Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 12 20 /17:28

Svarbus žingsnis: Jungtinės Karalystės parlamentas pritarė „Brexit“ sutarčiai

Kai dauguma tokia, kitoks rezutatas ir nebuvo įmanomas. Jungtinės Karalystės parlamentarai pritarė Boriso Johnsono vyriausybės parengtai „Brexit“ – išstojimo iš ES sutarčiai. Tai reiškia, kad šalis sausio 31 dieną tikrai paliks Bendriją.
Borisas Johnsonas
Borisas Johnsonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Už susitarimą balsavo 358 deputatai, o prieš jį – 234. Dabar dokumentas dar bus analizuojamas Bendruomenių ir Lordų Rūmuose, o galutinis balsavimas dėl B.Johnsono siūlomų išstojimo sąlygų įvyks po kalėdinių atostogų sausio pradžioje.

Įdomu tai, kad susitarimui pritarta 124 balsų persvara. Tai reiškia, kad už „Brexit“ susitarimą balsavo ne vien toriai, naujajame parlamente turintys 80 mandatų daugumą.

Svarbu tai, kad parlamente paremta sutartimi užblokuojama galimybė pratęsti pereinamąjį laikotarpį, per kurį Jungtinė Karalystė ir ES turėtų susitarti dėl ateities santykių.

Šis laikotarpis baigsis kartu su 2020 metais. Per jį šalies ir Bendrijos ryšiai išliks daugmaž tokie patys kaip ir dabar, o abi pusės stengsis susiderėti dėl naujos išsamios sutarties, apimančios įvairiausias sritis – pradedant prekyba, baigiant saugumu ir duomenų apsauga.

ES pareigūnai jau ne kartą įspėjo, kad per 11 mėnesių susitarti be galo sunku. Bet kiti ekspertai mano, kad sėkmingos derybos įmanomos.

Sausio 31 dieną Jungtinė Karalystė turėtų tapti pirmąja istorijoje iš ES pasitraukusia šalimi nare.

Per praėjusios savaitės pirmalaikius rinkimus B.Johnsono Konservatorių partija gavo 365 mandatus 650 vietų Bendruomenių Rūmuose.

Pagrindinė opozicinė Leiboristų partija, užleidusi valdžią konservatoriams nuo 2010 metų ir krečiama vidinių konfliktų dėl Jungtinės Karalystės vietos pasaulyje, patyrė savo didžiausią pralaimėjimą nuo 1935-ųjų.

„Dabar yra metas veikti drauge kaip vienai atgaivintai šaliai, vienai Jungtinei Karalystei, kupinai atnaujinto pasitikėjimo savo nacionaliniu likimu ir galiausiai pasiryžusiai pasinaudoti dabar priešais mus esančiomis galimybėmis“, – prieš penktadienio balsavimą įstatymų leidėjams sakė B.Johnsonas.

„Tai bus padaryta. Tai baigsis. Apgailėtina pastarųjų trejų su puse metų istorija baigsis, ir mes galėsime žengti pirmyn“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius