Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The Times“: rusų tviterio „botai“ bandė paveikti JK rinkimus J.Corbyno naudai

Britų laikraščio „The Times“ ir Svonsio universiteto atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad automatinės rusų paskyros tviteryje dalijosi įrašais, galėjusiais paveikti 2017 m. vykusių Jungtinės Karalystės (JK) parlamento rinkimų rezultatus Leiboristų partijos ir jos lyderio Jeremy Corbyno naudai.
Jeremy Corbynas
Jeremy Corbynas / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

„The Times“ rašo, kad 2017 m. birželio 8 d. balsavusiųjų rinkėjų apklausų (angl. exit polls) rezultatai šokiravo šalį: ėmė aiškėti, kad Konservatorių partija su Theresa May priešakyje praranda daugumą parlamente.

Tuo tarpu J.Corbyno vedami leiboristai viršijo savo rėmėjų lūkesčius: kairiųjų lyderis padėjo padidinti partijos paramą nuo 25 proc. iki 40 proc.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Theresa May susitikimo Briuselyje rezultatais nenusivylė
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Theresa May susitikimo Briuselyje rezultatais nenusivylė

Vis dėlto tyrimo metu paaiškėjo, kad likus keletui savaičių iki rinkimų, 6,5 tūkst. su Rusija siejamų tviterio paskyrų socialiniame tinkle skleidė J.Corbyną palaikančias ir neigiamai apie konservatorius atsiliepiančias žinutes. Jomis buvo pasiekta milijonai rinkėjų.

Anot tyrėjų, dauguma rusų paskyrų – internetiniai robotai, dar vadinami botais. Jie, prisidengę angliškais moteriškais vardais, skleidė politines žinutes.

Akademikai teigė, kad „The Times“ įvardintos netikros paskyros tėra ledkalnio viršūnė: jie paragino „Twitter“ iki galo ištirti tikrąjį Rusijos kišimosi į Jungtinės Karalystės politiką mastą.

Tyrimo metu išsiaiškinta, kad 9 iš 10 žinučių, publikuotų iš su Rusija susijusių paskyrų, reiškė paramą J.Corbynui ir Leiboristų partijai. Tuo tarpu 9 iš 10 botų tviterio įrašuose neigiamai atsiliepta apie Konservatorių partiją.

„Scanpix“/AP nuotr./Leiboristų lyderis Jeremy Corbynas
„Scanpix“/AP nuotr./Leiboristų lyderis Jeremy Corbynas

Tyrėjai išsiaiškino, kad 80 proc. automatinių paskyrų buvo sukurta likus keletui savaičių iki balsavimo, vykusio birželio 8 d. Didžiausias jų aktyvumas buvo užfiksuotas esminiais kampanijos laikotarpiais.

Pagrindinės tyrimo išvados:

  • Gegužės 18 d., kai Theresa May pristatė savo partijos programą, socialiniame tinkle „Twitter“ buvo aktyviai giriami leiboristai, o konservatoriai – peikiami.
  • Dalinantis tviterio įrašais buvo suteikiama papildomo viešumo J.Corbyno rinkiminiams renginiams, vykusiems visoje šalyje. Tie renginiai galiausiai tapo kampanijos fenomenu, pritraukiančiu neįprastai dideles minias.
  • Anoniminiai rusų botai padėjo J.Corbynui paversti teroristinį išpuolį Mančesterio arenoje savo rinkimų kampanijos dalimi. Tuomet aktyviai dalintasi tviterio įrašais, kuriuose Th.May buvo kritikuojama dėl to, kad eidama vidaus reikalų sekretorės pareigas įsakė sumažinti policijos pareigūnų skaičių.
  • Automatinės paskyros dalijosi įrašais, puolančiais Th.May atsisakymą dalyvauti televizijos debatuose su J.Corbynu. Buvo kritikuojama žiniasklaida, esą ji pernelyg smarkiai puola leiboristų lyderį.
  • Rusų botų kampanija aktyvumo piką pasiekė balsavimo dieną – birželio 8 d. – kai JK žiniasklaida privalo susilaikyti nuo agitacijos. Tądien daugybėje tviterio žinučių leiboristų rėmėjai buvo raginami eiti prie balsadėžių.

Nepakankamai tvirtas V.Putino atžvilgiu?

2017-ųjų rinkimai – neįprastai sėkmingi asmeniškai pačiam J.Corbynui, kuris kampanijos metu padidino partijos paramą nuo 25 iki 40 proc. Leiboristai tokių rezultatų nematė pastaruosius keliasdešimt metų.

Skaitmeninių technologijų ir kultūros sekretorius Mattas Hancockas paragino „Twitter“ atskleisti tikrąjį problemos mastą ir imtis veiksmų, kad ateityje būtų užkirstas kelias tokiam kišimuisi į rinkimus.

„Ši naujai atskleista informacija kelia didelį nerimą, – teigė M.Hancockas. – Bet kuriai tautai yra absoliučiai nepriimtina bandyti kištis į demokratinius kitos šalies rinkimus. Socialinės žiniasklaidos kompanijos turi imtis veiksmų, kad apsaugotų mūsų demokratinį diskursą ir atskleistų tai, ką žino.“

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

Rusija kaltinama vykdžiusi panašias taktikas remdama Donaldą Trumpą 2016-ųjų JAV prezidento rinkimuose. Vis dėlto tai – pirmas kartas, kai kibernetinės Rusijos taktikos buvo užfiksuotos 2017 m. JK parlamento rinkimų metu.

Leiboristų lyderis ne kartą kritikuotas už tai, kad nesutiko griežtai pasmerkti Rusijos prezidento Vladimiro Putino dėl incidento Anglijos Solsberio mieste. Čia kovo mėnesį prieš buvusį rusų šnipą Sergejų Skripalį ir jo dukrą Juliją panaudota „Novičiok“ klasės nervus paralyžiuojanti medžiaga.

Prisidengė vakarietiškais vardais

Prie tyrimo prisidėjęs Svančio universiteto ekonomikos profesorius Oleksandras Talavera teigė, kad „informacija suteikia įrodymų, jog buvo naudojamasi rusakalbiais botais tam, kad tyčia būtų paveikti rinkimų rezultatai leiboristų naudai ir konservatorių nenaudai“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./V.Putinas kreipėsi į dešimtis tūkstančių gerbėjų Maskvos Lužnikų stadione
AFP/„Scanpix“ nuotr./V.Putinas kreipėsi į dešimtis tūkstančių gerbėjų Maskvos Lužnikų stadione

Tyrimo metu paaiškėjo, kad šimtai „Twitter“ paskyrų buvo sukurtos vienu metu, visos jos turi aiškių jas atpažinti leidžiančių faktorių. Vienas dažniausių – iš 15 raidžių ir skaičių sudaryti vartotojų vardai, primenantys vakarietiškus moteriškus vardus, nors jų paskyrose rusų kalba pažymėta kaip pirmoji.

Kai kada jie dalindavosi tomis pačiomis žinutėmis vienu metu. Daugelis jų dalinosi Leiboristų partijos tviterio paskyros, asmeninės J.Corbyno paskyros ir leiboristus palaikančių sąjungų paskyrų įrašais.

Visą tyrimą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius