Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Theresa May greičiausiai viešai apkaltins Rusiją dėl išpuolio prieš Sergejų Skripalį: kaip norima bausti Maskvą?

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May greičiausiai oficialiai paskelbs, kad Londonas dėl išpuolio prieš Sergejų Skripalį Selsburyje kalta laiko Rusiją. Tai prieš pirmadienį vykstantį Nacionalinio saugumo tarybos posėdį pareiškė įtakingas valdančiosios Konservatorių partijos atstovas Bendruomenių rūmuose Tomas Tugendhatas, rašo „The Guardian“.
Sergejus Skripalis prekybos centre Selsburyje
Sergejus Skripalis prekybos centre Selsburyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

T.Tugendhatas Bendruomenių rūmuose vadovauja Užsienio reikalų komitetui ir teigia, kad jei dėl išpuolio prieš buvusį Rusijos žvalgybininką iš tiesų kaltas Kremlius, Londonas turėtų nebeleisti rusų oligarchams leisti savo turtų Jungtinėje Karalystėje.

„Aš būčiau nustebęs, jei premjerė neparodytų pirštu į Kremlių. Tad akivaizdu, kad Rusijos vyriausybė agresyviai elgiasi su žmonėmis Jungtinėje Karalystėje“, – teigė T.Tugendhatas.

Siūlys skelbti sankcijas

Th.May pirmadienį nuo ryto pirmininkauja Nacionalinio saugumo tarybos, kurią sudaro aukščiausi žvalgybos ir saugumo pareigūnai, posėdžiui.

Prieš posėdį svarstyta, kad dalis ministrų kabineto narių ragins vyriausybės vadovę imtis griežtesnių veiksmų prieš Rusiją nei 2006-aisiais, kai Londone buvo nunuodytas Aleksandras Litvinenka.

„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Litvinenka
„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Litvinenka

Manoma, kad tarp tokių ministrų – užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas, gynybos sekretorius Gavinas Williamsonas ir iždo kancleris Philipas Hammondas, beveik neabejotinai stumiantis papildomų sankcijų Rusijai idėją.

B.Johnsonas anksčiau sakė, kad šis atvejis primena 2006 metais įvykdytą buvusio Rusijos šnipo A.Litvinenkos, tapusio Kremliaus kritiku, nunuodijimą Londone radioaktyviuoju poloniu. Dėl šio išpuolio Londonas apkaltino Maskvą.

Anot T.Tugendhato, Jungtinė Karalystė turėtų skelbti suvaržymus konkretiems asmenims ir elgtis iš esmės taip, kaip JAV, kurių Kongresas yra patvirtinęs Magnickio įstatymą.

„Turime būti atsargūs ir parodyti oligarchams, kurie išgrobė Rusijos turtus ir išvogė Rusijos žmonių pinigus, kad jie nebegalės leisti savo milijardų Londone. Privalome užtikrinti, kad jie pajustų skausmą“, – kalbėjo deputatas.

Anot „The Times“, tarp svarstomų priemonių yra galimas išsiuntimas aukštų Rusijos diplomatų ir šnipų iš šalies, taip pat – Jungtinės Karalystės vizų, kurias turi su Kremliumi susiję oligarchai, atšaukimas.

Tiesa, jis pats pridūrė, kad šių metų pasaulio futbolo čempionato diplomatinio boikoto neremia. Apie tokią galimybę Londone jau kalbama.

Spėjama, kad Th.May artimiausiu metu – pirmadienį, apie 18.30 val. Lietuvos laiku – kreipsis į Bendruomenių rūmus su atsakomųjų veiksmų Rusijos atžvilgiu sąrašu.

Anot „The Times“, tarp svarstomų priemonių yra galimas išsiuntimas aukštų Rusijos diplomatų ir šnipų iš šalies, taip pat – Jungtinės Karalystės vizų, kurias turi su Kremliumi susiję oligarchai, atšaukimas.

Turtingiems rusams, dėl kurių Londonas neretai pavadinamas Londongradu, greičiausiai būtų taikomos finansinės sankcijos, o Londonas į pasaulio futbolo čempionatą nesiųstų nė vieno vyriausybės atstovo.

Be to, su sąjungininkais, pavyzdžiui, Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu ir Vokietijos kanclere Angela Merkel, gali būti suderintas bendras pareiškimas, kuriuo būtų pasmerkti Rusijos veiksmai.

Galiausiai Londone svarstoma pasiųsti bent simboliškai daugiau karių į rytinį NATO sparną, o liepą per Aljanso viršūnių susitikimą pasisakyti už dar didesnes investicijas į rytinę NATO dalį.

Jungtinė Karalystė, kaip pranešama, taip pat bando užsitikrinti JAV paramą. Vis dėlto Donaldo Trumpo administracija dar nekomentavo incidento Selsburyje.

Įspėjo 500 žmonių

Kovo 4 dieną pietvakarių Anglijos mieste Solsberyje be sąmonės ant suoliuko šalia vieno prekybos centro buvo rasti buvęs Rusijos karinės žvalgybos (GRU) pulkininkas Sergejus Skripalis ir jo 33 metų dukra Julija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis teisme Rusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis teisme Rusijoje

Britų pareigūnai sako, kad buvo panaudota kažkokia nervus paralyžiuojanti medžiaga.

Buvusį rusų šnipą apnuodijusių nervus paralyžiuojančių medžiagų pėdsakų rasta viename Solsberio bare, taip pat ir restorane, pranešė sekmadienį vyriausioji Jos Didenybės vyriausybėje sveikatos tarnybos vadovė Sally Davies.

Pasak jos, apie 500 asmenų, apsilankiusių bare „Mill“ bei restorane „Zizzi“ Solsberyje, Anglijos pietvakariuose, privalo atsargumo dėlei išsiskalbti savo rūbus ir išsivalyti savo daiktus.

S.Skripalis 2004 metų gruodį buvo suimtas Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) ir vėliau nuteistas už šnipinėjimą Didžiajai Britanijai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./2004 metais sulaikomas Sergejus Skripalis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./2004 metais sulaikomas Sergejus Skripalis

2010-aisiais jis buvo paleistas per Rusijos apsikeitimą šnipais su JAV ir įsikūrė Jungtinėje Karalystėje, suteikusioje jam prieglobstį. S.Skripalis gyveno Solsberyje.

„Suktieji Vakarai“

Tiesa, pačioje Rusijoje – valstybinėje žiniasklaidoje – reakcija į incidentą Solsberyje buvo visai kitokia.

„Jei apie tai pagalvoji, na, vieninteliai, kam naudingas šio buvusio GRU pulkininko nunuodijimas, yra britai“, – sekmadienį per savo naujienų laidą sakė vienas įtakingiausių Rusijos žiniasklaidos figūrų Dmitrijus Kiseliovas.

Koks britų motyvas? „Tiesiog pakurstyti rusofobiją“, – postulavo D.Kiseliovas.

Jo savaitinė laida, rodoma per valstybinę televiziją „Rossija 1“, šalyje laikoma pirmiausia Kremliaus balsu. Joje liaupsės prezidentui Vladimirui Putinui derinamos su užuominomis apie Vakarų suktumą ir nekompetenciją.

Laidos segmentas apie S.Skripalį atitinka automatišką Rusijos pareigūnų reakciją beveik visą Vakarų reiškiamą kritiką aiškinti antirusišku šališkumu.

Automatiška Rusijos pareigūnų reakcija – beveik visą Vakarų reiškiamą kritiką aiškinti antirusišku šališkumu.

Skrupulų neturinčių politikų skatinamas įspūdis, kad Rusija yra išankstinio nusistatymo taikinys, yra svarbus V.Putino populiarumo elementas jam siekiant ketvirtos kadencijos kovo 18 dienos rinkimuose.

Vienas populiariausių Rusijos laikraščių „Komsomolskaja pravda“ citavo buvusį specialiųjų tarnybų agentą Michailą Liubimovą, sakiusį, kad dėl S.Skripalio nebūtų verta vargti.

„Skripalis buvo išsiųstas į Vakarus per apsikeitimą. Tai reiškia, kad jis mums visiškai neįdomus. Jis – smulkmė“, – sakė M.Liubimovas.

„Komsomolskaja Pravda“ straipsnyje buvo kone juokaujama.

„Ūkanotajame Albione subrendo naujausias šnipų skandalas su antirusiškais tonais“, – rašoma straipsnio pradžioje. Toliau jame sakoma: „Akivaizdu, kad laikantis senos tradicijos visi šunys bus sukarti ant Maskvos.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kremliaus propagandininkas Dmitrijus Kiseliovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kremliaus propagandininkas Dmitrijus Kiseliovas

Užsienio skaitytojams skirta Rusijos žiniasklaida laikosi tokio paties pasipiktinimo ir pajuokos tono, kaip ir auditorijai šalies viduje skirta žiniasklaida.

„Britai garsėja savo dramatiniais sugebėjimais, kai kalbama apie Šaltojo karo šnipinėjimo istorijas ir paslaptingas žmogžudystes. Prisiminkite Ianą Flemingą, Johną Le Carre ir Agathą Christie“, – pakomentavo valstybinė angliška naujienų svetainė „Sputnik News“.

„Tačiau šios savaitės epizodas su buvusio rusų šnipo apnuodijimu ant viešo parko suolelio žaviame Anglijos miestelyje turi įtartinai per daug dramos“, – sakoma komentare.

Kalba apie futbolo čempionatą

Sekmadienį D.Kiseliovas užsiminė apie galimą ryšį tarp apnuodijimo Solsberyje ir būsimo pasaulio futbolo čempionato.

Tai, kad Rusija laimėjo teisę rengti nuo birželio vidurio iki liepos vidurio truksiantį čempionatą, yra tarp pasiekimų, kuriuos V.Putinas gali minėti per savo rinkimų kampaniją.

D.Kiseliovas teigė, kad S.Skripalio ir jo dukters apnuodijimas galėtų būti „specialioji operacija“, siekiant pateisinti čempionato boikotą.

S.Skripalis, kaip demaskuotas šnipas, nebuvo labai naudingas Didžiajai Britanijai, bet „kaip apnuodytas, sergantis žmogus jis labai naudingas“, sakė D.Kiseliovas.

Jo laidoje buvo ir reportažas iš Didžiosios Britanijos. Reporteris pažymėjo, kad Solsberis yra maždaug už 20 minučių kelio nuo mokslo parko „Porton Down“ laboratorijų, kur Britanija kūrė cheminius ir bakteriologinius agentus.

„Scanpix“/AP nuotr./Policija prie restorano „Zizzi“ Selsburyje
„Scanpix“/AP nuotr./Policija prie restorano „Zizzi“ Selsburyje

„Tačiau britų spauda ir specialiosios tarnybos neįtaria“ jokio britų dalyvavimo, sakė reporteris Aleksandras Chabarovas.

Kitos valstybinės televizijos, „Pervyj kanal“, vedėjas Kirilas Klemeinovas reportažą apie šį atvejį pradėjo grėsmingai. Jis turįs perspėti visus, kas svajoja apie tokią karjerą, kokią darė S.Skripalis.

„Išdaviko profesija viena pavojingiausių pasaulyje, – sakė K.Klemeinovas, taip iš esmės pakartodamas Vladimiro Putino kadaise pasakytus žodžius. – Labai retai tie, kurie ją pasirenka, ramiai gyvena iki garbaus amžiaus.“

„Alkoholizmas, narkomanija, stresas ir depresija yra neišvengiamos profesinės išdaviko ligos, nulemiančios širdies smūgius ir net savižudybes“, – pridūrė K.Klemeinovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius