Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautinis tyrimas: pustrečio milijardo eurų meta šešėlį ant „Danske Bank“

2,5 mlrd. eurų – tokia kolosali pinigų suma buvo išplauta iš diktatoriško Ilhamo Alijevo režimo valdomo Azerbaidžano. Tarptautinis žurnalistinis tyrimas atskleidžia ne tik šių pinigų ryšius su I.Alijevo režimu, bet ir meta šešėlį ant „Danske“ banko padalinio Estijoje, dar nespėjusio išsilaižyti žaizdų po šiemet pavasarį paviešinto pinigų plovimo epizodo.
„Danske“ bankas
„Danske“ bankas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tyrimą atliko Danijos leidinys „Berlingske“, į pagalbą pasikvietęs 15min partnerius, tarptautinį tiriamosios žurnalistikos centrą „Organized Crime and Corruption Reporting Project“ (OCCRP) ir žurnalistus iš „The Guardian“, „Suddeutsche Zeitung“ ir dar kelių leidinių Europoje. Milijardai iš Azerbaidžano iškeliavo į fiktyvias įmones, registruotas Jungtinėje Karalystėje. Iš ten, per sąskaitas „Danske“ Estijos padalinyje, pinigai išsivaikščiojo po įvairiausias kišenes. Kaip jau skelbėme, dalis šių pinigų nukeliavo įvairių šalių politikams, viešai palaikantiems I.Alijevo režimą. Bet tai buvo tik menka dalis „investicijų“ iš šios šešėlinės kasos.

„Milijardierius“ – eilinis vairuotojas

Pustrečio milijardo eurų, išpumpuotų iš Azerbaidžano, nugulė keturiose Jungtinės Karalystės bendrovėse, kurių korespondenciniai duomenys, kaip rodo „Berlingske“ gauta informacija, vedė į Azerbaidžaną.

Liūto dalis pinigų – 1,7 mlrd. eurų – išsivaikščiojo per bendrovių „Hilux Services“ ir „Polux Management“ sąskaitas. Oficialūs dokumentai rodo, kad abiejų įmonių oficialus savininkas – pusamžis Baku gyventojas Maharramas Ahmadovas. Jam oficialiai priklausė ir dar viena pinigų plovimui panaudota įmonė. Tačiau į milijardierių M.Ahmadovas tikrai nepanašus.

OCCRP surado Baku priemiestyje gyvenantį „milijardierių“. M.Ahmadovas papasakojo esantis vieno banko vairuotojas. Esą žmonės „iš banko“ jį pakišo kaip Jungtinės Karalystės įmonių direktorių.

„Danske“ sąskaitos Estijoje

Pinigines operacijas keturios Jungtinėje Karalystėje registruotos įmonės vykdė per sąskaitas „Danske“ banko Estijos padalinyje. Tai dar vienas smūgis šiam bankui – ir dar vienas šešėlis jo padaliniui Estijoje.

Būtent per „Danske“ banko Estijos padalinyje atidarytas sąskaitas prasisuko didžiausia dalis pinigų kitoje pinigų plovimo schemoje, kurią demaskavo OCCRP ir nepriklausomas Rusijos leidinys „Novaja Gazeta“. „Danske“ Estijos padalinys buvo panaudotas prasukant daugiau nei milijardą dolerių iš 20 mlrd. dolerių viršijančios sumos, išpumpuotos iš Rusijos.

Dabar – ir vėl – nešvarių pinigų šešėlis krenta būtent ant šio banko.

Milžiniški pinigai – fantomo kasoje

„Berlingske“ gauti bankiniai duomenys atskleidžia, iš kur atkeliavo vėliau praplauti milijardai. Dalis jų – keli milijonai eurų – atplaukė iš dviejų Azerbaidžano ministerijų ir šalies saugumo tarnybos. Apie 29 mln. dolerių atkeliavo iš Rusijos valstybinės gynybos kompanijos „Rosoboroneksport“.

Kur kas didesnes sumas į šią improvizuotą pinigų plovimo mašiną įnešė ofšorinės įmonės „Faberlex LP“ ir „Jetfield Networks Ltd“ – abi tiesiogiai susijusios su Azerbaidžano režimu.

O didžiausias kąsnis milžiniškame pinigų pyrage atsidūrė pasitelkiant mistinę bendrovę, apie kurios veiklą ką nors sužinoti itin sunku. Net 1,4 mlrd. dolerių į Jungtinės Karalystės įmonių sąskaitas atkeliavo iš Azerbaidžano bendrovės „Baktelekom MMC“. Šios bendrovės pavadinimas primena Azerbaidžano telekomunikacijų įmonę „Baktelecom“, tačiau tai nėra ta pati įmonė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ilhamas Alijevas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ilhamas Alijevas

Iš kur „Baktelekom“ gavo milijardinę sumą – neaišku. Įmonė neturi interneto svetainės, o žurnalistams nepavyko aptikti jokios jos ūkinės veiklos požymių.

OCCRP nurodo, jog bendrovė gali būti susijusi su valdančiuoju Azerbaidžano režimu. Bendrovę įkūrė Rasimas Asadovas – pirmojo nepriklausomos Azerbaidžano valstybės vidaus reikalų ministro sūnus, verslo ryšiais susijęs su I.Alijevo giminaičiais. Su juo žurnalistams susisiekti nepavyko.

OCCRP skelbiamais duomenimis, tarp šešėlinės kasos vartotojų netrūksta aukšto rango Azerbaidžano pareigūnų. Pavyzdžiui, ten yra Jakubas Eijubovas – pirmasis šalies vicepremjeras. Taip pat – Ali Nagijevas, vienas pagrindinių pareigūnų šalies kovos su korupcija struktūrose. Detales apie pinigų gavėjus OCCRP viešins kiek vėliau.

Visas tyrimo naujienas (anglų k.) rasite specialiame OCCRP polapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius