Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teroras grasina ne tik Europai: 10 didžiausių išpuolių už Europos ribų nuo 2015-ųjų pradžios

Praėjusios savaitės pradžioje Europą sukrėtė teroro atakos Belgijos sostinėje Briuselyje. Įvykus baisiems išpuoliams, atgijo diskusijos, ką daryti ir kaip Europai apsisaugoti nuo terorizmo.
„Boko Haram“ grupuotės lyderis Abubakaras Shekau (centre) su savo smogikais
„Boko Haram“ grupuotės lyderis Abubakaras Shekau (centre) su savo smogikais / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tačiau grėsme terorizmas išlieka ne tik Europos viduje. Didelė dalis Afrikos ir Azijos šalių kenčia nuo ekstremistų taip pat kaip europiečiai. Portalas 15min primena apie 10 kraupių teroro išpuolių, įvykusių 2015-16 m. ir sukrėtusių visą pasaulį.

Didžiausių teroro aktų už Europos ribų vietos
Didžiausių teroro aktų už Europos ribų vietos

2016 m. kovas Lahoras, Pakistanas.

Pakistano Talibanas prisiėmė atsakomybę už Velykų sekmadienį populiariame parke Lahore įvykdytą mirtininko išpuolį, per kurį žuvo 72 žmonės, ir nurodė, kad taikėsi į krikščionis.

Pareigūnai sakė, kad mirtininkas detonavo sprogmenis su šratais šalimais vaikų žaidimo vietos populiariame parke „Gulshan-i-Iqbal“. „Tai buvo savižudžio ataka. Sprogdintojui pavyko įeiti į parką ir susisprogdinti netoli vaikų žaidimų vietos, kur vaikai sūposi sūpuoklėmis“, – sakė Lahoro administracijos aukšto rango pareigūnas Muhammadas Usmanas.

M.Usmanas pridūrė, kad 233 žmonės buvo sužeisti. Vėlai sekmadienį gelbėtojai buvo nurodę, kad sužeistųjų yra daugiau kaip 300.

2016 m. vasaris, Dikva, Nigerija. Dvi savižudės sprogdintojos įsilaužė į šalies viduje perkeltųjų asmenų stovyklą Dikvos mieste Nigerijoje ir susisprogdino. Teroro išpuolio metu žuvo 60 žmonių, 78 buvo sužeisti.

Jokia grupė neprisiėmė atsakomybės, bet įtarimai krito ant „Boko Haram“ – Nigerijoje veikiančios teroristinės grupuotės, kuri save laiko ISIS atšaka. Grupės pavadinimą į lietuvių kalbą galima versti kaip „Vakarietiškas švietimas yra uždraustas“. „Boko Haram“ siekia nuversti Nigerijos valdžią ir įvesti labai griežtai taikomą islamo teisę.

2015 m. lapkritis, Beirutas, Libanas. Savižudis sprogdintojas susprogdino dviratį, ant kurio buvo prikrauta daug sprogmenų. Į įvykio vietą susirinkus daug stebėtojų, dar vienas savižudis sprogdintojas susisprogdino. Per abu sprogimus žuvo 43 žmonės, dar 240 buvo sužeista. Atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybė“.

2015 m. sausis, Šikarpuras, Pakistanas. „Jundullah“, teroristinė grupė, siejama su Pakistano Talibano judėjimu susprogdino bombą šiitų mečetėje Šikarpuro mieste Pakistane. Bomba sprogo, kuomet mečetėje buvo daug tikinčiųjų. Žuvo 60 žmonių, dar 60 buvo sužeista, dalis pastato sugriuvo.

Liudininkai pasakojo, kad vaizdas buvo kraupus: sveiki likę žmonės beviltiškai rausėsi po pastato griuvėsius, ieškodami artimųjų. Teroristai šią ataką paaiškino paprastai: „šiitai yra mūsų priešai“.

„Scanpix“/AP nuotr./Protestas prieš Talibaną Pakistane
„Scanpix“/AP nuotr./Protestas prieš Talibaną Pakistane

2015 m. vasaris, Fotokolis, Kamerūnas. „Boko Haram“ ekstremistai nužudė 70-90 žmonių (skirtingi šaltiniai pateikia skirtingus duomenis) ir 500 sužeidė Fotokolio mieste netoli sienos su Nigerija. Liudininkai pasakojo, kad apie 800 radikaliųjų islamistų „degino bažnyčias, mečetes ir kaimus“ ir „žudė jaunuolius, kurie atsisakė prisijungti prie jų“. Kuomet pasirodė Kamerūno armija, teroristai naudojo žmones kaip gyvuosius skydus, kad kovoti su jais būtų sunkiau.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kamerūno kariai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kamerūno kariai

2015 m. balandis, Garisos universitetas, Kenija. 2015 m. balandžio 2 d. ginkluoti smogikai šturmavo Garisos universitetą Kenijoje, nužudydami 148 žmones ir sužeisdami bent 79. Atsakomybę prisiėmė „al-Shabaab“, rytų Afrikoje veikianti džihadistų teroristų grupė, save siejanti su „al Qaeda“. Didelę dalį studentų teroristai paėmė įkaitais, apgultis truko 15 valandų.

Vienas studentas pasakojo, kad vos atidarė duris, teroristai pradėjo klausinėti visų, kurie yra musulmonai, kurie – krikščionys. „Jeigu buvai krikščionis, tave iškart nušaudavo, – košmarą prisiminė jis. – Su kiekvienu šūviu vis tvirčiau maniau, kad ir aš mirsiu.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Boko Haram“ vėliava ant mečetės Kamerūne
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Boko Haram“ vėliava ant mečetės Kamerūne

2015 m. liepa, Kukava, Kenija. „Boko Haram“ Kenijoje išpuolių metu šiame kaime nužudė 97 žmones. Net 84 jų buvo nužudyti mečetėje: teroristai tikėjo, kad islamo forma, kurios buvo mokoma mečetėje, buvo per daug nuosaiki ir tolerantiška.

„Jie sunaikino mano dėdės artimiausius šeimos narius. Jie nužudė jo vaikus – visus penkis“, – pasakojo vietos gyventojas. Vienas žvejys, irgi tapęs šio išpuolio liudininku, patvirtino aukų skaičių.

Visi straipsnyje aprašomi teroro aktai Nigerijos-Kamerūno pasienyje įvyko maždaug 50 km atstumu vienas nuo kito: tai iliustruoja žemiau pateikiamas žemėlapis.

Teroro aktų Nigerijos-Kamerūno pasienyje vietos
Teroro aktų Nigerijos-Kamerūno pasienyje vietos

2015 m. rugpjūtis, Bagdadas, Irakas. Viename Bagdado turgų buvo susprogdintas sunkvežimis, prikrautas sprogmenų. Ataka buvo nutaikyta į musulmonus šiitus. 76 asmenys išpuolio metu žuvo, 212 buvo sužeisti. Atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybė“. Internete paskelbtame džihadistų pranešime sakoma, kad IS įvykdė „palaimintą operaciją“.

2015 m. rugpjūtis, Kabulas, Afganistanas. Šį teroro aktą sudarė keli išpuoliai. Gyvenamajame miesto rajone sprogo sunkvežimis, o šalia policijos akademijos, kur rengiami Afganistano policininkai, susisprogdino savižudis. Abiejų atakų metu žuvo 50 žmonių, apie 500 buvo sužeista. Žuvo apie 20 kadetų.

Atsakomybės už pirmąją ataką neprisiėmė niekas, bet įtarimai krenta ant Talibano, kuris prisiėmė atsakomybę už antrąją ataką. Šios atakos buvo siejamos su pasikeitimais Talibano valdžioje ir naujųjų vadų norą įtvirtinti savo galią.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sprogimas Afganistane
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sprogimas Afganistane

2015 m. spalis, sprogimai Ankaroje. Du savižudžiai sprogdintojai susisprogdino netoli centrinės Ankaros geležinkelio stoties, kur vyko eisena už taiką, kurią rėmė viena didžiųjų Turkijos partijų. Išpuolio metu žuvo 102 žmonės, 508 buvo sužeisti. Atsakomybės už išpuolius neprisiėmė niekas, bet manoma, kad jie susiję su „Islamo valstybe“.

2016 m. kovą Ankarą sudrebino dar vienas sprogimas – sprogo automobilis. Šio įvykio metu žuvo 34 žmonės, sužeisti buvo 125. Šis sprogimas yra siejamas su dėl nepriklausomybės kovojančiais kurdų sukilėliais.

2015 m. sausis, Baga, Nigerija. Jau minėti „Boko Haram“ teroristai užėmė Bagos miestą šiaurės rytų Nigerijoje ir čia surengė masinių žudynių seriją. Kai kuriais skaičiavimais, žuvusių kiekis gali siekti netgi 2000, daugelis jų – vaikai, moterys ir seni žmonės, kurie nesugebėjo pabėgti iš miesto. Tiesa, oficialiai Nigerijos vyriausybė teigia, kad žuvo ne daugiau negu 150 žmonių. Dar 35 tūkst. žmonių pasitraukė iš savo gyvenamųjų vietų, nemažai jų paskendo bandydami pabėgti laivais per Čado ežerą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Boko Haram“ smogikai
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Boko Haram“ smogikai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius