-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Švedijos teismas pripažino kaltu vyrą, šnipinėjusį Kinijai

Švedijos teismas penktadienį pripažino kaltu vieną vyrą, šnipinėjusį Kinijai ir rinkusį informaciją apie tibetiečius, pabėgusius į šią Skandinavijos šalį; jam skirta 22 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.
Švedijos vėliava
Švedijos teismas pripažino kaltu vyrą, šnipinėjusį Kinijai / „Scanpix“ nuotr.

Netoli Stokholmo esantis teismas pripažino 49 metų tibetietį Dorjee Gyantsaną, dirbusį protibetietiškoje radijo stotyje, kaltu dėl „šiukščios neteisėtos žvalgybinės veiklos“, vykdytos nuo 2015-ųjų liepos iki 2017-ųjų vasario.

Teisėjas Danielis Erikssonas penktadienį sakė, jog Švedijos žvalgybos tarnybos atliktas tyrimas įrodė, kad D.Gyantsanas „keletą kartų vyko į Lenkiją susitikti su kinų žvalgybos pareigūnu“ ir kad tie susitikimai buvo „dalis visapusiškos žvalgybos kampanijos, nukreiptos į tibetiečių kilmės žmones“.

Teismas nurodė, kad D.Gyantsanui buvo mokama už asmeninę tibetiečių informaciją, tokią kaip gyvenamoji vieta, šeiminiai santykiai ar politinė veikla, jų kelionės bei susitikimai. Švedų žiniasklaida pranešė, kad tam vyrui mažiausiai vieną kartą buvo sumokėta 50 tūkst. Švedijos kronų (apie 5 tūkst. eurų) ir buvo kompensuotos jo išlaidos.

D.Gyantsanas buvo sulaikytas 2017-ųjų vasario 26 dieną Švedijoje. Šalies saugumo taryba SAPO jau kurį laiką jį sekė. Daugiau detalių apie šią bylą nepateikiama.

Pastaruoju metu Pekino ir Stokholmo santykiai yra gana įtempti.

Sausį Pekine švedų diplomatų akivaizdoje antrąkart buvo suimtas Švedijos pilietybę turintis knygų leidėjas Gui Minhai.

Gui Minhai kartu su kitais akcininkais valdo vieną iš penkių Honkonge veikiančių leidybos ir knygynų tinklų, kurių specializacija – skandalingi leidiniai apie Kinijos politinio elito gyvenimą.

Jis pirmąsyk buvo dingęs 2015 metais, atostogaudamas Tailande. Vėliau leidėjas vėl atsirado neįvardytoje Kinijos vietoje.

Kinijos tarnybos nurodė, kad Gui Minhai atliko laisvės atėmimo bausmę už „eismo įvykį“ ir buvo paleistas 2017-ųjų spalį, bet neaišku, ar po to jo laisvė buvo kaip nors varžoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius