Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

„The Sunday Times“ tyrimas: „Youtube“ propaguoja Rusijos samdinių grupuotę „Wagner“

„YouTube“ nedraudžia Rusijos sukarintos privačios grupuotės „Wagner“ reklamos, Jevgenijaus Prigožino samdiniai per šią platformą netgi renka lėšas šaudmenims, rodo „The Sunday Times“ atliktas tyrimas.
„Wagner“ ir „Youtube“
„Wagner“ ir „Youtube“ / Scanpix, 123rf nuotr.

Leidinyje skelbiamą tyrimą atlikę žurnalistai „YouTube“ rado visą „Wagner“ samdinių grupuotės grojaraštį, kuriame daugiausia – repo dainų, dešimtys propagandinių vaizdo įrašų, įskaitant tuos, kuriuose yra raginimų prisijungti prie grupuotės, dalyvaujančios ir Rusijos kare su Ukraina.

Taip pat, pasak „The Sunday Times“, esama įrodymų, kad „YouTube“ algoritmas naudojamas prorusiškai dezinformacijai kurstyti. Kai „Wagner“ vaizdo įrašai platformoje baigiasi, žiūrovai nukreipiami į vis smurtingesnius teroristinės grupuotės vaizdo įrašus, rašoma straipsnyje.

Tyrimo autoriai pažymi, kad tokių vaizdo įrašų skelbimas pažeidžia „YouTube“ bendruomenės gaires. Be to, pasak ekspertų, „Wagner“ vaizdo įrašai pažeidžia ir JAV sankcijų įstatymą.

Kai kurie vaizdo įrašai, kuriuos vartotojai peržiūrėjo kelis milijonus kartų, buvo įkelti per Kremliaus žiniasklaidos kanalus, kurių savininkams ir korespondentams taip pat taikomos JAV sankcijos.

Tokie reklaminiai PMC „Wagner“ vaizdo įrašai turi 3–4 mln. peržiūrų. „YouTube“ netgi praleidžia tokias „Wagner“ dainas, kuriose, be kita ko, yra raginimų Rusijos valdžios institucijoms suteikti samdiniams „daugiau sprogstamųjų užtaisų“.

„Youtube“ sureagavo į „The Sunday Times“ žurnalistų prašymą ir pašalino kai kuriuos vaizdo įrašus, visų pirma – vaizdo įrašus su nurodytais PMC „Wagner“ banko duomenimis. Tą patį po žiniasklaidos kreipimosi padarė ir „TikTok“.

„YouTube platformoje yra draudžiamas turinys, skirtas šlovinti, reklamuoti ar padėti smurtinėms ekstremistinėms ar nusikalstamoms organizacijoms. Bendrovė „Google“ yra įsipareigojusi laikytis JAV sankcijų įstatymų ir vykdo atitinkamą politiką pagal savo paslaugų teikimo sąlygas“, – „The Sunday Times“ žurnalistams sakė „YouTube“ atstovai.

Aktyviai veikia Ukrainoje

Dešimtys tūkstančių „Wagner“ grupuotės samdinių kovoja arba kovojo Ukrainoje 2022–23 metais. „Putino virėju“ vadinamas J.Prigožinas į Donbasą pasiuntė visą savo artileriją, tačiau dėl didelių nuostolių juos parėmė reguliarioji Rusijos kariuomenė.

„Wagner“ buvo įtraukti į Didžiosios Britanijos, ES ir Jungtinių Valstijų sankcijų sąrašus dėl karo nusikaltimų, įvykdytų Ukrainoje ir Afrikoje, kur J.Prigožinas turi savo verslo interesų. Be to, Vašingtonas pripažino PMC „Wagner“ tarptautine nusikalstama organizacija.

2023 m. sausio mėn. duomenimis, britų žvalgyba Ukrainoje suskaičiavo iki 50 tūkstančių „Wagner“ samdinių, tačiau greičiausiai samdinių skaičius Ukrainoje sumažėjo dėl didžiulių nuostolių, kuriuos grupuotė patyrė per mūšius Bachmute.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius