Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„The New York Times“: kaip JAV žvalgyba slapta padeda Ukrainai kovoje prieš V.Putiną

Jungtnių Valstijų Centrinė žvalgybos agentūra (CŽA) padėjo Ukrainai įrengti 12 šnipinėjimo bazių netoli sienos su Rusija, pranešė amerikiečių leidinys „The New York Times“, remdamasis informuotais šaltiniais JAV, Europoje ir Ukrainoje.
Ukrainos karys
Ukrainos karys / Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“

Apleista ir sugriauta tankiame miške įsikūrusi Ukrainos karinė bazė, nukentėjusi nuo Rusijos raketų smūgių karo pradžioje, tik iš pirmojo žvilgsnio atrodo nenaudojama.

Netoliese, nepastebimas praėjimas veda į požeminį bunkerį, kuriame ukrainiečių kareivių grupės seka rusų šnipų palydovus ir klausosi rusų vadų pokalbių. Šis bunkeris, pastatytas vietoje sunaikinto vadavietės centro praėjus keliems mėnesiams po Rusijos invazijos, yra slaptas Ukrainos kariuomenės centras.

„Yra ir dar viena paslaptis: bazę beveik visiškai finansuoja ir iš dalies įrengę CŽA“, – priduriama straipsnyje.

„Šimtu dešimt procentų“, – interviu metu bazėje sakė vyriausiasis žvalgybos vadas generolas Serhijus Dvoreckis.

Pasak „The New York Times“, JAV žvalgybos tarnyba naudoja šias bazes Rusijos karių judėjimui sekti, žvalgybinei informacijai apie raketų smūgius gauti ir šnipinėjimo tinklams palaikyti.

Be to, šiose bazėse rengiami „naujos kartos Ukrainos šnipai“, kurie šiuo metu veikia Rusijoje, Europoje, Kuboje ir kitur.

Dėl savo šnipinėjimo bazių tinklo Kyjivas tapo vienu svarbiausių Vašingtono žvalgybos partnerių, pažymėjo „The New York Times“. Pastaruoju metu ukrainiečiai perėmė daugiau Rusijos pranešimų nei pačios CŽA bazė Rusijoje.

Teigiama, kad bazių tinklas Ukrainoje pradėtas formuoti prieš aštuonerius metus, 2016-aisiais. Jis buvo sukonstruotas "gabalėlis po gabalėlio“ vadovaujant trims JAV prezidentams – Barackui Obamai, Donaldui Trumpui ir Joe Bidenui.

Iš pradžių JAV žvalgyba nenorėjo bendradarbiauti su Kyjivu, nes baiminosi, kad Ukrainos žvalgybos pareigūnai gali būti sukompromituoti, o CŽA bendravimas su jais išprovokuos Maskvą.

Tačiau dar 2015 m. tuometinis Ukrainos karinės žvalgybos vadovo pareigas ėjęs generolas Valerijus Kondratiukas be įspėjimo perdavė CŽA atstovui šūsnį visiškai slaptų bylų. Po to Ukrainos žvalgyba reguliariai teikė amerikiečiams slaptą informaciją, kad „sukurtų pasitikėjimo sąlygas“, rašo leidinys.

„Be jų nebūtume galėję pasipriešinti rusams ar juos įveikti“, – pabrėžė Ivanas Bakanovas, buvęs Ukrainos vidaus žvalgybos agentūros (SBU) vadas.

Dėl šnipų bazių JAV ambasada Kyjive „tapo geriausiu informacijos, signalų ir viso kito apie Rusiją šaltiniu“, „The New York Times“ teigė buvęs aukšto rango amerikiečių pareigūnas.

Žurnalistų teigimu, prieš pat Rusijos plataus masto invaziją į Ukrainą vienas aukščiausio rango Rusijos žvalgybos pareigūnas pranešė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kad CŽA ir MI6 kontroliuoja Kyjivą ir kaimyninę šalį paverčia „tramplinu operacijoms prieš Maskvą“. Nuo to laiko V.Putinas ne kartą yra sakęs, kad 2014 m. vyriausybė Ukrainoje buvo pakeista „remiant CŽA“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius