Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 12 /14:18

TBT prokurorė: per Izraelio ir palestiniečių susirėmimus galėjo būti įvykdyta nusikaltimų

Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) vyriausioji prokurorė trečiadienį išreiškė susirūpinimą smurto tarp Izraelio ir palestiniečių eskalacija, taip pat sakė, kad galėjo būti įvykdyta nusikaltimų.
Izraelio aviacijos smūgiai Gazoje
Izraelio aviacijos smūgiai Gazoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Su dideliu susirūpinimu atkreipiau dėmesį į smurto eskalaciją Vakarų Krante, įskaitant Rytų Jeruzalę, ir Gazos Ruože bei aplink jį, ir į galimą nusikaltimų pagal Romos statutą įvykdymą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Fatou Bensouda.

Romos statutu 2002-aisiais buvo įsteigtas TBT.

Palestiniečių kovotojai ir Izraelio kariuomenė anksti trečiadienį apsikeitė aukų pareikalavusia ugnimi po kelias dienas trukusių susirėmimų, per kuriuos daugiau kaip 40 žmonių žuvo, o dar šimtai buvo sužeisti.

F.Bensouda kovo 3 dieną paskelbė pradėjusi išsamų tyrimą dėl padėties Izraelio okupuotose teritorijose, išprovokuodama žydų valstybės, kuri, skirtingai nei Palestinos Autonomija, nėra Hagoje įsikūrusio teismo narė, įtūžį.

Atliekant šį tyrimą daugiausia dėmesio bus skiriama 2014 metų Gazos Ruožo karui, bet taip pat bus nagrinėjamos palestiniečių demonstrantų žūtys nuo 2018 metų.

Anot F.Bensoudos, po preliminaraus penkerių metų trukmės tyrimo atsirado „pagrįsto pagrindo“ manyti, jog nusikaltimų yra padariusios abi pusės – Izraelio gynybos pajėgos ir žydų valstybės valdžia, taip pat „Hamas“ ir kitos palestiniečių ginkluotos grupuotės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Paaštrėjęs palestiniečių ir Izraelio konfliktas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Paaštrėjęs palestiniečių ir Izraelio konfliktas

F.Bensouda trečiadienį pareiškė, kad TBT tyrimai „apims visas šalis ir visus faktus bei įrodymus, turinčius svarbos vertinant, ar pagal Statutą numatyta asmeninė baudžiamoji atsakomybė“.

„Mano Biuras ir toliau stebės įvykius vietoje ir atsižvelgs į visus klausimus, priklausančius jo jurisdikcijai“, – pažymėjo prokurorė.

Vienintelis pasaulyje nuolatinis karo nusikaltimų tribunolas TBT buvo įkurtas, siekiant patraukti atsakomybėn sunkiausių nusikaltimų žmonijai kaltininkus, kuomet vietos teismai nenori ar negali įsikišti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius