-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švedija nuo gruodžio 1-osios reikalaus COVID-19 skiepų paso

Švedija nuo gruodžio 1-osios įveda reikalavimą turėti skiepų nuo COVID-19 pasą visų viduje vykstančių viešų renginių dalyviams, jei renginyje dalyvauja daugiau nei 100 žmonių, trečiadienį pranešė šalies vyriausybė, Europoje greitai augant naujų užsikrėtimo atvejų skaičiui.
Švedija per koronaviruso pandemiją
Švedija per koronaviruso pandemiją / „Scanpix“ nuotr.

Švedija, kur užsikrėtimų skaičius šiuo metu yra sąlyginai mažas, lapkričio 1 dieną panaikino reikalavimą visiškai paskiepytiems asmenims, pajutusiems simptomų, testuotis dėl COVID-19. Tačiau sulaukusi kritikos vyriausybė šį sprendimą atšaukia.

Sveikatos apsaugos ministrė Lena Hallengren nurodė, kad Švedijoje žiemą tikriausiai padaugės susirgimų, kadangi šalis „nėra izoliuota nuo likusio pasaulio“.

Vyresniems nei 16 ar 18 metų asmenims – vyriausybė dar šį klausimą sprendžia – reikės pateikti skiepų pasą per tokius renginius kaip koncertai, spektakliai ir sporto varžybos. Tačiau restoranuose ir baruose šio dokumento nebus prašoma.

Organizatoriai, nereikalausiantys pateikti pažymėjimo, turės taikyti griežtus suvaržymus – ribojimus dalyvių skaičiams ir socialinį atstumą.

Ankstyvuoju pandemijos etapu Švedija išsiskyrė tuo, kad neskelbė karantino ir tik rekomendavo naudoti apsaugines kaukes, kai neįmanoma išvengti susibūrimų.

Vietoje reikalavimų šalyje buvo remiamasi nepriverstinėmis rekomendacijomis, nors ir buvo įvesti tam tikri suvaržymai – visų pirma leidžiamam žmonių skaičiui viešose vietose ir maitinimo įstaigose. Be to, restoranai ir barai turėjo sutrumpinti darbo laiką.

Rugsėjo pabaigoje vyriausybė panaikino visus apribojimus, nes vakcinacijos kampanija buvo vykdoma sklandžiai, o susirgimų skaičius buvo kontroliuojamas.

Visuomenės sveikatos agentūros duomenimis, šiuo metu pilnai paskiepyta 67 proc. švedų. Vyresnių nei 16 metų gyventojų grupėje šis rodiklis siekia 82 procentus

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nurodo, kad šiuo metu šalyje pastarųjų dviejų savaičių sergamumo rodiklis yra 85,8 atvejo 100 tūkst. gyventojų – vienas mažiausių Europoje ir gerokai mažesnis nei kaimyninėse Šiaurės valstybėse, kur epidemiologinė padėtis sparčiai prastėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius