Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The New York Times“: avarija Irano branduolinėje gamykloje gali būti Izraelio įvykdytas sabotažas

Sekmadienį Irane, Natanzo urano sodrinimo gamykloje, įvyko elektros energijos tiekimo sutrikimas, kurį, atrodo, sukėlė tyčiomis suplanuotas sprogimas – jį Irano pareigūnai pavadino sabotažo aktu, kurį, jų manymu, įvykdė Izraelis.
Natanz urano sodrinimo gamykla Irane
Natanz urano sodrinimo gamykla Irane / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis incidentas įnešė naujo netikrumo į diplomatines pastangas, kurios prasidėjo praėjusią savaitę, siekiant išgelbėti 2015 metų branduolinį susitarimą, kurio D.Trumpo administracija buvo atsisakiusi laikytis.

Iranas tiksliai nenurodė, kas sukėlė elektros teikimo sutrikimą šioje labai saugomoje vietoje, kurioje jau anksčiau buvo mėginta surengti sabotažą, o Izraelis viešai atsisakė patvirtinti ar paneigti bet kokią atsakomybę. Tačiau JAV ir Izraelio žvalgybos pareigūnai teigia, kad Izraelis šiame įvykyje suvaidino tam tikrą vaidmenį.

Du žvalgybos pareigūnai, pranešę apie įvykį, teigė, kad jį sukėlė didelis sprogimas, sugriovęs nepriklausomą ir stipriai apsaugotą vidaus energijos gamybos sistemą, maitinančią požemines centrifugas, kurios sodrina uraną.

Pareigūnai, kalbėję su sąlyga, kad jų tapatybės nebus atskleistos, apibūdindami įslaptintą Izraelio operaciją, teigė, kad šis sprogimas smarkiai pakenkė Irano galimybėms sodrinti uraną ir kad Natanzo gamybos apimčių atkūrimas gali užtrukti mažiausiai devynis mėnesius.

Jei tai tiesa, Iranas naujosiose derybose, kuriose J.Bideno administracija siekia atkurti branduolinį susitarimą, gali netekti svarbaus sverto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius