Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tailando karalius žingsnius dėl princesės paskyrimo premjere laiko nekonstituciniais

Tailando karalius Maha Vajiralongkornas penktadienį vakare pareiškė, kad vienos politinės partijos žingsniai dėl jo vyresniosios sesers princesės Ubolratanos paskyrimo premjere, jei ši partija laimėtų rinkimus, yra „nepriimtini ir nekonstituciniai“.
Tailando karalius Maha Vajiralongkornas
Tailando karalius Maha Vajiralongkornas žingsnius dėl princesės paskyrimo premjere laiko nekonstituciniais / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Tailandas

„Karališkosios šeimos aukšto rango nario įtraukimas į politinę sistemą prieštarauja karališkosioms tradicijoms ir šalies kultūrai... Tai nepriimtina“, – sakoma netikėtame pareiškime rūmų rupore „Royal Gazette“.

Anksti penktadienį partija „Thai Raksa Chart“, susijusi su nevienareikšmiškai vertinamu Shinawatrų politiniu klanu, paskelbė Ubolrataną vienintele savo kandidate į premjerus, jei partija laimės kovo 24-osios rinkimus.

Tokia žinia, aukštyn kojomis apvertusi šalies politinę sceną, reiškia, kad žinoma karališkosios šeimos narė susikaus su valdančiosios chuntos vadovu, besitikinčiu išsaugoti savo rankose valdžią.

„Taryba sutinka, kad princesė Ubolratana, išsilavinęs ir kvalifikuotas žmogus, yra geriausias pasirinkimas“, – žurnalistams pareiškė „Thai Raksa Chart“ lyderis Preechapolas Pongpanichas.

Šią politinę jėgą globoja Thaksinas Shinawatra, savo noru tremtyje gyvenantis buvęs premjeras milijardierius, esantis Tailando dar prieš kelis dešimtmečius atsiradusio politinio suskilimo centre – jo nekenčia kariuomenė ir Bankoko elitas, bet dievina skurdžių kaimų gyventojai.

Dabar Shinawatrų proteguojama politinė jėga su karališkuoju asmeniu priešakyje mes tiesioginį iššūkį kariuomenės partijai, kuri penktadienį irgi paskelbė savo kandidatą – chuntos lyderį Prayutą Chan-O-Cha.

Prayutas Chan-O-Cha jau beveik penkerius metus vadovauja chuntai, parengusiai naujos konstitucijos projektą siekdama pertvarkyti visą politinę sistemą, kad kariuomenė išsaugotų tvirtas pozicijas valdžioje ir po kovo 24 dieną vyksiančių rinkimų.

Tačiau 67 metų Ubolratana, įžengdama į politinę sceną, veikiausiai visiškai sutrikdys kariuomenės planus.

Didele politine drama pasižymėjusią dieną Prayutas Chan-O-Cha netrukus po to, kai buvo pranešta apie princesės kandidatavimą, paskelbė, kad irgi kandidatuos į premjerus.

„Sutinku priimti (kariuomenės partijos) „Phalang Pracharat“ kvietimą iškelti savo kandidatūrą į premjero postą“, – žiniasklaidai išsiųstame pareiškime, pasižyminčiame neįprastai kompromisiniu tonu, cituojamas jis.

„Norėčiau patikinti, kad neketinu laikytis valdžios. Man nėra lengva priimti tokį sprendimą... Šaliai tai yra lemiamas momentas“, – pridūrė Prayutas Chan-O-Cha.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius