Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

T.Felgengauer išgyvens, bet Rusijoje kurstoma neapykanta žurnalistams niekur nedings

Pirmadienį Rusijos radijo stotyje „Echo Moskvy“ užpultai ir peiliu sužalotai žurnalistei Tatjanai Felgengauer prireikė operacijos, be to, jai buvo sukelta dirbtinė koma. Moteris gyvens, tačiau Rusijos žurnalistai skambina pavojaus varpais dėl vis didesnės grėsmės šalies nepriklausomos žiniasklaidos atstovams, rašo „The Guardian“.
Rusijos radijo stotyje „Echo Moskvy“ užpulta žurnalistė Tatjana Felgengauer
Rusijos radijo stotyje „Echo Moskvy“ užpulta žurnalistė Tatjana Felgengauer / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip jau skelbta, užpuolikas įsibrovė į „Echo Moskvy“ patalpas Maskvos centre ir peiliu dūrė T.Felgengauer į kaklą. Medikai vėliau pareiškė, kad žurnalistė prarado daug kraujo, bet pavojus jos gyvybei jau negresia.

Apsaugininkų sutramdytas vyras, pačios radijo stoties teigimu, yra 48 metų Borisas Gricas, turintis dvigubą Rusijos ir Izraelio pilietybę.

Anot „Echo Moskvy“ vyriausiojo redaktoriaus Aleksejaus Venediktovo, pas jį rastas Izraelyje išduotas vairuotojo pažymėjimas, o „Interfax“ šaltinis teigė, kad B.Gricas į Rusiją iš Izraelio atvyko vos prieš mėnesį.

Ir nors Maskvos policija pranešė, kad išpuolio priežastis buvo „asmeninis konfliktas“, „Echo Moskvy“ atstovai tikina, kad B.Gricas ir T.Felgengauer nebuvo asmeniškai pažįstami.

Propagandinis reportažas

Be to, Sankt Peteburge veikianti televizija „5-asis kanalas“ parodė ištraukas iš B.Grico apklausos, per kurią vyras teigė, kad T.Felgengauer jį „telepatiškai“ persekioja jau penkerius metus. B.Gricas, kuriam, regis, anksčiau buvo diagnozuota šizofrenija, net kalbėjo apie „seksualinį priekabiavimą“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Gricas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Gricas

Akivaizdu, kad versija, jog žurnalistę, „Echo Moskvy“ vedančią populiarią rytinę pokalbių laidą, užpuolė vienas veikęs psichiškai nestabilus vyras, tikėtina. Tačiau A.Venediktovas mano, kad tokią išvadą daryti dar anksti.

„Jis žinojo tai, ko neturėjo žinoti? Kaip jis žinojo, kad Tania vis dar bus redakcijoje? Juk tokiu metu, kai jis pas mus įsiveržė, Tanios paprastai jau nebūna“, – tvirtina radijo stoties vadovas.

Pasak A.Venediktovo, užpuolikas B.Gricas su savimi turėjo pieštą redakcijos planą su patalpų pavadinimais anglų kalba. Sulaiktytasis antradienį iš dalies pripažino kaltę, tiesa, teigė, kad nenorėjo nužudyti T.Felgengauer.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Venediktovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Venediktovas

„Echo Moskvy“ pastaruoju metu dažnai tampa Rusijos valstybinės žiniasklaidos propagandistų taikiniu.

Anksčiau šį mėnesį valstybinė televizija „Rossija 24“ apkaltino T.Felgengauer ir kelis kitus radijo stoties žurnalistus imant pinigus iš Vakarų ir taip destabilizuojant Rusiją.

Reportaže skelbiamas T.Felgengauer balso įrašas – girdėti, kaip ji skundžiasi dėl žurnalistų persekiojimo Rusijoje. Už kadro aiškinama, kad užsienio šalių nevyriausybinės organizacijos, su kuriomis neva susimokė „Echo Moskvy“ žurnalistai Rusijai kelia tokią pat grėsmę, kaip ir „Islamo valstybės“ teroristai.

„Mes esame visų priešai“

Pats A.Venediktovas apie galimybę, kad T.Felgengauer buvo užpulta būtent dėl savo laidų turinio, konkrečiai nekalbėjo.

Redaktorius, kuriam per vieną diskusiją nacionalistas aktyvistas buvo šliūkštelėjęs į veidą viskio, tiesiog išvardijo ankstesnius išpuolius prieš „Echo Moskvy“ darbuotojas moteris.

Neseniai padegtas Julijos Latyninos automobilis, be to, pernai Maskvos centre užpuolikas apipylė šią žurnalistę fekalijomis.

„Wikimedia Commons“ nuotr./Julija Latynina 2013 m.
„Wikimedia Commons“ nuotr./Julija Latynina 2013 m.

Moteris neseniai paliko Rusiją – kaip ir dar viena „Echo Moskvy“ žurnalistė Karina Orlova, kuri prieš dvejus metus sulaukė grasinimų ir išvyko dirbti radijo stoties korespondente Vašingtone. Spaudimą jaučia ir liberali teatro kritikė Ksenija Larina.

Radijo stotis „Echo Moskvy“ priklauso valstybiniam dujų gigantui „Gazprom“, tačiau yra nuo seno laikoma liberalų bastionu Rusijoje.

Pasak A.Venediktovo, Rusijos visuomenėje vis daugiau smurto ir atakų prieš žurnalistus bei opozicijos politikus: „Kodėl dėl šių išpuolių niekas nepersekiojamas? Žmonės arba tyliai ignoruojami, arba aktyviai kurstomi.“

„Būtent toks nebaudžiamumas leidžia psichiškai nestabiliems žmonėms vykdyti atakas“ – pridūrė „Echo Moskvy“ vyriausiasis redaktorius.

Ši radijo stotis priklauso valstybiniam dujų gigantui „Gazprom“, tačiau yra nuo seno laikoma liberalų bastionu Rusijoje.

T.Felgengauer užpuolimą pasmerkė Rusijos žurnalistų sąjunga, kuri irgi atkreipė dėmesį į „Rossija 24“ reportažą. Sąjunga pranešime paskelbė: „Manome, kad tokios laidos kursto neapykantą mūsų kolegoms ir galėjo pastūmėti nestabilų žmogų užpulti Tanią.“

„Facebook“ nuotr./Tatjana Felgengauer
„Facebook“ nuotr./Tatjana Felgengauer

Televizija „Rossija 24“ nuolat skelbia reportažus, kuriuose „Echo Moskvy“ žurnalistai kaltinami dirbant JAV valstybės departamentui, bendradarbiaujant su Vakarų nevyriausybinėmis organizacijomis, kritikuojant vyriausybę ir net dalyvaujant Aleksejaus Navalno rengiamuose protestuose.“

evgenia.li nuotr./Jevgenija Albac
evgenia.li nuotr./Jevgenija Albac

„Agresija prieš liberalius žurnalistus mūsų šalies valstybinėje žiniasklaidoje yra didžiulė ir nesiliaujanti. Niekas mūsų negins. Mes esame visų priešai“, – liūdnai konstatavo nepriklausomo savaitraščio „Novoje vremia“ redaktorė Jevgenija Albac.

Kremlius atmetė kritiką

Tuo metu Kremlius antradienį atmetė jam metamą kritiką dėl išpuolio ir tvirtino, kad T.Felgengauer sužeidė „pamišėlis“.

„Pamišėlio veiksmai yra pamišėlio veiksmai“, – žurnalistams sakė prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Bandyti susieti juos su kažkuo kitu yra visiškai nelogiška ir neteisinga“, – pareiškė jis ir sakė, kad užjaučia tiek sužeistą žurnalistę, tiek liberalių pažiūrų radijo stotį, kurioje ji dirba.

„Scanpix“/AP nuotr./Dmitrijus Peskovas
„Scanpix“/AP nuotr./Dmitrijus Peskovas

„Nuoširdžiai linkime Tatjanai kuo greičiau pasveikti“, – tvirtino D.Peskovas.

„Tatjana turi savo požiūrį, savo nuomonę. Kai kas su ja nesutinka ir savo ruožtu taip pat ją kritikuoja. Šiuo atveju gerbiame abu požiūrius, – pridūrė D.Peskovas. – Nedalyvaujame šioje diskusijoje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius