Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tailando ekspremjerei Yingluck Shinawatrai paskelbta apkalta ir gresia baudžiamieji kaltinimai

Tailando chuntos paskirtas parlamentas penktadienį nubalsavo už apkaltą buvusiai premjerei Yingluck Shinawatrai, o prokurorai keliomis valandomis anksčiau paskelbė planuojantys pateikti jai kaltinimus baudžiamojoje byloje dėl korupcijos, tačiau šis dvigubas smūgis gali iš naujo įžiebti politinę nesantaiką šalyje.
Yingluck Shinawatra
Yingluck Shinawatra / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sėkminga apkalta pirmajai šios karalystės premjero postą užėmusiai moteriai, kuri yra buvusio lyderio Thaksino Shinawatros sesuo, automatiškai penkeriems metams užkerta kelią dalyvauti politikoje, o išnagrinėjus bylą dėl korupcijos Yingluck Shinawatra gali būti pasiųsta už grotų iki 10 metų.

Tailande apkalta gali būti surengta netgi iš posto pasitraukusiems pareigūnams.

Tailande apkalta gali būti surengta netgi iš posto pasitraukusiems pareigūnams.

Pasak ekspertų, apkalta ir baudžiamieji kaltinimai yra Tailando rojalistų elito ir jį palaikančios armijos naujausias mėginimas atimti bet kokią politinę įtaką iš Shinawatrų, kurių partijos laimėdavo kiekvienus rinkimus nuo 2001 metų.

Tačiau chuntos vykdomas tos šeimos persekiojimas taip pat gali sudrumsti trapią ramybę, nusistovėjusią Tailande po karinio perversmo.

Shinawatras palaikantis „raudonmarškinių“ judėjimas, pritilęs po perversmo, neabejotinai įtūš dėl šio dvigubo sprendimo. Kita vertus, didelio masto protestai mažai tikėtini, nes tebegalioja kariškių paskelbtas draudimas rengti politinius susirinkimus.

Tiek apkalta, tiek kaltinimai korupcija yra susiję su Yingluck Shinawatros administracijos vykdyta prieštaringai vertinama ryžių augintojų subsidijavimo programa, sudariusia sąlygas pumpuoti lėšas žemdirbiams, kurie yra svarbiausia šios šeimos elektorato dalis, tačiau kainavusia valstybei milijardus dolerių ir pakursčiusia protestus, per kuriuos galiausiai buvo nuversta jos vyriausybė.

Kad apkalta būtų sėkminga, jai turėjo pritarti trys penktadaliai narių 220 vietų Nacionalinėje įstatymų leidžiamojoje asamblėjoje. Šis skaičius buvo lengvai pasiektas: už apkaltą balsavo 190 įstatymų leidėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius