Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 08 17 /14:11

TBT: buvęs Malio džihadistas atsakingas už 2,7 mln. eurų žalą sugriautam Tombuktu

Karo nusikaltimų bylas nagrinėjantis Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) ketvirtadienį nurodė, kad buvęs Malio džihadistas Ahmadas al Faqi al Mahdi, 2012 metais sunaikinęs garsiąsias Tombuktu šventyklas, padarė 2,7 mln. eurų žalą.
Tombuktu šventyklą saugo tuaregų karys
Tombuktu šventykla / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

TBT nurodė sumokėti nukentėjusiesiems „individualias, kolektyvines ir simbolines“ kompensacijas, sakė teisėjas Raulis Pangalanganas.

Nyderlanduose įsikūręs teismas pripažino, kad 2012-aisiais A.F.al Mahdi sunaikino devynis mauzoliejus ir vienos mečetės duris, ir padarė ekonominių nuostolių bei moralinės žalos aukoms, primiausia – nuo turizmo priklausančio Timbuktu žmonėms.

Per ankstesnį teismo posėdį A.F.al Mahdi pripažino savo kaltę, sakė, kad gailisi dėl savo poelgio, ir paragino viso pasaulio musulmonus nesiimti panašių veiksmų.

TBT praeitais metais skyrė A.F.al Mahdi devynerių metų laisvės atėmimo bausmę, o ši svarbi nutartis, kaip tikisi ekspertai, padės ateityje išsaugoti pasaulio istorinius paminklus.

TBT praeitais metais skyrė A.F.al Mahdi devynerių metų laisvės atėmimo bausmę, o ši svarbi nutartis, kaip tikisi ekspertai, padės ateityje išsaugoti pasaulio istorinius paminklus.

Apie 40 metų amžiaus A.F.al Mahdi yra pirmas TBT nuteistas islamo ekstremistas ir pirmasis asmuo, konkrečiai apkaltintas kultūros paveldo naikinimu už Tombuktu šventovių nuniokojimą.

Prokurorai nurodė, kad jis buvo islamistų organizacijos „Ansar Dine“, susijusios su „al Qaeda“, narys. Tuo metu šis judėjimas kontroliavo šiaurines Malio teritorijas. Beveik metais vėliau kovotojus iš tų žemių išstūmė prancūzų pajėgos. Joss 2014-aisiais gretimame Nigeryje suėmė ir patį A.F.al Mahdi.

Teismas įpareigojo vyrą sumokėti po simbolinį eurą Maliui ir tarptautinei bendruomenei per UNESCO, atsakingą už pasaulio paveldo sąrašą.

TBT šias kompensacijas pavadino „pagrįstomis“, ir sakė, kad stambios piniginės baudos našta neleistų jam iš naujo integruotis į visuomenę.

V–XII amžiais tuaregų genčių įkurtas Tombuktu yra tapęs paslaptingos Sacharos civilizacijos simboliu ir yra vadinamas 333 šventųjų miestu dėl jame palaidotų daugybės musulmonų išminčių.

Šis miestas savo aukso amžių išgyveno XV–XVI amžiuose ir buvo vienas iš svarbiausių islamo dvasinės minties centrų. Jis yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, bet džihadistai Tombuktu šventoves laiko stabmeldiškomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius