-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šveicarija sutiko atstovauti Vašingtono interesams Venesueloje

Bernas penktadienį paskelbė sutikęs atstovauti Jungtinių Valstijų interesams krizę išgyvenančioje Venesueloje, Vašingtonui praėjusį mėnesį atšaukus iš ten visus savo diplomatinius darbuotojus, bet pabrėžė, kad Karakasas dar turi patvirtinti tokią naująją tvarką.
Šveicarijos vėliava
Šveicarijos vėliava / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Šveicarijos užsienio reikalų ministras Ignazio Cassisas ir JAV ambasadorius Edwardas McMullenas penktadienį Berne pasirašė atitinkamą susitarimą, sakoma Užsienio reikalų ministerijos išplatintame pareiškime.

Šio žingsnio imtasi Venesuelos prezidentui Nicolasui Maduro sausį paskelbus, kad nutraukiami diplomatiniai santykiai su Vašingtonu. Tokį sprendimą venesueliečių lyderis priėmė JAV prezidentui Donaldui Trumpui pripažinus opozicijos lyderį Juaną Guaido Pietų Amerikos šalies laikinuoju prezidentu.

Paskutiniai JAV atstovybės darbuotojai Venesuelą paliko praėjusį mėnesį.

I.Cassisas šį klausimą su JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo ir nacionalinio saugumo patarėju Johnu Boltonu pirmą kartą aptarė vasario mėnesį lankydamasis Vašingtone, sakoma pareiškime.

Jame priduriama, kad JAV vyriausybė kovo viduryje oficialiai paprašė Šveicarijos užsienio reikalų ministerijos perimti vadinamąjį „apsauginės galios įgaliojimą“ Venesueloje.

„Šis įgaliojimas suteikia Šveicarijai galimybę prisidėti prie įtampos tarp abiejų šalių mažinimo ir taip atlikti konstruktyvų vaidmenį regioninio stabilumo srityje“, – teigiama pareiškime.

URM paskelbė ketinanti daugiausiai teikti Venesueloje konsulines paslaugas JAV piliečiams.

Karakasas „dabar atidžiai išnagrinės Šveicarijos prisiimtus įgaliojimus“, nurodė ministerija. Ji pridūrė, kad pasirengusi imtis savo naujų pareigų, kai tik Venesuela patvirtins tokią tvarką.

N.Maduro tvirtina, kad jo šaliai taikomos JAV sankcijos yra rimtų Venesuelos ekonomikos problemų priežastis, tačiau J.Guaido teigia, kad jas sukėlė vyriausybės korupcija ir neūkiškumas.

JAV, kurios neatmeta galimybės karine jėga išstumti N.Maduro iš valdžios, yra viena iš 50 šalių, pripažinusių J.Guaido Venesuelos lyderiu.

Savo neutralumu žinoma Šveicarija atstovauja keleto kitų šalių diplomatiniams interesams, susiklosčius panašiai sunkioms situacijoms.

Ši turtinga Alpių valstybė taip pat atstovauja JAV interesams Irane, Rusijos interesams Gruzijoje ir pastarosios – Rusijoje, tarpininkauja santykiams tarp Irano ir Saudo Arabijos, taip pat atstovauja Irano interesams Egipte. Iki 2015 metų Bernas atstovavo JAV interesams Kuboje ir Kubos interesams Jungtinėse Valstijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius