Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

„The Wall Street Journal“ atskleidžia, kaip V.Medvedčukas išmainytas į „Azovo“ vadus

Ukrainos išdavikas Viktoras Medvedčukas buvo iškeistas į nelaisvėje esančius Ukrainos kariškius, tarp jų ir „Azovo“ vadus, dalyvaujant Rusijos oligarchui Romanui Abramovičiui, skelbia laikraštis „The Wall Street Journal“.
Viktoras Medvedčiukas
Viktoras Medvedčukas / RBK nuotr.

2022 m. rugsėjo 22 d. Ankaros oro uosto kilimo ir tūpimo take įvyko vieni didžiausių Ukrainos ir Rusijos įkaitų mainų. Leidinys šiuos mainus vadina sudėtingesniais susitarimų prasme nei Rusijos ir JAV piloto Konstantino Jarošenkos mainai į jūrų pėstininką Trevorą Reedą.

WSJ teigimu, šalys nenoriai pradėjo derybas. Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas, kuris prižiūrėjo mainus, sakė, kad nepasitiki rusais. Ukraina pareikalavo, kad būtų nustatytos į nelaisvę patekusių kariškių tapatybės.

Apsikeitimas įvyko po to, kai karinės žvalgybos vadovas Kyrylo Budanovas kartu su ukrainiečiais įlipo į lėktuvą, padarė nuotraukų ir nusiuntė jas į Kyjivą.

Leidinys pažymi, kad kitame lėktuve buvo 10 užsienio kovotojų, daugiausia amerikiečių ir britų, kurie buvo paimti rusų įkaitais kovodami Ukrainoje, ir kurie taip pat buvo paleisti vykdant mainus. Visus juos į Rijadą lydėjo Rusijos oligarchas Romanas Abramovičius.

Žinoma, kad Ukraina iškeitė Viktorą Medvedčuką į 215 ukrainiečių kariškių, įskaitant penkis „Azovo“ pulko vadus. Rusija taip pat susigrąžino 56 savo kariškius.

Ukrainiečių vadų grįžimas iš Turkijos sukėlė isteriją Kremliuje

Pagal susitarimą „Azovstal“ gynėjai turėjo likti Turkijoje iki karo pabaigos, tačiau 2023 m. liepą jie grįžo į Ukrainą.

Priminsime, kad ukrainiečių vadų grįžimas iš Turkijos sukėlė isteriją Kremliuje. Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas apkaltino Turkiją pažeidus susitarimus, kuriuose buvo numatyta, kad „Azovstal“ gynybos vadai bus Turkijos teritorijoje iki karo Ukrainoje pabaigos.

Viktoras Medvedčukas yra Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas ir Ukrainoje uždraustos partijos įkūrėjas. Dar prieš Rusijai pradedant plataus masto invaziją jis buvo įtariamas valstybės išdavyste.

Iki 2022 m. vasario mėn. jam buvo skirtas namų areštas, bet vėliau jis pabėgo. Praėjusių metų balandį Ukrainos saugumo tarnyba sulaikė V.Medvedčuką, o rugsėjį jis buvo iškeistas į Mariupolio gynėjus, tarp jų ir į „Azovo“ vadus, kurie gynė „Azovstal“.

Jo žmona Oksana Marčenko taip pat pabėgo į Rusiją ir dabar ten yra. Ji figūruoja keliose rezonansinėse bylose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius