Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„The Times“: neatsargūs GRU agentai Anglijoje galėjo pražudyti 4 tūkstančius žmonių

Dviejų GRU agentų į Angliją įsivežta nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ dozė, skirta buvusiam dvigubam Rusijos agentui Sergejui Skripaliui, buvo tokia didelė, kad galėjo pražudyti net 4 tūkst. žmonių, teigė dienraščio „The Times“ šaltiniai Jungtinės Karalystės saugumo tarnybose.
Šioje netikrų kvepalų pakuotėje buvo paslėpta medžiaga „Novičiok“
Šioje netikrų kvepalų pakuotėje buvo paslėpta medžiaga „Novičiok“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos agentai „Novičiok“ į Solsberį atsigabeno kvepalų buteliuke, o nervų agento dozė buvo tokia stipri, kad galėjo pasėti tikrą mirtiną chaosą šiame Anglijos mieste.

Jungtinė Karalystė trečiadienį paskelbė surinkusi pakankamai įrodymų, kad galėtų apkaltinti du Rusijos karinės žvalgybos tarnybos GRU agentus – Aleksandrą Petrovą ir Ruslaną Boširovą – pasikėsinimu į S.Skripalio gyvybę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas Solsberyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas Solsberyje

Per ataką Solsberio mieste šių metų kovo pradžioje nukentėjo tiek 67-erių S.Skripalis, tiek jo dukra Julija, tiek jiems padėti bandęs britas policininkas Nickas Bailey. „Novičiok“ buvo patepta S.Skripalio namo durų spyna.

Kvepalų buteliuką su nervus paralyžiuojančia medžiaga užpuolikai tiesiog numetė gatvėje. Jį vėliau rado Dawn Sturgess ir Charlie Rowley. D.Sturgess mirė.

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May dėl išpuolio apkaltino aukščiausią Rusijos valdžią. Prie jos ketvirtadienį prisijungė JAV, Kanados, Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai.

Dabar saugumo pareigūnai teigia, kad medžiaga, kuri buvo panaudota Solsberyje, buvo grynas, neskiestas „Novičiok“. Šis nervų agentas yra 5–8 kartus pražūtingesnis nei kita pavojinga nervų sistemą veikianti medžiaga VX.

„The Times“ šaltinių teigimu, „Novičiok“ Solsberyje ir aplinkinėse gyvenvietėse galėjo pražudyti 4 tūkst. žmonių, nors pripažįstama, kad toks skaičius „ekstremalus“.

Tvirtinama, kad du įtariamieji elgėsi tiesiog beprotiškai – ne tik dėl to, kad apskritai surengė tokį išpuolį, bet ir todėl, kad tiesiog numetė kvepalų buteliuką su cheminiu ginklu ir paliko jį šiukšliadėžėje.

Solsberio policijos nuotr./Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas
Solsberio policijos nuotr./Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas

Rusija, kaip jau įprasta, neigia visus kaltinimus. Šalies atstovas Jungtinėse Tautose apkaltino Londoną „suplakus nepagrįstų ir melagingų faktų kokteilį“.

Jungtinė Karalystė numatė, kad iš Maskvos pasipils dezinformacijos banga. „The Times“ šaltinių teigimu, Rusijos propagandos mašina jau išspjovė beveik 40 melagingų siužetų apie ataką Solsberyje.

Kremliaus propagandistai skleidžia pačias įvairiausias teorijas – esą įtariamųjų nuotraukos suklastotos, esą britai patys sukūrė „Novičiok“ (iš tiesų sovietinėse laboratorijose sukurtą medžiagą, – red.), esą S.Skripalis užsiėmė cheminių ginklų kontrabanda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius