Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Svarbų susitarimą su ES pasiekęs JK ministras pirmininkas bando įtikinti skeptikus

Britų ministras pirmininkas Rishi Sunakas antradienį nuvyko į Belfastą pristatyti savo svarbaus susitarimo su Europos Sąjunga pačiai griežčiausiai auditorijai: junionistų politikams, nuogąstaujantiems, kad prekybos po „Brexito“ taisyklės silpnina Šiaurės Airijos padėtį Jungtinėje Karalystėje.
Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas
Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas / „Reuters“/„Scanpix“

JK ir Europos Sąjunga, kuriai priklauso 27 valstybės, pirmadienį paskelbė susitarusios, kaip išspręsti ginčą dėl prekybos Šiaurės Airijoje, kėlusį įtampą nuo pat JK išstojimo iš bloko 2020 metais.

Bendru susitarimu bus palengvinti muitinės patikrinimai ir sumažintos kitos kliūtys prekių judėjimui į Šiaurės Airiją iš likusios JK dalies. Šios kliūtys atsirado po „Brexito“ siekiant išlaikyti atvirą sieną tarp Šiaurės Airijos ir ES priklausančios Airijos Respublikos.

„Vindzoro gairėmis“ pramintą susitarimą Londonas ir Briuselis vadino proveržiu. Tačiau probritiški Šiaurės Airijos junionistų politikai jam dar nepritarė. Jų paramos reikia tam, kad būtų atkurta pusiau autonominė Šiaurės Airijos vyriausybė, žlugusi kilus ginčui dėl prekybos. 1,9 mln. žmonių šioje provincijoje dabar gyvena be funkcionuojančios administracijos.

R.Sunakas transliuotojui BBC sakė, kad susitarimas yra „didžiulis žingsnis į priekį Šiaurės Airijos žmonėms“, ir išreiškė įsitikinimą, kad provincijos politikai jam pritars.

JK palaikanti Demokratinė junionistų partija (DUP), kuri dalijimosi valdžia administracijoje dirbo su airių nacionalistų partija „Sinn Fein“, prieš metus pasitraukė iš vyriausybės protestuodama prieš prekybos taisykles ir atsisako sugrįžti, kol šios taisyklės bus atšauktos ar iš esmės perrašytos. Pagal Šiaurės Airijos politinę sistemą valdžia dalijasi airių nacionalistai ir britų junionistai; nė viena stovykla negali valdyti be kitos.

DUP lyderis Jeffrey Donaldsonas antradienį sakė, kad partija skirs laiko susitarimo detalėms išstudijuoti ir tik tada paskelbs savo sprendimą.

„Mes protingi žmonės, bet norime pasirūpinti, jog tai, ką pasakė ministras pirmininkas, atitinka tai, kas iš tikrųjų yra pačiame susitarime“, – sakė jis.

Šiaurės Airija yra vienintelė JK dalis, turinti sausumos sieną su ES. JK išstojus iš bloko, abi šalys sutarė, kad prie Airijos sienos neatsiras muitinės ir kitų patikrinimo postų, nes atvira siena yra svarbus Šiaurės Airijos taikos proceso elementas.

Vietoje to tikrinamos kai kurios į Šiaurės Airiją iš likusios JK dalies vežamos prekės. Tai papiktino junionistus Belfaste – jie sako, kad Airijos jūroje atsiradusi prekybos siena kenkia Šiaurės Airijos padėčiai Jungtinėje Karalystėje.

R.Sunakas tikina, kad naujosiomis „Vindzoro gairėmis“ panaikinamas „bet koks sienos Airijos jūroje pojūtis“, nes atšaukiami didžiosios prekių daugumos patikrinimai. Be to, jomis Šiaurės Airijos politikams suteikiamas mechanizmas ginčyti naująsias ES prekybos taisykles, kurios gali būti taikomos regione. Tai buvo svarbus junionistų reikalavimas.

Verslo grupės daugiausia sveikino susitarimą ir sakė, kad jis palengvins naštą kompanijoms, o vartotojai Šiaurės Airijoje galės gauti tokių prekių kaip angliškos dešrelės, kurias blokavo pradinės prekybos po „Brexito“ taisyklės.

Kai kurie griežti „Brexito“ šalininkai R.Sunako valdančiojoje Konservatorių partijoje irgi netikėtai teigiamai įvertino susitarimą. Viena svarbi figūra – buvęs ministras pirmininkas Borisas Johnsonas, derėjęsis dėl pradinio susitarimo, kurį R.Sunakas dabar perrašė – savo nuomonės dar nepareiškė.

Susitarimą sveikino ir Baltieji rūmai, išreiškę pasitenkinimą, kad abi šalys sugebėjo išspręsti ginčą.

„Manome, jog tai padės ir ES, ir JK klestėti, atvers įvairiausius... kelius prekybai“, – pirmadienį sakė Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius