Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Svajonė šalia: Hillary Clinton greičiausiai taps pirmąja dėl JAV prezidento posto kovosiančia moterimi

Hillary Clinton tikriausiai užsitikrins Demokratų partijos kandidatės į JAV prezidentus titulą po antradienį vyksiančių pirminių rinkimų Kalifornijoje, žengdama į istorinius rinkimus su numanomu respublikonų kandidatu Donaldu Trumpu.
Hillary Clinton
Hillary Clinton / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Demokratų favoritė beveik neabejotinai užsitikrino savo partijos kandidatės poziciją, smarkiai priartėdama prie svajonės grįžti į Baltuosius rūmus kaip jų šeimininkė, praėjus 16 metų po to, kai prezidento kadenciją baigė jos vyras Billas Clintonas.

Buvusi valstybės sekretorė žengė žingsnelį pergalės link, sekmadienį tvirtai laimėjusi pirminius rinkimus Puerto Rike, neinkorporuotoje JAV teritorijoje – kitą dieną po to, kai už ją triuškinamai nubalsavo JAV Mergelių Salų demokratai.

Puerto Rikas deleguoja į Demokratų nacionalinį suvažiavimą 60 įpareigotų delegatų; iš jų 36 atiteks H.Clinton, o 24 – B.Sandersui.

Tačiau pralaimėjimas Kalifornijoje, didžiausioje šalies valstijoje, taptų skaudžiu smūgiu ir galbūt apsunkintų H.Clinton pastangas suvienyti partiją.

Jeigu H.Clinton taptų partijos kandidate, prasidėtų precedento neturinti kova tarp politikės, kuri trokšta sudaužyti stiklines lubas ir tapti pirmąja JAV prezidento postą užėmusia moterimi, bei provokuojančio būdo milijardieriaus verslininko, politikos naujoko, kuris pakeitė Amerikos rinkimų kampanijų veidą.

Buvusi valstybės sekretorė žengė žingsnelį pergalės link, sekmadienį tvirtai laimėjusi pirminius rinkimus Puerto Rike, neinkorporuotoje JAV teritorijoje.

H.Clinton, kuri, kaip ir B.Sandersas, nepaliaudama agitavo Auksinėje valstijoje, siuntė žinią, kad lenktynių baigtis jau aiški ir kad ji taps Demokratų vėliavneše.

„Tikiu, kad antradienį būsiu ryžtingai laimėjusi balsavimą ir aiškiai laimėjusi įpareigotųjų delegatų daugumą“, – ji sakė televizijai CNN, būdama Kalifornijoje.

„Po antradienio ketinu padaryti viską, ką galiu, kad pamėginčiau suvienyti Demokratų partiją – ir tikiuosi, kad senatorius Sandersas darys tą patį.“

Tačiau B.Sandersas tvirtina, kad H.Clinton pranašumas grindžiamas daugiausiai vadinamaisiais superdelegatais – svarbiais partijos veikėjais, kurie nėra įpareigoti balsuoti už kurį nors kandidatą. Vermonto senatorius pareiškė, kad nesudės ginklų iki pat partijos nacionalinio suvažiavimo liepą.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Bernie Sandersas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Bernie Sandersas

Save demokratu socialistu vadinantis B.Sandersas sekmadienį argumentavo, kad jis gali įtikinti persigalvoti daugelį iš daugiau negu 500 superdelegatų, palaikančių H.Clinton.

Jis pridūrė, kad „nebūtų labai tikslu“ H.Clinton skelbti pergalę pagal superdelegatų skaičiavimą prieš partijos suvažiavimą.

Net jeigu B.Sandersas tvirtai pasirodytų antradienį, tai nepadėtų jam sutrukdyti H.Clinton pasiekti reikiamą delegatų skaičių.

B.Sandersas užsiminė, kad laiką tarp paskutinių demokratų pirminių rinkimų, kurie vyks birželio 14 dieną sostinėje Vašingtone, ir liepos 25–28 dienomis vyksiančio suvažiavimo išnaudos, siekdamas palenkti į savo pusę superdelegatus.

Vis dėlto net jeigu B.Sandersas tvirtai pasirodytų antradienį, tai nepadėtų jam sutrukdyti H.Clinton pasiekti reikiamą delegatų skaičių.

Kaip rodo CNN statistika, dabar H.Clinton palaiko iš viso 2 354 delegatai, tad jai belieka laimėti dar 29, kad iškovotų pergalę.

Antradienį spręsis, kaip bus paskirstyti daugiau negu 600 įpareigotųjų delegatų, o H.Clinton turi dideles galimybes užsitikrinti jai reikiamą skaičių jau tada, kai balsavimo apylinkės užsidarys Naujajame Džersyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius