Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The New York Times“: D.Trumpo komanda palaikė reguliarius ryšius su Rusijos žvalgyba

Telefoninių pokalbių metaduomenys ir patys perimti pokalbiai rodo, kad Donaldo Trumpo rinkimų kampanijos nariai reguliariai bendravo su aukštais Rusijos žvalgybos pareigūnais visus praėjusius metus – dar iki rinkimų. Tokią informaciją pranešęs dienraštis „The New York Times“ remiasi keturiais dabartiniais ir buvusiais JAV pareigūnais.
Skelbiama, kad D.Trumpo komanda visus 2016 metus bendravo su Rusijos pareigūnais
Skelbiama, kad D.Trumpo komanda visus 2016 metus bendravo su Rusijos pareigūnais / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pokalbius ir informaciją apie juos JAV teisėsaugos ir žvalgybos tarnybos pradėjo perimti maždaug tuo pat metu, kai ėmė daugėti įrodymų, kad Rusija kišasi į prezidento rinkimus, o jos programišiai įsilaužė į Demokratų nacionalinio komiteto serverius.

Tuomet žvalgybos tarnybos panoro išsiaiškinti, kad drauge su Rusija veikia ir D.Trumpo kampanija.

Tokio bendradarbiavimo ženklų neaptikta, tačiau žvalgybininkams vis tiek kilo daug klausimų dėl tokių reguliarių ryšių tarp D.Trumpo komandos ir Rusijos tarnybų – tuo pat metu milijardierius nuosekliai gerai atsiliepdavo apie Vladimirą Putiną.

Perimti pokalbiai, pasak „The New York Times“ šaltinių, kitokie, nei praėjusių metų pabaigoje įvykęs dialogas tarp Michaelo Flynno, dabar jau buvusio D.Trumpo patarėjo nacionalinio saugumo klausimais, ir Sergejaus Kisliako, Rusijos ambasadoriaus JAV.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Michaelas Flynnas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Michaelas Flynnas

Užsienio šalių žvalgybininkų telefoninių pokalbių Amerikoje klausosi Nacionalinio saugumo agentūra (NSA), kuri ir užfiksavo kontaktus tarp D.Trumpo patikėtinių bei Rusijos atstovų.

M.Flynnas ir S.Kisliakas kalbėjosi apie ką tik Baracko Obamos administracijos paskelbtas naujas sankcijas Rusijai. Kadangi vėliau paaiškėjo, kad M.Flynnas apie pokalbių turinį melavo, jo pirmadienio vakarą buvo paprašyta atsistatydinti.

Užsienio šalių žvalgybininkų telefoninių pokalbių Amerikoje klausosi Nacionalinio saugumo agentūra (NSA), kuri ir užfiksavo kontaktus tarp D.Trumpo patikėtinių bei Rusijos atstovų.

Tada į NSA kreipėsi Federalinis tyrimų biuras (FTB) ir paprašė surinkti kaip įmanoma daugiau informacijos apie Rusijos operatyvininkus kitame ragelio gale ir peržiūrėti visą anksčiau perimtą informaciją, kuri dar nebuvo išanalizuota.

Kas iš D.Trumpo komandos narių bendravo su rusais – ne tik žvalgybos tarnybų pareigūnais, bet ir aukšto rango politikais?

JAV dienraščio šaltiniai teigia, kad vienas tokių buvo Paulas Manafortas, buvęs D.Trumpo kampanijos vadovas, nors jis tokius pareiškimus antradienį pavadino absurdiškais. Kitų komandos narių jie neįvardijo.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Paulas Manafortas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Paulas Manafortas

Įdomu, kad praėjus dviem dienoms po D.Trumpo pergalės lapkričio rinkimuose, Rusijos užsienio viceministras Sergejus Riabkovas buvo pareiškęs, kad Rusijos pareigūnai per kampaniją bendravo su D.Trumpo žmonėmis.

„Žinoma, mes pažįstame daugelį žmonių iš jo (D.Trumpo – red. past.) palydos“, – tada „Interfax“ teigė S.Riabkovas, nors D.Trumpo komanda tokią informaciją iškart paneigė.

FTB akiratyje, kaip skelbia „The New York Times“, buvo atsidūręs ne tik M.Flynnas ir P.Manafortas, bet ir buvęs D.Trumpo patarėjas užsienio politikos klausimais, su Rusija susijęs verslininkas Carteris Page'as bei respublikonas Rogeris Stone'as.

„Scanpix“/AP nuotr./Carteris Page'as
„Scanpix“/AP nuotr./Carteris Page'as

Galiausiai FTB vis dar tiria teiginius apie galimus D.Trumpo komandos ir Rusijos ryšius, kurie surašyti garsiojoje buvusio britų žvalgybininko Christopherio Steele'o ataskaitoje. Dokumentą britas pernai perdavė FTB.

Ataskaitoje apstu svarstymų apie įtariamą D.Trumpo, jo patikėtinių ir Rusijos vyriausybės sąmokslą, be to, teigiama – tiesa, be įrodymų – kad rusai turi kompromituojančių vaizdo įrašų, kuriais gali šantažuoti D.Trumpą.

Aukšti FTB pareigūnai mano, kad Ch.Steele'ą galima laikyti patikimu žvalgybininku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius