Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švedija reikalauja Kinijos paleisti leidėją Gui Minhai

Švedijos užsienio reikalų ministrė Ann Linde antradienį pareikalavo, kad būtų paleistas kinų kilmės švedų leidėjas Gui Minhai, kuriam Kinijos teismas skyrė 10 metų laisvės atėmimo bausmę.
Leidėjas Gui Minhai
Leidėjas Gui Minhai / „Facebook“ nuotr.
Temos: 2 Kinija Švedija

„Visada aiškiai sakėme, kad reikalaujame paleisti Gui Minhai, kad jis galėtų sugrįžti pas savo dukrą ir šeimą. Šis reikalavimas išlieka“, – pranešime sakė A.Linde.

Kinijos teismas skyrė leidėjui 10 metų laisvės atėmimo bausmę dėl neteisėto žvalgybinės informacijos teikimo užsienyje.

Rytinio Ningbo miesto teismas nurodė, kad Gui Minhai buvo nuteistas pirmadienį, o 2018 metais jis kreipėsi dėl Kinijos pilietybės atkūrimo. Visgi lieka neaišku, ar jis atsisakė Švedijos pilietybės.

Gui Minhai 2015-aisiais dingo iš savo namų Tailando pajūryje, kur atostogavo, o po kelių mėnesių pasirodė per Kinijos televiziją ir pareiškė, kad pasidavė teisėsaugai dėl 2003 metais įvykusios avarijos, per kurią žuvo aukštosios mokyklos studentė.

Keli Gui Minhai kolegos iš jo Honkongo leidyklos taip pat dingo vienas po kito, tad kilo įtarimų, jog pagrindinės Kinijos dalies saugumo pajėgos siekia užgniaužti nepriklausomus balsus šiame pusiau autonominiame mieste.

2017-ųjų spalio mėnesį, atlikęs dvejų metų bausmę, Gui Minhai buvo paleistas, bet įsipareigojo likti savo gimtajame Ningbo mieste, kol vyksta tyrimas dėl įtarimu neteisėtu verslu.

2018 metų sausį kinų policija jį išvesdino iš traukinio, kuriuo jis vyko į Pekiną drauge su dviem švedų diplomatais. Švedija sakė, kad jos pareigūnai vežė Gui Minhai gydyti.

Kinija tada teigė, kad vykdo tyrimą, įtardama Gui Minhai valstybės paslapčių nutekinimu.

Vėliau Gui Minhai prokiniškoms žiniasklaidos priemonėms sakė, kad niekada nenorėjo išvykti iš Kinijos, o Švedija jo byla naudojasi siekdama „kurti problemas“ Kinijos vyriausybei. Šis pareiškimas, kurį jis padarė kalėjime, apsuptas policijos, iškart sulaukė teisių gynėjų pasmerkimo kaip prievartinis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius