Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

T.Felgengauer grįš į „Echo Moskvy“, tačiau kalba apie pavojų Rusijos žurnalistams

Praeitą mėnesį „Echo Moskvy“ radijo stotyje peiliu užpulta žurnalistė ir laidų vedėja Tatjana Felgengauer nepalūžo bei artimiausiu metu planuoja sugrįžti į darbą. „Myliu žurnalistiką“, – sako ji ir priduria, kad į žiniasklaidos atstovus nukreipta agresija Rusijoje vis dar išlieka didelė problema, rašo „The Washington Post“.
Tatjana Felgenhauer
Tatjana Felgengauer / „Facebook“ nuotr.

T.Felgengauer prisimena beveik kiekvieną akimirką, kai į radijo stotį įsibrovęs klausytojas keletą kartų peiliu bedė jai į kaklą. Tuomet jos prisiminimai persikelia į Maskvos ligoninės lovą: joje žurnalistė – po anestezijos ir su visur prikaišiotais vamzdeliais.

Iš pradžių gydytojai abejojo, ar radijo laidų vedėja kada nors kalbės ir pati kvėpuos. Vis dėlto ji sugebėjo atsitiesti po mirtimi galėjusio baigtis užpuolimo.

T.Felgengauer: „Myliu žurnalistiką, myliu savo rytinę laidą, savo radijo stotį. Pasikėsinimas į mano gyvybę to nepakeis.“

„Myliu žurnalistiką, myliu savo rytinę laidą, savo radijo stotį, – sako 32 metų amžiaus T.Felgengauer. Ji „Echo Moskvy“ pradėjo dirbti šešiolikos, dabar eina vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojos pareigas. – Pasikėsinimas į mano gyvybę to nepakeis.“

Kukliai šypsodamasi ji priduria: „Tikriausiai reikės sugalvoti juokelių apie savo gerklę.“

Vis dėlto iš pažiūros rami moteris atskleidžia, kaip šis įvykis ją iš tiesų sutraumavo: po incidento ji vengia skaityti apie savo užpuoliką – 48 metų amžiaus Borisą Gricą.

Pavojus Rusijos žurnalistams

Kraujo dėmėmis nusėtų grindų nuotraukos socialiniuose tinkluose sukėlė rusų nepasitenkinimą: jie šią ataką laiko dar vienu iš daugybės garsių šalies žurnalistų užpuolimų.

Šalyje žurnalistai, neįtinkantys galingiesiems, ypač šalies regionuose dominuojantiems verslininkams ir politikams, susiduria su smurtu ir patiria policijos spaudimą.

„Wikimedia Commons“ nuotr./Julija Latynina 2013 m.
„Wikimedia Commons“ nuotr./Julija Latynina 2013 m.

Šiemet tiriamosios žurnalistikos laikraščio „Novaja Gazeta“ žurnalistė Julija Latynina paliko Rusiją po to, kai jos mašina buvo padegta. Kai buvo užpulta T.Felgengauer, „Novaja Gazeta“ redaktorius pareiškė apginkluosiantis darbuotojus guminėmis kulkomis šaudančiais pistoletais.

Garsių žurnalistų nužudymai, pavyzdžiui, „Novaja Gazeta“ korespondentės Anos Politkovskajos 2006-aisiais ar „Forbes Russia“ redaktoriaus Paulo Chlebnikovo 2004-aisiais tapo nacionaliniais skandalais. Nužudymų užsakovai taip ir nepakliuvo į policijos rankas.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Ana Politkovskaja
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Ana Politkovskaja

Užpuolikas – beprotis?

Tiesa, palyginus su ankstesniais žurnalistų užpuolimais, pasikėsinimas į T.Felgengauer gyvybę atrodo kur kas mažiau apskaičiuotas ir labai chaotiškas.

Apklausų metų pamišėlį primenantis B.Gricas sakė, kad T.Felgengauer metų metus telepatiškai jį terorizavo. Tuomet Maskvos žurnalistai ir liberalai pradėjo diskutuoti, ar šis išpuolis – pastangų nutildyti kritiškus balsus dalis.

„Mėgstu konspiracines teorijas, bet ne šiuo atveju, – teigė T.Felgengauer ir pridūrė, kad nors vaizdo kameros užfiksuotoje medžiagoje B.Gricas atrodo užtikrintas, ji nesiryžta sakyti, jog „viskas buvo suplanuota“ – bijo, kad tokie jos žodžiai bus ištraukti iš konteksto. – Noriu sulaukti tyrimo rezultatų.“

„Sputnik“ nuotr./Borisas Gricas
„Sputnik“ nuotr./Borisas Gricas

Aktorė Meryl Streep Tarptautinių spaudos laisvės apdovanojimų ceremonijoje T.Felgengauer pavadino viena iš keleto žurnalistų, „šiemet brangiai sumokėjusių už savo klausimus“. M.Streep taip pat paminėjo automobilio sprogimo metu žuvusią Maltos žurnalistę Daphnę Caruaną Galizią ir povandeniniame laive nužudytą švedę Kim Wall.

„Man tai – didelė garbė, – sakė ji. – Tačiau galvoju: ar pridera minėti mano vardą tarp kitų žurnalistų, kurie nukentėjo dėl savo darbo?“

Tuomet T.Felgengauer atsiduso ir pradėjo garsiai mąstyti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Daphne Caruana Galizia
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Daphne Caruana Galizia

„Suprantu, kad jei nebūčiau žurnalistė, nebūčiau turėjusi savo laidų ar ėmusi interviu, nebūčiau buvusi savimi, kas nors nebūtų radęs priežasties mane nužudyti, – tikina ji. – Todėl esu tikra, kad pasikėsinimas nužudyti buvo susijęs su mano darbu.“

Tikisi atkreipti dėmesį

T.Felgengauer viliasi, kad žiniasklaidos dėmesys padės užtikrinti kitų Rusijos žurnalistų saugumą. Ji prisiminė atvejį, kai praeitais metais Ingušijos respublikoje keletas žurnalistų buvo žiauriai sumušti, o jų automobilis – padegtas. Užpuolikai taip ir nebuvo sučiupti.

„Kol Rusijos pareigūnai nenorės spręsti problemos, tol ji nedings, nesvarbu, ką kalbės įžymybės ir žvaigždės“, – sakė T.Felgengauer.

Tiesa, svarbių Rusijos vyriausybės pareigūnų įsikišimas padėjo išsaugoti žurnalistės gyvybę. Maskvos mero biuras padėjo jai pateikti vieną geriausių šalies ligoninių, kitas aukšto rango pareigūnas, kurį T.Felgengauer atsisakė įvardinti, pasiūlė paremti jos gydymą.

Valstybinė televizija taip pat suvaidino vaidmenį žurnalistės užpuolime. Prieš B.Gricui įsiveržiant į „Echo Moskvy“ redakciją, kanalas „Rossija 24“ rodė dokumentiką, teigiančią, neva ji gavo pinigų iš JAV Valstybės departamento.

T.Felgengauer: „Tik pažiūrėkite politines laidas. Kai žmonės kiekvieną dieną žiūri politines laidas, kuriose gali pulti oponentą, jį mušti, ir tai rodoma per televizorių, jie pradeda galvoti, kad gali tai daryti realiame gyvenime.“

„Juokėmės juos žiūrėdami, – T.Felgengauer. – Tiesiog negaliu jų priimti rimtai. Ne provokacija ar kas nors kita – tai tiesiog siaubingai neprofesionalus darbas.“

Rusijoje „melagingų naujienų“ (angl. fake news) krizė prasidėjo kur kas anksčiau nei JAV. Šalies visuomenė yra pasidalinusi į dvi dalis: tuos, kurie žiūri televiziją, kurioje valstybiniai kanalai palaiko Kremliaus politiką, ir tuos, kurie randa kitus naujienų šaltinius.

Į žurnalistus ir kitaip mąstančius asmenis nukreipta agresija auga.

„Tik pažiūrėkite politines laidas, – sako T.Felgengauer. – Kai žmonės kiekvieną dieną žiūri politines laidas, kuriose gali pulti oponentą, jį mušti, ir tai rodoma per televizorių, jie pradeda galvoti, kad gali tai daryti realiame gyvenime.“

T.Felgengauer pridūrė: „Man tai – labai skaudi tema.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius