Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisėjas atmetė režisieriaus R.Polanskio prašymą nesibaiminant kalėjimo grįžti į JAV

JAV teisėjas pirmadienį atmetė kino kūrėjo Romano Polanskio prašymą suteikti garantijas, kad jis galėtų grįžti į Jungtines Valstijas nebijodamas kalėjimo už lytinius santykius su nepilnamete prieš keturis dešimtmečius.
Romanas Polanski
Romanas Polanskis / „Scanpix“ nuotr.

„Oskaro“ laureatas, filmų „Pianistas“ (The Pianist) ir „Kinų kvartalas“ (Chinatown) režisierius buvo apkaltintas dėl 13-metės apsvaiginimo ir išžaginimo kino žvaigždės Jacko Nicholsono namuose Los Andžele 1977 metais.

Kai buvo sušvelninti kaltinimai, jis prisipažino dėl lytinių santykių su nepilnamete ir praleido 42 dienas kalėjime, o paskui iki teismo buvo paleistas už užstatą.

Tačiau 1978 metais, manydamas, kad teisėjas atmes anksčiau sudarytą susitarimą dėl bausmės sušvelninimo ir dešimtmečiams pasodins jį už grotų, kino kūrėjas pabėgo į Prancūziją ir nuo to laiko vengia Amerikos teisėsaugos.

Jo advokatas Harlandas Braunas Los Andželo aukštesnės instancijos teismui sakė, kad 83 metų kino kūrėjas, šiuo metu gyvenantis Paryžiuje, jau atliko savo bausmę ir nori išspręsti bylą tą įrodydamas.

Jis prašė teisėjo Scotto Gordono nurodyti prokurorams pateikti kokių nors užuominų dėl to, kokio bausmės laiko jie prašytų režisieriui, jei jis sugrįžtų.

Tačiau S.Gordonas nusprendė, jog nėra pakankamo ar įtikinamo pagrindo svarstyti šiuos klausimus.

„Beje, atsakovo advokatas nepateikė pakankamai patikimų, priimtinų įrodymų arba teisinių argumentų, kodėl turėtų suteikti pageidaujamą palengvinimą“, – 13 puslapių nutartyje rašė S.Gordonas.

Rajono prokuratūra prieštaravo tam, kas, pasak jos, prilygsta išankstiniam potencialios R.Polanskio bausmės persvarstymui.

„Žmonės netiki, kad su turtinga įžymybe norima pasielgti taip pat kaip su visais kitais bėgliais“, – sakė rajono prokuroro pavaduotoja Michele Hanisee.

Ji teismui rašė: „R.Polanskis nori atsakymų, bet pasirodys tik tuo atveju, jei atsakymai jam patiks.“

„Kai pabėgo, jis neteko teisės teikti teismui savo prašymų“, – pridūrė M.Hanisee.

R.Polanskis ištisus dešimtmečius žaidė katės ir pelės žaidimą su JAV pareigūnais, siekiančiais jo ekstradicijos. Visa tai stebinti pasaulinė auditorija yra susiskaldžiusi į besipiktinančius jo veiksmais ir raginančius būti atlaidžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius