-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tadžikistanas: Kirgizijos pasienyje kilus smurto proveržiui žuvo vienas žmogus

Tadžikistano pasieniečiai vėlų pirmadienį paskelbė, kad per smurto proveržį palei ginčijamą sieną su Kirgizstanu artėjant abiejų Vidurio Azijos valstybių prezidentų susitikimui, buvo nušautas vienas vyras.
Tadžikija
Tadžikija / „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.

Ginčas tarp kaimiečių kilo Tadžikistano piliečiams iškėlus vėliavą Dušanbės kontroliuojamame Vorucho eksklave, nurodė šalies sienos apsaugos tarnyba.

Pasak jos, Kirgizijos gyventojai paskui iškėlė savo valstybinę vėliavą toje teritorijoje, todėl įsiplieskė susirėmimai, per kuriuos buvo nušautas 52 metų tadžikas, o dar septyni buvo sužeisti.

„Kirgizijos piliečiai ne tik svaidė akmenis, bet ir panaudojo šaunamuosius ginklus“, – priduriama pareiškime, išplatintame Tadžikistano valstybinės naujienų agentūros.

Kirgizstano sienos apsaugos tarnyba neužsiminė apie mirusį vyriškį, bet pažymėjo, kad buvo sužeisti penki žmonės. Institucija pridūrė, jog po „žodinių nesusitarimų“ dėl iškeltų vėliavų regione buvo uždarytas vienas svarbus kelias.

Incidentas įvyko artėjant planuojamoms Kirgizijos prezidento Sooronbajaus Žejenbekovo ir Tadžikistano lyderio Emomalio Rahmono deryboms netoli Kirgizijos sienos esančiame Tadžikijos mieste Isfaroje.

Abiejų šalių žiniasklaida pranešė, kad derybos įvyks iki savaitės pabaigos.

Vorucho eksklavas – tadžikų gyvenvietė, visiškai apsupta Kirgizstano teritorijos – pastaraisiais metais tapo „karštuoju tašku“.

Pasienyje, kur dideli ruožai yra nepaženklinti demarkacijos linija, o įvairios etninės grupės varžosi dėl menkų žemės ir vandens išteklių, neretai prasiveržia smurtas.

Dušanbė kaltina Biškeką mėginimais nutiesti kelią ginčijamame regione „pažeidžiant tarpvyriausybinį protokolą“.

Abi daugiausia musulmoniškos valstybės kadaise priklausė Sovietų Sąjungai, o 1991 metais žlugus SSRS nesutarimai dėl sienos paaštrėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius