Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šveicarijos vyriausybė bent kol kas atmeta trečiosios lyties galimybę

Šveicarijos vyriausybė trečiadienį atmetė pasiūlymą numatyti galimybę oficialiuose dokumentuose nurodyti trečiąją lytį arba nenurodyti jokios lyties, nors kai kuriose kaimyninėse šalyse tokia idėja buvo įgyvendinta.
LGBTQ bendruomenės vėliava
LGBTQ bendruomenės vėliava / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 LGBT+ Šveicarija

Atsakydama į du atitinkamus parlamento pasiūlymus, Federalinė Taryba, kuri sudaro federalinę vyriausybę ir eina valstybės vadovo pareigas, nurodė, kad „dvinaris lyčių modelis vis dar tvirtai įsitvirtinęs Šveicarijos visuomenėje“.

„Šiuo metu nėra socialinių prielaidų įdiegti trečiosios lyties [grafą] ar išvis nenurodyti lyties civiliniame registre“, – sakoma pareiškime.

Federalinė Taryba pridūrė, kad tokioms pasirinkimo galimybėms reiktų „daug“ pakeitimų Šveicarijos konstitucijoje ir įstatymuose, tiek nacionaliniu lygiu, tiek 26 šalies kantonuose. Šiuo metu žmonės į civilinį registrą įrašomi kaip vyrai arba moterys – kitų galimybių nėra.

Vyriausybė atkreipė dėmesį, jog nacionalinė etikos komisija vienoje 2020 metų ataskaitoje padarė išvadą, kad šiuo metu dar netinkamas laikas keisti sistemą.

Šveicarija turi neįprastą politinę sistemą, pagal kurią vyriausybėje atstovaujama keturioms partijoms, nuo kairiųjų iki dešiniųjų, o įvairiausiais klausimais dažnai rengiami referendumai.

2018 metais Vokietijos vyriausybė pritarė trečiosios lyties pasirinkimui oficialiuose dokumentuose ir leidžia žmonėms įsiregistruoti kaip „skirtingiems“. Įstatymai taip pat leidžia lyties grafą palikti tuščią.

Tokiu žingsniu Vokietija įvykdė ankstesniais metais priimtą šalies aukščiausios instancijos teismo sprendimą, kad žmonėms turi būti leista oficialiuose įrašuose figūruoti ir ne kaip vyrams ar moterims.

Vieno interseksualaus asmens iškeltoje byloje teisėjai nurodė Vokietijos valdžiai arba sukurti trečią lyties tapatybę, arba išvis atsisakyti įrašų apie lytį.

Austrijoje federalinis teismas 2018 metais nusprendė, kad valdžia turi leisti žmonėms oficialiuose įrašuose figūruoti ne kaip vyrams ar moterims, jei jie to pageidauja. Tačiau teismas nusprendė, jog nebūtina keisti esamų šalies įstatymų, nes juose konkrečiai nenurodoma, kad žmogaus lytis turi būti vyriška arba moteriška.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius