-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The New York Times“ žurnalistas Ukrainoje rado dingusį be žinios Rusijos karį

„The New York Times“ žurnalistas Joshua Yaffa, ėmęs aiškintis, kur dingo Rusijos karys Piotras Chochlovas, leidosi į kelionę po Ukrainą. Jaunojo kario istorija dar kartą įrodo, kad Kremliaus aiškinimai, neva Rusijos kariai Ukrainoje nekariauja, yra melas.
Rusijos kariai šalia Ukrainos sienos
Rusijos kariai šalia Ukrainos sienos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos mieste Novouzenske gimęs P.Chochlovas jaunas neteko tėvų ir su broliu Sergejumi gyveno vaikų namuose. Atlikęs karinę tarnybą armijoje, jis nusprendė pasilikti ir tapo profesionaliu kariu, dirbančiu pagal sutartį.

Rugpjūčio 19 dieną Sergejui pranešė, kad jo brolis dezertyravo ir dingo be žinios.

Netrukus „Youtube“ buvo paskelbtas P.Chochlovo apklausos įrašas, kuriame jis Ukrainos Saugumo Tarnybai papasakojo, kaip jo padalinys Ukrainos rytuose siaučiantiems teroristams gabeno karinę techniką.

Jis pareiškė, kad niekieno neverčiamas pats nusprendė prisijungti prie teroristų.

Rusijos kariuomenės pareigūnai kario broliui Sergejui liepė niekur neiti, niekieno neprašyti pagalbos ir pažadėjo, kad patys suras P.Chochlovą.

Iš pradžių P.Chochlovo mergina Ana, Sergejus ir jo žmona Nazira tikėjosi, kad šis pažadas bus išpildytas. Tačiau vėliau kariuomenės atstovai ėmė aiškinti nežinantys, kur jų artimasis, ir sakyti, kad jeigu jis apsireikš, jam bus blogai – už dezertyravimą vaikinui gresia septyneri metai kalėjimo.

Rudenį kariuomenės atstovai apskritai nustojo atsakinėti artimiesiems, o kreipimaisi į ministerijas bei prezidentą nedavė vaisių.

Rusijai nenaudinga ieškoti pradingusių karių

Tuomet, anot „The New York Times“, paaiškėjo, kad grąžinti Ukrainoje kariaujančius karius į tėvynę Rusijai nenaudinga. Tokios nuomonės laikosi ir teisininkas Sergejus Koziakovas. Jo teigimu, Ukrainos specialiosioms tarnyboms P.Chochlovas nėra vertingas, jis ne pulkininkas, kurį būtų galima išmainyti į 10 Ukrainos karių. Ukrainiečiams Rusijos kario buvimas jų teritorijoje – įrodymas, kad Kremlius meluoja teigdamas, jog niekas karių į Ukrainą nesiuntė.

Jeigu Ukrainos pajėgos būtų visiškai sutriuškinusios teroristus, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas būtų netekęs įtakos Ukrainoje.

Ana su mylimuoju paskutinį kartą kalbėjosi tuomet, kai karas perėjo į kitą etapą – jėgų balansas pasikeitė Ukrainos naudai.

Tačiau jeigu Ukrainos pajėgos būtų visiškai sutriuškinusios teroristus, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas būtų netekęs įtakos Ukrainoje. Jam būtinai reikėjo, kad teroristai išsilaikytų. Ne dėl to, kad jis nori aneksuoti Rytų Ukrainą, o dėl to, kad tęsiantis konfliktui galėtų maišyti kortas Ukrainai.

Ieškodamas pradingusio Rusijos kario „The New York Times“ žurnalistas atvyko į Kijevą. Jis sužinojo, kad vaikiną kartu su dar 22 kariais Ukrainos Saugumo Tarnyba atidavė teroristams dar rugsėjo 21 dieną. Jie buvo išmainyti į teroristų sučiuptus Ukrainos karius.

Ieškoti P.Chochlovo žurnalistas išvyko į Donecką. Čia jis sužinojo, kad vaikinas po paleidimo buvo apgyvendintas Donecko universiteto bendrabutyje, kuris skirtas išlaisvintiems teroristams. Paskui pagal žmonių pasakojimus žurnalistas Rusijos karį atrado Stachanove.

Vaikiną suintrigavo žurnalisto pasakojimas apie jo paieškas ir jis sutiko pasikalbėti, tačiau su sąlyga, kad pokalbio klausysis būrio, kuriam priklauso karys, vadas.

Jis minėjo tuos pačius dalykus, kuriuos jau ne kartą girdėjau Rytų Ukrainoje: naujoji Ukrainos valdžia yra naciai ir taip toliau.

Jis žurnalistui primelavo, esą jis baigė tarnauti kariuomenėje ir ėmė labai atidžiai sekti įvykius Ukrainoje.

„Jis minėjo tuos pačius dalykus, kuriuos jau ne kartą girdėjau Rytų Ukrainoje: naujoji Ukrainos valdžia yra naciai ir taip toliau“, – pažymėjo autorius.

Interviu jis paneigė Ukrainos Saugumo Tarnybai padarytą prisipažinimą, kad jis su kitais Rusijos kariais tiekė ginklus teroristams – esą taip jam liepė sakyti.

Paklaustas apie ateities planus, jis  kalbėjo, kad liks Ukrainoje tol, kol „bus parklupdytas nacizmas“, bet kartu ir aiškino pasiilgęs artimųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius