-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Tenesyje įvykdyta pirmoji per beveik dešimtmetį egzekucija

Tenesio valstija ketvirtadienį įvykdė pirmąją per beveik dešimtmetį egzekuciją – mirtina injekcija buvo sušvirkšta vyrui, 1986-aisiais nuteistam už vienos mažametės išžaginimą ir nužudymą, kai JAV Aukščiausiasis Teismas atsisakė atidėti nuosprendžio vykdymą.
JAV kalėjimuose išaugęs senyvo amžiaus kalinių skaičius verčia daugiau dėmesio skirti jų slaugai
Tenesyje įvykdyta pirmoji per beveik dešimtmetį egzekucija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tenoriu pasakyti, kad iš tikrųjų gailiuosi. Ir kad... tai viskas“, – prieš kalėjimo pareigūnams pradedant procedūrą savo paskutinius žodžius ištarė Billy Ray Irickas.

Vyro mirtis buvo konstatuota 19 val. 48 min. vietos (penktadienį 3 val. 48 min. Lietuvos) laiku.

B.R.Irickas tapo pirmuoju nuo 2009 metų kaliniu Tenesyje, kuriam buvo įvykdyta mirties bausmė.

Anksčiau Aukščiausiasis Teismas atmetė prašymą atidėti bausmės vykdymą ir argumentus, kad kalinys per egzekuciją gali jausti didelį skausmą, panašų į „degimą gyvam esant“.

59 metų B.R.Irickas 1986-aisiais buvo nuteistas už jam prižiūrėti patikėtos septynmetės Paulos Dyer išprievartavimą ir nužudymą. Jo advokatai argumentavo, kad B.R.Irickui buvo smarkiai sutrikusi psichika.

Apeliacijoje Aukščiausiajam Teismui kalinio advokatai reiškė abejones dėl Tenesyje naudojamos mirtinų injekcijų procedūros, įskaitant raminamojo preparato midazolamo vartojimą. Kitose valstijose naudojant šį preparatą nuteistieji kai kuriais atvejais per egzekuciją patirdavo kančių.

Aukščiausiojo Teismo teisėja Sonia Sotomayor ragino atidėti egzekuciją ir savo atskirojoje išvadoje citavo žemesnės instancijos teisme pateiktus liudijimus apie riziką, susijusią su midazolamo vartojimu.

Medicinos ekspertai yra perspėję, kad šio preparato poveikis gali būti nepakankamas, kad kalinys liktų be sąmonės, kai pradeda veikti skausmą sukeliantys mirtini preparatai.

Jeigu B.R.Irickas būtų atgavęs sąmonę, kitas raumenis paralyžiuojantis preparatas būtų atėmęs iš jo galimybę parodyti pareigūnams, kad jis jaučia skausmą, pažymėjo S.Sotomayor.

„Medicinos ekspertai itin kruopščiai paaiškino, kaip trijų preparatų mišinys, kurį Tenesis planuoja suleisti į Iricko gyslas, sukels jam skendimo, dusimo ir vidinio deginimo gyvam esant pojūčius“, – rašė S.Sotomayor.

„Jeigu įstatymas leidžia vykdyti egzekuciją nepaisant šiurpių paskutiniųjų akimirkų, kurias Irikas tikrai gali patirti, tuomet mes liovėmės būti civilizuota valstybė ir priėmėme barbariškumą“, – pridūrė ji.

Kaip nurodo Mirties bausmių informacijos centras, per tris iš 14 šiemet Jungtinėse Valstijose įvykdytų egzekucijų buvo naudotas midazolamas.

Dėl šio preparato naudojimo jau yra pateikta daug ieškinių.

Ohajas 2014 metais sustabdė egzekucijas po nesklandžios mirties bausmės Dennisui McGuire'ui. Kalinys, kuriam buvo suleista midazolamo, kelias minutes iki savo mirties atrodė patiriantis dideles kančias.

2017 metais federalinis teismas leido Ohajui atnaujinti egzekucijas, kai pareigūnai 50 kartų padidino minėto preparato dozę.

Nevados valstija praeitą mėnesį atidėjo vieną egzekuciją, kai midazolamo gamintoja „Alvogen“ teisme pasiekė, kad šį preparatą būtų uždrausta naudoti egzekucijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius