Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Tai galėtų būti paskutinis ir lemiamas mūšis“: ar baltarusiai vėl išeis į gatves?

Baltarusijoje ruošiantis protestais minėti Laisvės dieną, analitikas Pavelas Usovas tikina: teroro ir represijų atmosferoje sunku į gatves vėl sukviesti minias žmonių. Opozicija, susilaikanti nuo raginimų dalyvauti demonstracijose, siekia pradėti derybas su režimu. Tačiau nėra jokių ženklų, kad Aliaksandras Lukašenka yra pasirengęs daryti nuolaidas.
Protestuotojai Baltarusijoje
Protestuotojai Baltarusijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kovo 25-ąją – Laisvės dieną, kai minimos Baltarusijos Liaudies Respublikos, kuri gyvavo 1918–1919 metais, įkūrimo metinės, baltarusiai vėl kviečiami į gatves protestuoti.

Pernai rugpjūtį prasidėjusių masinių protestų mastas žiemą sumažėjo, demonstracijos pakeitė pobūdį, o opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja vasarį šveicarų žiniasklaidai pripažino: „Opozicija šią akimirką yra pralaimėjusi mūšį gatvėse“.

Kovo 25-ąją prasidėsiantys protestai galėtų būti paskutinis ir lemiamas mūšis, jei viena žinutė mobilizuotų visas opozicines jėgas bei visuomenę, jei kartu būtų pasitelkta iniciatyva, kurioje baltarusiai balsuoja dėl derybų su režimu pradžios, tikina Pavelas Usovas, Politikos analizės ir prognozių centro analitikas.

VIDEO: 15/15: Iš pirmų lūpų – protestai Baltarusijoje, įkalinimas perpildytose areštinėse

Pasak P.Usovo, baltarusiai protestuoti kviečiami kovo 25-ąją todėl, kad ši diena simboliškai yra labai svarbi Baltarusijos nacionaliniam judėjimui ir opozicijai.

Vis dėlto sunku pasakyti, kiek žmonių ketvirtadienį išeis į gatves.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sviatlana Cichanouskaja
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sviatlana Cichanouskaja

„Iš Cichanouskajos ir kitų opozicinių jėgų nesklinda jokie raginimai dalyvauti protestuose. Nėra jokio pasiruošimo, jokios strategijos. Akivaizdu, kad Cichanouskaja ir Koordinacinė taryba nenori prisiimti atsakomybės už protestų organizavimą.

Tik Pavelas Latuška pasiuntė žinią dėl kovo 25 dienos protestų svarbos, tačiau nemanau, kad visuomenė ją išgirs“, – 15min sakė P.Usovas.

Analitikas atkreipė dėmesį, kad teroro atmosferoje sudėtinga sutelkti visuomenę protestui. Esą per pastaruosius šešis mėnesius režimas išbandė visas priemones, skirtas užgniaužti bet kokią atvirą politinę veiklą Baltarusijoje.

„Galima matyti dalies protestuojančios visuomenės frustraciją – jie nemato aiškios kovos prieš režimą strategijos. Ne tik kovo mėnesiui, bet ir vėliau pavasarį.

Tačiau kovo 25-osios protestas vis tiek įvyks. Tai gali būti lokalūs protestai – tokia praktika paplito žiemos mėnesiais ir simboliškai buvo gana efektyvi: parodė, kad protestai tęsiai, kad vietinės bendruomenės vis dar aktyvios nepriklausomai nuo to, ar yra strategija“, – sakė P.Usovas.

Šansai, kad susirinks 100 tūkst. žmonių ir didesnės minios, kaip rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais, yra abejotini, mano Kamilas Klysinskis, analitikas Rytų studijų centre Varšuvoje.

„Baltarusiai yra pavargę, nusivylę ir, svarbiausia, įbauginti didžiulių represijų, kurias matėme pastaraisiais mėnesiais“, – K.Klysinskis sakė „Laisvosios Europos radijui“.

Nuo demonstracijų Baltarusijoje pradžios buvo sulaikyta daugiau nei 30 tūkst. žmonių, šimtai – sumušti, mažiausiai keturi žmonės nužudyti. Išėjusieji iš įkalinimo įstaigų pasakoja apie fizinį ir psichologinį kankinimą.

Žmogaus teisių centro „Viasna“ duomenimis, šiuo metu šalyje yra 288 politiniai kaliniai.

Minsko valdžia jau uždraudė rengti mitingą Laisvės dienai paminėti. Prašymą dėl protestų organizavimo pateikė visuomeninė organizacija BNF „Adradženne“, Baltarusijos socialdemokratų partija (BSDP) ir judėjimas „Už laisvę“.

P.Usovas prognozuoja, kad režimas bus pasiruošęs kovo 25-osios protestui – Minske dislokuos visus jėgos struktūrų resursus, kad protestai neišplistų po visą sostinę. Savo ruožtu Baltarusijos valstybės saugumo komiteto (KGB) vadovas jau pažadėjo imtis „griežtų priemonių“.

VIDEO: Tūkstančiai žmonių Baltarusijoje gedi nuo sumušimų mirusio protestuotojo

A.Lukašenka į derybas nesileis

S.Cichanouskajos komanda kovą platformoje golos2020.org inicijavo balsavimą dėl derybų su režimu pradžios: kovo 23 dieną „už“ buvo pasirašę daugiau nei 690 tūkst. žmonių.

Pasak opozicijos lyderės, tokį balsavimą remia Koordinacinė taryba, įkurta, kad Baltarusijoje siektų demokratinių pokyčių, ir iniciatyva „By_Pol“, vienijanti buvusius teisėsaugos pareigūnus.

Nėra jokių ženklų, kad A.Lukašenka norėtų derėtis su opozicija. Niekada nenorėjo to daryti, o vienintelis jo instrumentas politikoje – represijos, sako P.Usovas.

Pasak analitiko, pastaruoju metu žurnalistams ir aktyvistams skirtos įkalinimo bausmės parodė, kad „režimas tęs represijų ir teroro politiką“.

„Derybos įmanomos tik tuo atveju, jei opozicija turėtų stiprius poveikio sistemai instrumentus. Šiuo metu protestas ir opozicijos stovykla yra beveik sunaikinta.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka

Manau, kad be stipraus protesto, visuotinio streiko, visuotinių veiksmų ir kovos prieš sistemą, nėra jokių šansų deryboms“, – 15min teigė P.Usovas.

Analitikas pažymi, kad pernai rudenį paskelbtam visuotiniam streikui nebuvo tinkamai pasiruošta, todėl jis nebuvo efektyvus, o darbininkai šiuo metu laikosi atokiau nuo politinių protestų. Vien demonstracijos greitu metu nenuvers režimo, tačiau jei jos tęsis ir šiemet, bus parodyta, kad režimas krizės represijomis neišsprendė, o kova tęsiasi, tikina P.Usovas.

„Cichanouskaja ir kitos opozicijos grupės tikisi, kad tarptautinė bendruomenė ir Rusija privers Lukašenką derėtis. Tačiau tai – iliuzija, nes tarptautinė bendruomenė, ypač Vakarai – JAV, Europos Sąjunga, neturi jokių priemonių, instrumentų priversti Lukašenką daryti kokias nuolaidas politiniame procese.

Rusija taip pat nėra suinteresuota politiniais pokyčiais Baltarusijoje. Jie rems Lukašenkos režimą ir realizuos savo politiką Baltarusijai naudodamasi Lukašenkos silpnybėmis“, – tikino P.Usovas.

Savo ruožtu gamykloje netoli Minsko apsilankęs A.Lukašenka kreipėsi į tuos, kurie nori pokyčių, ir paragino palaukti.

„Turėsite kitus prezidentus, garantuoju. Tada viską palyginsite ir suprasite. Dabar tiesiog būkite kantrūs“, – kalbėjo de facto šalies vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius