Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sveikstantis Čekijos prezidentas vyriausybės formavimą paves opozicijos lyderiui

Čekijos prezidentas Milošas Zemanas penktadienį pareiškė, kad naujos vyriausybės formavimą paves Petrui Fialai, visuotinius rinkimus laimėjusio centro dešiniųjų aljanso „Kartu“ lyderiui.
Milošas Zemanas
Milošas Zemanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

M.Zemanas, kuris kitą dieną po spalio 10-sios rinkimų atsidūrė ligoninėje, buvo linkęs šią užduotį pavesti savo sąjungininkui milijardieriui premjerui Andrejui Babišui, kurio populistinės judėjimas ANO rinkimuose užėmė antrą vietą.

„Tai nebus problema, nes Andrejus Babišas, su kuriuo ką tik kalbėjausi telefonu, nesuinteresuotas būti premjeru“, – sakė M.Zemanas radijui „Frekvence 1“.

„Priežastis yra paprasta – niekas nenori su juo derėtis“, – pridūrė 77 metų prezidentas savo pirmame interviu po mėnesių pertraukos.

Aljansas „Kartu“, kurį sudaro centristinės ir dešiniosios trys partijos, sudarė sąjungą su dar dviejų centristinių partijų aljansu ir užsitikrino 108 vietų daugumą 200 vietų parlamento žemuosiuose rūmuose.

Pirmadienį, kai vyks pirmasis naujojo parlamento posėdis, šios penkios partijos turėtų pasirašyti koalicijos sutartį.

Pasak A.Babišo, susirinkus naujam parlamentui jo vyriausybė oficialiai atsistatydins.

P.Fiala, kuris šeštadienį turėtų kalbėtis su M.Zemanu, čekų naujienų agentūrai ČTK sakė, kad sveikina šį prezidento žingsnį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Petras Fiala
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Petras Fiala

„Pasakysiu prezidentui, kad mūsų dvi koalicijos labai greitai susitarė dėl pagrindinių programos principų ir yra pasirengusios kuo greičiau suformuoti veikiančią vyriausybę“, – sakė P.Fiala.

Ligoninėje tebegydomas M.Zemanas ketvirtadienį buvo perkeltas į paprastą palatą iš intensyvios slaugos skyriaus, kur buvo gydomas „dėl pablogėjusio maisto ir skysčių įsisavinimo“, pranešė Prahos karinė universitetinė ligoninė.

Sveikatos problemos prezidentą kankino nuo rugsėjo pradžios. Vietos žiniasklaida skelbė, kad prezidentas turi rimtų kepenų problemų dėl alkoholio.

„Neatrodė labai gerai, kai buvau atvežtas į ligoninę“, – sakė M.Zemanas, nuo šių metų dėl diabeto sukeltų kojų nervų pažeidimų važinėjantis neįgaliojo vežimėliu.

„Žingsniai, kurių ėmėsi ligoninė, padėjo man atsistatyti“, – pridūrė jis.

10,7 mln. gyventojų turinti Čekija šiuo metu kovoja su greitai augančia COVID-19 infekcijos banga ir kylančiomis energijos išteklių kainomis.

„Padarysiu viską, kad padėčiau naujajai vyriausybei kuo greičiau perimti darbą“, – patikino M.Zemanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius