Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taivanas ragina Pekiną gerbti Honkongo ypatingąjį statusą

Taivano prezidentė Tsai Ing-wen penktadienį paragino Pekiną gerbti Honkongo ypatingąjį statusą, sakydama kalbą, kuri buvo tiesiogiai transliuojama Danijoje.
Tsai Ing-wen
Tsai Ing-wen / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Pekinas Taivanas

„Leisdami antidemokratinėms jėgoms ir autokratams stiprėti užsienyje, apleidžiame savo demokratines vertybes“, – sakė ji, dalyvaudama kasmetiniame Kopenhagos viršūnių susitikime demokratijos tema, šiemet dėl koronaviruso pandemijos surengtame vaizdo konferencijos formatu.

„Taivanas jungiasi prie tarptautinės bendruomenės, ragindamas Pekino valdžią laikytis savo įsipareigojimų gerbti Honkongo pagrindines laisves“, – pridūrė ji.

Ketvirtadienį Kinija dar labiau priartėjo prie prieštaringai vertinamo nacionalinio saugumo įstatymo įvedimo Honkonge. Šis teisės aktas kelia nuogąstavimų tarptautinei bendruomenei, kad Kinija pirma laiko siekia suvaržyti pasaulio finansų centro laisves.

Principas „Viena šalis, dvi sistemos“ buvo numatytas 1997 metais Britanijai grąžinus Honkongą Kinijai. Pagal susitarimą Pekinas sutiko iki 2047 metų užtikrinti plačią miesto autonomiją ir išsaugoti tam tikras pilietines teises, įskaitant teisėkūros ir teismų nepriklausomybę bei žodžio laisvę.

Savo kalboje penktadienį Taivano prezidentai taip pat pasinaudojo galimybe pristatyti savo šalį kaip „klestinčią, atvirą ir demokratiją gerbiančią gėrio jėgą pasaulyje“, kuri ir toliau teiks humanitarinę pagalbą Honkongui.

Ketvirtadienį Taivano vyriausybė pranešė kitą mėnesį įsteigsianti specialią instituciją honkongiečiams, norintiems persikelti į šią salą, taip pat ieškantiems prieglobsčio dėl „politinių priežasčių“.

Sausį vykusiuose rinkimuose mandatą antrai kadencijai gavusi Tsai Ing-wen pasisako už oficialią Taivano nepriklausomybę nuo Kinijos ir atsisako pripažinti, kad sala yra „vienos Kinijos“ dalis.

Nuo 2016 metų, kai ji pirmą kartą buvo išrinkta prezidente, Kinija suintensyvino savo karinių lėktuvų ir laivų patruliavimą prie Taivano krantų ir salą nuo žemyno skiriančiame Taivano sąsiauryje.

Taivanas nebėra valdomas iš Kinijos nuo pilietinio karo pabaigos 1949 metais, bet Kinija tebelaiko Taivaną savo teritorijos dalimi, kurią reikia susigrąžinti, prireikus – jėga.

Kinijos ambasada Kopenhagoje išreiškė protestą dėl Taivano lyderės bei Honkongo kovotojų už demokratiją aktyvisto Joshua Wondo dalyvavimo kasmetinėje konferencijoje.

Ambasados pareiškime sakoma, kad jų dalyvavimas yra „Kinijos vidaus reikalų pažeidimas“.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo taip pat yra Kopenhagos konferencijos pranešėjų sąraše.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius