Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 11 29 /15:18

TBTBJ sustabdė posėdį dėl Bosnijos kroato apeliacijos, šiam išgėrus nuodų

Jungtinių Tautų karo nusikaltimų tribunole trečiadienį įvyko pribloškianti drama – buvęs Bosnijos kroatų pajėgų vadas kelios sekundės po teisėjų sprendimo palikti galioti jo 20 metų kalėjimo bausmę, regis, išgėrė nuodų.
Slobodanas Praljakas
Slobodanas Praljakas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tarptautiniame baudžiamajame tribunole buvusiai Jugoslavijai (TBTBJ) svarstant jo apeliaciją, 72 metų Slobodanas Praljakas piktai sušuko „Praljakas – ne nusikaltėlis. Aš atmetu jūsų verdiktą!“ ir kažko išgėrė iš mažo rudo buteliuko, filmuojant teismo kameroms.

S.Praljako advokatas sušuko: „Mano klientas sako, kad išgėrė nuodų!“

Teismo pareigūnams apsupus S.Praljaką, pirmininkaujantis teisėjas Carmelas Agiusas tuojau pat įsakė sustabdyti posėdį ir užuolaidos aplink teismo salę buvo užtrauktos.

Beprecedentė scena įvyko iškart po to, kai teisėjai savo galutiniu sprendimu taip pat paliko galioti 25 metų kalėjimo bausmę 10-ojo dešimtmečio separatistinio Bosnijos kroatų darinio premjerui Jadranko Prliciui.

Po kelių minučių naujienų agentūros AFP žurnalistai matė prie tribunolo Hagoje atvažiuojantį greitosios pagalbos automobilį ir skraidantį sraigtasparnį.

S.Praljakas konkrečiai kaltinamas, kad 1993 metų lapkritį įsakė sugriauti XVI amžiuje pastatytą tiltą Mostaro mieste, tuo padarydamas „neproporcingą žalą civilių musulmonų bendruomenei“.

Keli gelbėtojai su įranga kuprinėse nuskubėjo į pastatą. Teismo pareigūnai ragino laikytis ramiai.

S.Praljakas konkrečiai kaltinamas, kad 1993 metų lapkritį įsakė sugriauti XVI amžiuje pastatytą tiltą Mostaro mieste, tuo padarydamas „neproporcingą žalą civilių musulmonų bendruomenei“.

Šis Osmanų imperijos laikų tiltas, tapęs Bosnijos nuniokojimo per 10-ojo dešimtmečio Balkanų karus simboliu, vėliau buvo atstatytas. Tačiau Mostare vyko didžiausi kroatų ir musulmonų susirėmimai, per kuriuos buvo sugriauta beveik 80 proc. rytinės miesto dalies.

Vis dėlto teisėjai savo nuosprendyje atsižvelgė į dalį S. Praljako apeliacijos ir nurodė, kad tas tiltas konflikto metu buvo teisėtas karinis taikinys.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mostaro tiltas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mostaro tiltas

„Tai tik senas tiltas“, – 1993 metais sakė S. Praljakas, pademonstruodamas, kad nepaiso emocinio poveikio, kurį šio tilto sugriovimas padarė paprastiems visų etninių priklausomybių bosniams.

Bosnijos kroatai ir musulmonai buvo sąjungininkai prieš serbus, bet 11 mėnesių 1993–1994 metais kovojo ir vieni su kitais. S.Praljakas Bosnijos kroatų pajėgoms vadovavo nuo 1993 metų liepos iki tų pačių metų lapkričio.

Rūpinasi medikai

Teismo atstovai pranešė, kad šiuo metu S.Praljaku rūpinasi medikai.

Teismo sargybinis ragino laikytis ramiai ir patvirtino žurnalistams, kad 72 metų S. Praljakas yra gyvas.

„Jis gauna visą reikalingą medikų pagalbą“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius