Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 20 /2017 04 21

Teroras Paryžiuje: mažiausiai vienas policininkas žuvo, vienas įtariamasis nukautas, atsakomybę prisiėmė ISIS

Ketvirtadienio vakarą Paryžiaus pareigūnai sukelti ant kojų – Eliziejaus laukuose aidėjo šūviai, praneša CNN. Pranešama, kad nušautas mažiausiai vienas policininkas ir vienas įtariamas užpuolikas. Kito įtariamo teroristo ieškoma. Atsakomybę dėl išpuolio prisiėmė „Islamo valstybė“ (ISIS).
Paryžiaus pareigūnai sukelti ant kojų
Paryžiaus pareigūnai sukelti ant kojų / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Per susišaudymą žuvo vienas policijos pareigūnas, dar du sužeisti
  • Šaudęs asmuo nukautas, jo tapatybė neatskleista
  • Liudininkai girdėjo per dešimt šūvių
  • Išpuolis surengtas iki Prancūzijos prezidento rinkimų pirmojo turo likus kelioms dienoms
  • Atsakomybę dėl išpuolio prisiėmė teroristinė „Islamo valstybė“

Įvykio vietoje dirbo gausios pareigūnų pajėgos – skaičiuojama, kad čia atvyko per dvidešimt pareigūnų ekipažų.

Pranešama, kad vienas policijos pareigūnas nukautas, dar du pareigūnai sužeisti. Pranešama, kad dar vienas policininkas mirė ligoninėje.

Vienas įtariamasis pabėgo?

CNN duomenimis, nukautas ir asmuo, šaudęs į pareigūnus. Jį nušovė policijos pareigūnai. Vietos leidinys „Le Parisien“, remdamasis savais šaltiniais, skelbia, kad įtariamasis šaudė iš automatinio ginklo ir taikėsi į pėstute einančius pareigūnus. Teigiama, kad jis išlipo iš automobilio ir pradėjo šaudyti.

Kiti šaltiniai teigia, kad žuvęs pareigūnas nušautas net nespėjęs išlipti iš mašinos, kai sustojo prie šviesoforo. Vienas užpuolikas nukautas, tačiau pareigūnai mano, kad jų buvo du. Kito intensyviai ieškoma. Vienais duomenimis, jis dingo, kitais – užspeistas šalia Eliziejaus laukų esančioje metro atkarpoje. „Reuters“ šaltiniai praneša apie naujus šūvius Eliziejaus laukų rajone, praėjus maždaug valandai nuo policijos pareigūnų užpuolimo. Gali būti, kad pareigūnai aptiko antrą įtariamąjį. Teigiama, kad jis į Paryžių atvyko traukiniu iš Belgijos.

Paryžiuje esantiems žmonėms primygtinai rekomenduojama palikti Eliziejaus laukų rajoną. Policija per garsiakalbius įspėja vairuotojus rinktis kitus maršrutus, uždarytos mažiausiai dvi šalia Eliziejaus laukų esančios metro stotys.

Kokie šio išpuolio motyvai – kol kas nėra žinoma. Pareigūnai nekalba, kad tai galėjo būti teroristinis išpuolis, tačiau pradėjo tyrimą, kurio metu bus prieita išvada.

Nėra žinoma įtariamojo tapatybė ir lytis.

Pasak įvykio liudininkų, girdėta apie dešimt šūvių. Viena iš įvykio vietoje buvusių liudininkių Yasmine El Fettahi CNN pasakojo, kad nuo susišaudymo vietos buvo per 20 metrų. „Išgirdome apie dešimt šūvių, šaulio nematėme, bet žmonės šaukdami bėgo iš čia“, – pasakojo ji.

Francois Hollande'as, kaip praneša „Reuters“, jau pripažino, kad šis išpuolis gali būti susijęs su terorizmu. Jis pareiškė esąs įsitikinęs, kad šis išpuolis susijęs su terorizmu.

Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Pierre'as-Henry Brandet pranešė, kad policininkai buvo atakuoti 21 val. vietos laiku „karo ginklais“. Jis teigė, kad prie sustojusio policijos automobilio sustojo kita mašina, iš jos iššoko užpuolikas ir ėmė šaudyti iš automatinio ginklo. Vienas pareigūnas žuvo vietoje, kiti du buvo sužeisti. P.H.Brandet tvirtina, kad kiti du pareigūnai yra gyvi, nors buvo pranešimų, kad mirė dar vienas.

Atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybė“

Žiniasklaida praneša, kad atsakomybę už išpuolį Paryžiuje jau spėjo prisiimti teroristinė organizacija „Islamo valstybė“.

Apie tai pranešė agentūra „Reuters“, remdamasi su teroristais siejama naujienų agentūra „Amaqu“.

D.Trumpas reagavo greitai

JAV prezidentas Donaldas Trumpas nedelsiant pareiškė, kad šaudymas Paryžiuje „atrodo tarsi nauja teroristinė ataka“ ir pareiškė užuojautą Prancūzijai. Kol kas neaišku, kodėl D.Trumpas padarė išvadą, kad šio išpuolio motyvas buvo terorizmas. Paryžiaus policija kol kas tokių vertinimų nepaskelbė.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

Policijos atstovė Johanna Primevert sakė naujienų agentūrai AP, kad užpuolikas taikėsi į policininkus, budėjusius netoli Franklino Roosevelto metropoliteno stoties.

Susišaudymas įvyko apie 21 val. vietos laiku (22 val. Lietuvos).

Vietos gyventojams ir turistams pareigūnai rekomendavo vengti teritorijos aplink Eliziejaus laukus.

Atšaukė kampaniją

Po išpuolio socialiniame tinkle „Twitter“ nacionalinio fronto lyderė Marine Le Pen išreiškė paramą policijos pareigūnams. Tą patį pareiškė ir vienas jos pagrindinių konkurentų kovoje dėl prezidento posto, centro dešiniųjų atstovas Francois Fillonas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Francois Fillonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Francois Fillonas

Vėliau abu kandidatai į prezidentus paskelbė, kad dėl išpuolio atšaukė suplanuotus penktadienio kampanijos renginius. Būtent penktadienis buvo paskutinė rinkiminės kampanijos diena.

Pranczijoje prezidento rinkimų pirmasis turas vyks sekmadienį.

Antiimigrantiškų pažiūrų M.Le Pen per interviu su 10 kitų kandidatų į šalies vadovo postą anksčiau sakė palaikanti idėją, kad saugumas taptų svarbiausia kampanijos tema.

„Kenčiame ilgus metus besitęsiančio aplaidumo pasekmes“, – sakė ji prieš šaudynes. Kandidatė pažadėjo ryžtingai kovoti su ekstremistais ir įtariamais islamistais.

Ištisas savaites rinkėjų apklausose pirmavo buvęs bankininkas E.Macronas ir M.Le Pen, tačiau dabar jos rodo, kad panašių šansų patekti į antrą rinkimų turą, vyksiantį gegužės 7 dieną, turi dar du kandidatai.

Ištisas savaites rinkėjų apklausose pirmavo buvęs bankininkas E.Macronas ir M.Le Pen, tačiau dabar jos rodo, kad panašių šansų patekti į antrą rinkimų turą, vyksiantį gegužės 7 dieną, turi dar du kandidatai.

Per pastarąsias dvi savaites savo pozicijas smarkiai sustiprino konservatorių kandidatas F.Fillonas bei kraštutinių kairiųjų atstovas Jeanas-Lucas Melenchonas.

„Pirmoji prezidento atsakomybė yra apsaugoti, – sakė E.Macronas per interviu. – Ateinančiais metais ši grėsmė bus mūsų kasdienio gyvenimo dalis.“

F.Fillonas, prieš rinkimus išleidęs knygą „Islamiško totalitarizmo sutriuškinimas“ (Vaincre le totalitarisme islamique), savo ruožtu pareiškė, kad „kova su terorizmu privalo būti kito prezidento absoliučiu prioritetu“.

Marselyje suimti kiti įtariamieji

Po susišaudymo Paryžiaus pareigūnai ieškojo galimų nukauto įtariamojo bendrininkų, tačiau paneigė, kad mieste yra vykdoma kokia nors speciali operacija.

Dviem dienomis anksčiau policija pietiniame Marselio uostamiestyje suėmė du vyrus, turėjusius ginklų ir sprogmenų. Įtariama, kad jie ruošėsi įvykdyti ataką ir sutrikdyti sekmadienį vyksiantį pirmąjį prezidento rinkimų ratą.

Prancūzijoje tebegalioja aukščiausio lygio nepaprastoji padėtis po 2015 metais prasidėjusios virtinės atakų, nusinešusių daugiau kaip 230 žmonių gyvybių.

Tūkstančiai karių ir ginkluotų policininkų buvo pasiųsti patruliuoti svarbiuose turizmo centruose, įskaitant Eliziejaus laukus, ir saugoti kitų potencialių taikinių – pradedant vyriausybinių įstaigų pastatais, baigiant religiniais objektais.

Nesunkiai sužeista turistė

Miesto centrą kertančiame Eliziejaus Laukų bulvare, kuriame įsikūrę daug parduotuvių ir restoranų, paprastai būna apstu žmonių, bet po išpuolio jis buvo blokuojamas ginkluotų policininkų, o vietos metropoliteno stotys buvo uždarytos.

„Turėjome paslėpti savo klientus rūsyje“, – AFP sakė vieno restorano, esančio netoli įvykio vietos, vadybininkas Choukri Chouanine‘as. Pasak jo, ten buvo girdėti „daug šūvių“.

Vidaus reikalų ministerijos atstovas už greitą reakciją įvykio vietoje padėkojo policijai, sugebėjusiai nukauti užpuoliką ir užkirsti kelią tolesniam kraujo praliejimui pavasario vakarą, kai sostinės gatvėse buvo daugybė žmonių.

Per šaudynes vienos užsienietės turistės kelį nesunkiai sužeidė skeveldra.

Tūkstančiai karių ir ginkluotų policininkų buvo pasiųsti patruliuoti svarbiuose turizmo centruose, įskaitant Eliziejaus Laukus, ir saugoti kitų potencialių taikinių – pradedant vyriausybinių įstaigų pastatais, baigiant religiniais objektais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius