų – Vladimiras Kornilovas, Rusijoje gimęs ir Rytų Ukrainoje užaugęs istorikas bei politologas, kuris dabar gyvena Hagoje. Čia jis vadovauja Eurazijos studijų centrui, kuriame dirba vienas žmogus – pats V.Kornilovas.

Vladimiras Kornilovas: „Po referendumo čia visi manė, kad tai tik olandų problema, bet dabar matome, jog tai buvo tik pradžia.“

Prieš pernykštį referendumą V.Kornilovas aktyviai agitavo prieš ES ir Ukrainos asociacijos sutartį, o save nuosekliai vadino „ukrainiečiu imigrantu“, kurį esą stebino „iš pažiūros nesibaigiantis propagandos ir melo apie Rusiją srautas“. Tuomet jis neva ir nutarė nebetylėti.

„Po referendumo čia visi manė, kad tai tik olandų problema, bet dabar matome, jog tai buvo tik pradžia, – „The New York Times“ teigė V.Kornilovas, neigiantis bet kokius ryšius su Rusija. – Europos Sąjungą ištikusi didžiulė krizė.“

Agitacija užsiėmė ne jis vienas. Padėjo ir konservatyvių, prorusiškų pažiūrų aktyvistas Thierry Baudet bei jau minėtas H.Van Bommelis.

Th.Baudet per kampaniją prieš referendumą tviteryje paskelbė, kad Ukraina neturi teisės į valstybingumą, ir pasidalino melu, esą ukrainiečiai kariai Donbase nukryžiavo 3 metų berniuką. Šią istoriją akiplėšiškai išgalvojo propagandistai Rusijos valstybinėje televizijoje.

Netrukus „YouTube“ pasirodė ir dar viena klastotė, kurioje neva buvo matyti, kaip Ukrainos savanorių bataliono „Azov“ kovotojai degina Nyderlandų vėliavą ir grasina olandams terorizmu, jei per referendumą nebus paremta asociacijos sutartis.

„Facebook“ nuotr./Tariami bataliono „Azov“ kovotojai degina Nyderlandų vėliavą
„Facebook“ nuotr./Tariami bataliono „Azov“ kovotojai degina Nyderlandų vėliavą

Vaizdo įrašas buvo melagingas, o tyrėjų tinklalapis „Bellingcat“ jo kūrėjus susiejo su vadinamuoju „trolių fabriku“ Sankt Peterburge.

„Kremliui tereikia paspausti „like“ ar pasidalinti naujiena – viskas. Internetas vis dar anonimiškas, todėl sunku atskirti tikrus žmones, kurie reiškia tikrą savo nuomonę, nuo propagandos strategų pasiųstų trolių.

Nėra rūkstančio pistoleto – yra tik daug dūmų“, – teigė S.de Jongas.

Nikitos aktyvumas

Atstovus į Nyderlandus prieš referendumą siuntė ir Ukraina – jie agitavo balsuoti už sutartį. Tiesa, jie niekada neslėpė, kad yra atsiųsti Kijevo.

Aktyviai už ES ir Ukrainos asociacijos sutartį agitavo Nyderlandų parlamento narys, leiboristas Michielis Servaesas. Jis puikiai prisimena, kaip per vieną renginį jį aršiai sukritikavo moteris, apsimetusi ukrainiete. Vėliau paaiškėjo, kad ji – rusė.

Per vieną renginį M.Servaesą aršiai sukritikavo moteris, apsimetusi ukrainiete. Vėliau paaiškėjo, kad ji – rusė.

„Mane tai iš tiesų pribloškė. Buvo ir daugiau žmonių, kurie sakė esantys ukrainiečiai, bet iš tikrųjų buvo rusai“, – pasakojo M.Servaesas.

Ypač aktyvus H.Van Bommelio „ukrainiečių komandos narys“ buvo 26-erių Nikita Ananjevas. Jis Nyderlanduose vadovauja Rusų studentų asociacijai ir prieš referendumą važinėjo po šalį ragindamas rinkėjus nepritarti susitarimui su Ukraina.

Tačiau jo biografijoje yra įdomus faktas – 2013 metais Maskvoje jis lankė „jaunimo lyderių mokyklą“, o projektą rėmė Rusijos minkštosios galios įrankiu vadinama valstybinė agentūra „Rossotrudničestvo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius