Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sveikindama naująjį JK premjerą R.Sunaką, ES pabrėžia „Brexito“ sutarties svarbą

Europos Sąjunga antradienį pabrėžė savo įsipareigojimus pilnai laikantis „Brexito“ susitarimo su Jungtine Karalyste, ypač dėl Šiaurės Airijos, ir pasveikino Rishi Sunaką tapus naujuoju britų ministru pirmininku.
Rishi Sunakas
Rishi Sunakas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Geri ES ir JK santykiai turi strateginę svarbą“, – savo „Twitter“ paskyroje paskelbė ES santykius su Britanija po „Brexito“ koordinuojantis Europos Komisijos vicepirmininkas Marošas Ševčovičius.

„Esu įsipareigojęs ir toliau aktyviai bei konstruktyviai dirbti, kad būtų puoselėjama tokia partnerystė, visapusiškai gerbiant mūsų susitarimus“, – teigė jis.

„Tai apima mūsų darbą siekiant bendrų sprendimų pagal Protokolą dėl IE/NI“, – sakė jis, turėdamas omenyje Protokolą dėl Airijos ir Šiaurės Airijos.

Komisijos vadovė Ursula von der Leyen, „Twitter“ platformoje taip pat pasidalijusi sveikinimais, pabrėžė, kad „šiais išbandymų, su kuriais susiduria mūsų žemynas, laikais tikimės tvirtų santykių su JK siekiant apginti mūsų bendras vertybes, visapusiškai gerbiant mūsų susitarimus“.

Pagal „Brexito“ susitarimą Londonas įsipareigojo pripažinti, kad Šiaurės Airijai ir toliau būtų taikomos ES muitų taisyklės, o tai, kalbant apie prekybą su ES, iš esmės nubrėžė sieną tarp šios provincijos ir likusios Jungtinės Karalystės.

Taip buvo siekiama išsaugoti taiką Šiaurės Airijoje, kaip nustatyta 1998 metų Didžiojo penktadienio susitarime, užbaigusiame tris dešimtmečius trukusį konfliktą ir turinčiame JAV paramą.

Airijos ministras pirmininkas Michealas Martinas sveikindamas R.Sunaką pareiškė, kad „mūsų bendra atsakomybė“ už Didžiojo penktadienio susitarimo laikymąsi yra „gyvybiškai svarbi palaikant taiką ir gerovę Šiaurės Airijoje“.

Jis sakė, kad ES ir Britanija turėjo galimybę „priimti bendrus sprendimus“ dėl ginčo ir paragino naująjį JK premjerą „šiuo pagrindu greitai pereiti prie esminio bendradarbiavimo su ES“.

Valdant dviem R.Sunako pirmtakams Borisui Johnsonui ir Liz Truss, JK siekė vienašališkai nepaisyti Šiaurės Airijos protokolo ir primesti teritorijai Londono nustatytas muitų taisykles.

Tai sukėlė didžiulę trintį tarp Briuselio ir Londono, o šios konfrontacijos tinkamai neišsprendus, grėstų teismų procesai ir prekybos su ES apribojimai.

R.Sunakas, kuris buvo iždo kancleris valdant B.Johnsonui, viešai dar nepateikė savo pozicijos dėl Šiaurės Airijos protokolo.

ES diplomatai tikisi, kad jis laikysis taikesnės pozicijos nei pastarieji du torių lyderiai, bei pabrėžia, kad blokas ir Jungtinė Karalystė turi bendradarbiauti tokiais klausimais kaip energetika ir Rusijos karas Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius