Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Svarbus žingsnis taikos Sirijoje link – JT Saugumo Taryba sutarė dėl rezoliucijos

Pirmą kartą per beveik penkerius metus, kiek vyksta žiaurus pilietinis karas Sirijoje, galingiausios pasaulio valstybės sutarė dėl plano, kuriuo bus siekiama paliaubų ir taikos.
Sirija
Sirija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą penktadienį vienbalsiai palaikė rezoliuciją, pakviesdama sukilėlius ir Damasko režimą prie derybų stalo. Ekspertai tai vadina pirmuoju dideliu žingsniu krizės sprendimo link, nors vis dar išlieka nesutarimų dėl Basharo al Assado likimo, taip pat – abejonių, ar planą pavyks įgyvendinti.

Ir Rusija, ir JAV palaikė rezoliuciją, tačiau joje nekalbama apie vieną esminių klausimų, kuriuo abiejų šalių nuomonės skiriasi - kas laukia dabartinio Sirijos prezidento. Maskva remia B.al Assadą, Vašingtonas nori, kad jis būtų pašalintas iš valdžios.

JAV ir Rusijos iniciatyva po derybų su 17 šalių grupe numato, kad artimiausiu laiku turi būti paskelbtos paliaubos jau beveik penkerius metus tebesitęsiančiame konflikte – galbūt jau kitą mėnesį.

Jeigu šis planas padės susodinti prie derybų stalo prezidento Basharo al Assado režimą ir ginkluotą opoziciją, tai leistų Rusijos ir JAV vadovaujamoms pajėgoms sutelkti ugnį į džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS).

„Tikimės ir numatome, kad sausį susėsime prie stalo ir galėsime pasiekti, kad ugnis bus visiškai nutraukta“, – JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry sakė žurnalistams.

„Vadinasi, visiškai liausis sprogmenų prikrautų statinių mėtymas, liausis bet koks bombardavimas, bet koks šaudymas, bet kokios atakos prieš kurią nors pusę“, – pridūrė jis.

JT Saugumo Taryba susitiko penktadienį po Tarptautinės Sirijos palaikymo grupės (TSPG) derybų Niujorke, stengiantis inicijuoti taikos procesą.

Dabar dėmesys krypsta į Maskvą ir Rijadą: Rusija spaudžia B.al Assado režimą sutikti su paliaubomis, o Saudo Arabija ragina opoziciją sudaryti derybininkų grupę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius