-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 05 17 /12:42

Taivano parlamentas pritarė tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimui

Taivano parlamentas penktadienį įteisino tos pačios lyties asmenų santuokas.
Taivano parlamentas pritarė tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimui
Taivano parlamentas pritarė tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimui / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Taivanas LGBT+

Taivanas tapo pirmąja Azijos valstybe, kur bus galima tuoktis homoseksualų poroms, nors vyriausybė paskutinę akimirką bandė prastumti susilpnintą teisės akto versiją.

Parlamente buvo priimtas įstatymas, leidžiantis tos pačios lyties asmenims kurti „išskirtines nuolatines sąjungas“ ir kreiptis į valstybės institucijas dėl „santuokos įregistravimo“.

Tai yra didelis laimėjimas salos LGBT bendruomenei, daugybę metų siekusiai teisės tuoktis homoseksualioms poroms.

Pastaraisiais mėnesiais konservatoriai bandė pasiekti, kad naujame įstatyme nebūtų užsimenama apie santuoką ir siūlė įteisinti tos pačios lyties asmenų sąjungas. Tačiau tokios iniciatyvos nesulaukė pakankamai palaikymo parlamente.

Šimtai LGBT teisių aktyvistų pliaupiant lietui laukė prie parlamento pastato Taibėjuje, kur vyko įstatymų leidėjų diskusijos dėl naujojo teisės akto.

Balsavimas vyko minint Tarptautinę dieną prieš homofobiją ir transfobiją.

Homoseksualų teisių grupės penktadienį gyrė parlamento sprendimą ir sakė, kad teisė kreiptis į valstybines institucijas dėl santuokos įregistravimo – vadinamoji ketvirtoji nuostata – jų bendruomenę smarkiai priartino prie lygybės su heteroseksualiomis poromis.

„Ketvirtoji nuostata užtikrina, kad du tos pačios lyties asmenys gegužės 24-ąją galės įregistruoti savo santuoką, o Taivanas tampa pirmąja šalimi Azijoje, legalizavusia tos pačios lyties asmenų santuokas bei sėkmingai atvertusia naują istorijos puslapį“, – pareiškė Taivano civilinės partnerystės teisių skatinimo aljansas.

Teismo įpareigojimas vyriausybei

Taivano Konstitucinis Teismas 2017 metais nusprendė, kad draudimas tuoktis homoseksualams prieštarauja konstitucijai. Teismas įpareigojo vyriausybę pakeisti atitinkamus teisės aktus iki 2019-ųjų gegužės 24-osios, antraip tos pačios lyties santuokos šalyje įsigaliotų automatiškai.

Penktadienį parlamente tebevyksta svarstymai ir balsavimai dėl kitų svarbių įstatymo nuostatų; be kita ko, diskutuojama, ar teisės akte bus numatyta galimybė tos pačios lyties asmenų poroms įsivaikinti.

Kad ir ką nuspręs įstatymų leidėjai šiuo klausimu, teisės aktas neatneš visiškos homoseksualų lygybės su heteroseksualiomis poromis, nes pats progresyviausias pasiūlymas yra leisti įsivaikinti vieno iš partnerių biologinius vaikus.

Tačiau gėjų teisių grupės sako sutiksiančios su kompromisais, nes naujasis teisės aktas pripažįsta santuokos konceptą, o vėliau esą bus galima teismuose kovoti dėl pakaitinės motinystės ir įsivaikinimo teisių.

„Taivane santuoka įsigalioja, kai yra įregistruojama, tad leidimas įregistruoti santuoką be abejonės yra pačios santuokos pripažinimas“, – naujienų agentūrai AFP sakė homoseksualų teisių gynėja Victoria Hsu.

„Šiandienos rezultatas, mano manymu, nėra 100 proc. tobulas, tačiau homoseksualų bendruomenei tai yra gana gerai, nes atsirado teisinis apibrėžtumas“, – sakė homoseksualus pastorius Elias Tsengas, penktadienį atėjęs prie parlamento.

Progresyvi, bet susiskaldžiusi visuomenė

Kalbant apie homoseksualų teises, Taivanas laikomas viena progresyviausių visuomenių Azijoje. Kasmet saloje rengiamas didžiausias žemyne gėjų paradas.

Tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimui pritaria didelė dalis jaunų taivaniečių.

Vis dėlto sala tebėra itin konservatyvi, joje, ypač kaimiškose vietovėse, veikia įtakingos religinės organizacijos.

Lapkritį konservatoriams pavyko laimėti referendumą dėl Taivano Civilinio kodekso pataisų, turėjusių leisti tos pačios lyties santuokas. Per plebiscitą dauguma rinkėjų pasisakė už tai, kad santuoka būtų laikoma tik vyro ir moters sąjunga.

Tai buvo smūgis prezidentės Tsai Ing-wen partijai ir ryški visuomenės susiskaldymo šiuo klausimu iliustracija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tsai Ing-wen
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tsai Ing-wen

Penktadienį šalies prezidentė gyrė parlamento sprendimą įteisinti tos pačios lyties asmenų santuokas ir sakė, kad tai yra „didelis žingsnis tikros lygybės link“, pavertęs „Taivaną geresne šalimi“.

Tsai Ing-wen atvirai rėmė tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimą dar prieš ateidama į valdžią, tačiau vėliau pareiškė, kad šiuo klausimu reikia daugiau sutarimo visuomenėje. Po KT nutarties 2017-aisiais prezidentė net sulaukė kaltinimų vilkinanti procesą, nes esą būgštauja rinkėjų pasipriešinimo.

Sausį Taivane vyks rinkimai, ir homoseksualų santuokų įteisinimas gali sumažinti Tsai Ing-wen šansus būti perrinktai.

Oponentai savo ruožtu pasipiktino naujausiu parlamento sprendimu ir tvirtino, jog įtraukus „santuokos registravimo“ nuostatą į teisės akto tekstą buvo ignoruota 70 proc. rinkėjų, pernai balsavusių už tai, kad santuoka ir toliau būtų laikoma tik vyro ir moters sąjunga, valia.

Tseng Hsien-yingas iš „Kitos kartos laimės koalicijos“ vietos žiniasklaidai sakė, jog šiuo įstatymų leidėjų balsavimu buvo „sutrypti Taivano žmonių lūkesčiai, kad santuoką ir šeimą sudaro vyras ir moteris, vyras ir žmona“.

Iki šiol Azijos ir Ramiojo vandenyno regione Australija ir Naujoji Zelandija buvo vienintelės valstybės, įteisinusios tos pačios lyties asmenų santuokas. Dabar prie jų prisijungė ir Taivanas.

Vietname homoseksualų santuokos buvo dekriminalizuotos 2015-aisiais, tačiau šalyje iki šiol galutinai nepripažįstamos tos pačios lyties asmenų sąjungos.

„Tikimės, kad šis svarbus balsavimas sukels bangas visoje Azijoje ir suteiks labai reikalingą postūmį kovoje dėl LGBTI žmonių lygybės regione“, – pranešime sakė Annie Huang iš tarptautinės žmogaus teisių gynimo organizacijos „Amnesty International“ Taivano skyriaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius