Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Theresa May toriams: „Aš jus atvedžiau į šį chaosą, aš jus ir išvesiu“

Jungtinės Karalystės (JK) premjerė Theresa May vis dar bando atsigauti nuo parlamento daugumos praradimą lėmusių pirmalaikių rinkimų, kuriuos pati ir paskelbė. Pirmadienį kalbėdama su Konservatorių partijai priklausančiais Bendruomenių rūmų nariais, Th.May pareiškė: „Aš jus atvedžiau į šį chaosą, aš jus ir išvesiu.“ Tokius premjerės žodžius „Politico“ patvirtino dalyvavusieji susirinkime.
Theresa May
Th.May toriams: „Aš jus atvedžiau į šį chaosą, aš jus ir išvesiu“ / X90073

Kampanijos metu iš Th.May nebuvo vengiama šaipytis dėl emocijų trūkumo, ją vadino „robotiška“. Tačiau pirmadienį vykusio susirinkimo metu partijos bendražygiai matė ją visai kitokią – kaip gyvą būtybę.

„Nebuvo jokių Mayboto ženklų“, – lygindamas premjerę su robotu sakė anonimu norėjęs išlikti partijos narys.

„Maybot“ premjerė buvo praminta ne tik dėl niekada nedemonstruojamų emocijų, bet ir rinkimų kampanijos metu kartojamų tokių bereikšmių frazių kaip „stipri ir stabili vyriausybė“ arba „Brexit“ reiškia „Brexit“ vietoj to, kad kalbėtų apie realius konservatorių pažadus ir priemones juos įgyvendinti.

Penktadienį sakydama kalbą Th.May neparodė jokių kaltės jausmo ženklų ir taip įsiutino partijos kolegas.

Vis dėlto pirmadienį ji sakė liūdinti dėl vietas parlamente praradusių kolegų ir kalbėjo apie beveik visą gyvenimą trunkančius įsipareigojimus Konservatorių partijai: premjerė priminė, kad „nuo 12 metų prieš rinkimus dėliodavo dokumentus į vokus“.

„Tarnausiu jums tol, kol norėsite“, – pirmadienį drąsiai kolegoms pareiškė premjerė.

Atgailaujanti, bet nenusižeminusi“

Th.May pirmadienį į Vestminsterio rūmus atvyko 17.05 vietos laiku (19.05 Lietuvos laiku) lydima naujai paskirto administracijos vadovo Gavino Barwello, šiuose rinkimuose taip pat praradusio vietą parlamente.

PA Wire/Theresa May ir Gavinas Barwellas
PA Wire/Theresa May ir Gavinas Barwellas

Premjerę išvydę žurnalistai, policijos pareigūnai ir parlamentarai nuščiuvo. „Ar nervinatės, premjere?“, – paklausė žurnalistas iš leiboristus remiančio leidinio „Daily Mirror“. Tačiau net jei ir jaudinosi, premjerė to neparodė.

Dalyvavusieji tą dieną vykusiame susirinkime teigė, kad Th.May partijos bendražygiams išsakė paguodos žodžius.

PA Wire/Nickas Timothy ir Fiona Hill
PA Wire/Nickas Timothy ir Fiona Hill

„Ji atgailavo, tačiau nebuvo nusižeminusi“, – sakė kitas susirinkime dalyvavęs parlamento narys.

G.Barwellas – itin mėgstamas tarp partijos narių, todėl jo paskyrimas į tokį svarbų laikomas Th.May nusileidimu eiliniams parlamento nariams.

Eiliniai parlamento nariai pasinaudojo nepavykusia rinkimų kampanija kaip galimybe Vestminteryje įgauti daugiau galios.

Anksčiau ta galia buvo sutelkta Th.May patarėjų Nicko Timothy ir Fionos Hill rankose. Abu jie, pajutę parlamento narių spaudimą, šeštadienį atsistatydino.

Tuo tarpu G.Barwellas – itin mėgstamas tarp partijos narių, todėl jo paskyrimas į tokį svarbų postą laikomas Th.May nusileidimu eiliniams parlamento nariams.

„Ji sakė, kad pakeitė komandą, tuomet pristatė Gaviną ir mes visi sušukome „Jė! Mes mylime Gaviną!“, – pasakojo susirinkime dalyvavęs Konservatorių partijai priklausantis parlamentaras.

Atviras „Brexit“ klausimas

Th.May autoritetui grėsmę kelia už JK pasilikimą Europos Sąjungoje (ES) pasisakę parlamento nariai, siekiantys sušvelninti vyriausybės „Brexit“ strategiją. Vienas iš proeuropietiškojo partijos sparno parlamentarų sakė esąs patenkintas Th.May atgailavimu.

„Reikia platesnės paramos „Brexit“ ir, manau, ji tai suvokia. Ji pripažino ir sutiko, kad reikia platesnio susitarimo dėl „Brexit“ išklausant visus partijos sparnus“, – po susirinkimo sakė parlamento narys

Parlamentaras: „Reikia platesnės paramos „Brexit“ ir, manau, ji tai suvokia. Ji pripažino ir sutiko, kad reikia platesnio susitarimo dėl „Brexit“ išklausant visus partijos sparnus“

Nė vienas parlamento narys nebandė užkirsti kelio karalienės Elžbietos II kalbai, kurioje pristatoma vyriausybės programa.

Vis dėl to pirmadienį ministrai patvirtino, kad kalba bus atidėta dėl besitęsiančių derybų su Demokratų unionistų partija (DUP).

Kai kurie Konservatorių partijai priklausantys parlamento nariai išreiškė nerimą dėl DUP socialinės politikos, ypač dėl Lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transeksualų (LGBT) asmenų teisių.

Jie reikalavo, kad Th.May, derėdamasi su DUP lydere Arlene Foster, užkirstų kelią bet kokiems pokyčiams teisės aktuose dėl lygybės.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./DUP lyderė Arlene Foster
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./DUP lyderė Arlene Foster

Atidėta karalienės kalba

Vienas konservatorių ministras dar prieš susirinkimą sakė, kad kai karalienės kalba bus pristatyta parlamentui, vyriausybė ir partija „susidurs su problema“.

Manoma, kad nemažai pagrindinių programos pažadų bus susilpninti ar neįgyvendinti.

Th.May susirinkimo metu pripažino, kad jos socialinės rūpybos politika buvo itin nesėkminga, o planui panaikinti taip vadinamos „trigubos spynos“ sistemą, garantuojančią pensijų augimą, greičiausiai priešinsis DUP.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jungtinės Karalystės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jungtinės Karalystės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas

Jeremy Corbyno vadovaujami leiboristai planuoja karalienės kalboje skelbiamą vyriausybės programą papildyti pataisomis, taip pat gali mėginti susilpninti vyriausybės poziciją „Brexit“ atžvilgiu.

Šešėlinis „Brexit“ sekretorius leiboristas Keiras Starmeras užsiminė, kad derybose dėl „Brexit“ vyriausybė neturėtų visiškai atsisakyti minties apie narystę bendroje rinkoje.

Panašu, kad jie bandys įtikinti proeuropietiškai nusiteikusius torius balsuoti taip pat, kaip ir leiboristai. Toks žingsnis padidintų vyriausybės iširimo riziką.

Kalbėdamas BBC šešėlinis „Brexit“ sekretorius leiboristas Keiras Starmeras užsiminė, kad derybose dėl „Brexit“ vyriausybė neturėtų visiškai atsisakyti minties apie pasilikimą bendroje rinkoje.

Tačiau vienas Konservatorių partijos narys tikino esą mažai šansų, kad toriai parems tokias leiboristų inicijuotas pataisas.

„Niekas nenori, kad vyriausybė iširtų. Turime būti realistais – tai labai rizikinga strategija. Be to, mūsų partiją vienija tai, kad Jeremy Corbyno formuojama vyriausybė mums skamba tarsi prakeikimas“, – tikino parlamento narys.

Susivieniję prieš J.Corbyną

Th.May ateitis premjerės poste išlieka neužtikrinta, o jos „Brexit“ strategija atrodo kaip niekada anksčiau atvira įtakai iš šono.

M.Trevelyan: „Galvokite apie alternatyvas. Niekada nenoriu išgirsti šių trijų žodžių: Corbynas yra premjeras.“

Jei premjerei pavyks susitarti su DUP, ji, panašu, išliks poste bent trumpą laiką.

Priežastis labai paprasta – nė vienas iš torių nenorės suteikti J.Corbynui šanso: nei vadovaujant mažumos vyriausybei, nei dalyvaujant dar vienuose rinkimuose.

„Jei vyriausybė negali įvykdyti Karalienės kalboje skelbiamos programos, tai tampa pasitikėjimo klausimu, dėl kurio vyriausybė atsistatydina, – sakė anonimu norėjęs likti konservatorius. – Jei vyriausybė atsistatydins, karalienė turės kreiptis į Corbyną.

Nemanau, kad Corbynas sugebės tą programą įgyvendinti, todėl išaugtų kitų parlamento rinkimų tikimybė.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May ir Marie Trevelyan
AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May ir Marie Trevelyan

Kol kas toriai sutaria nenorintys tokio scenarijaus. Ir to turėtų užtekti siekiant išlaikyti partiją nesusiskaldžiusią.

„Galvokite apie alternatyvas. Niekada nenoriu išgirsti šių trijų žodžių: Corbynas yra premjeras“, – pirmadienį susirinkime sakė parlamento narė Marie Trevelyan.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius