-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tongoje per didžiulį ugnikalnio išsiveržimą padaryta „reikšmingos žalos“

Per didžiulį ugnikalnio išsiveržimą Tongoje, sukėlusį cunamį Ramiajame vandenyne, padaryta „reikšmingos žalos“ šios salų valstybės sostinėje, bet visas nuostolių mastas kol kas neaiškus, nes dar neatkurta komunikacija.

Šeštadienio išsiveržimas buvo toks galingas, kad buvo užfiksuotas visame pasaulyje ir sukėlė cunamį, pasiekusį Ramiojo vandenyno pakrantes nuo Japonijos iki Jungtinių Valstijų.

Tongos sostinėje Nukualofoje padaryta reikšminga žala, sakė Naujosios Zelandijos ministrė pirmininkė Jacinda Ardern. Ji pridūrė, kad pranešimų apie sužeistus ar žuvusius žmones nebuvo, bet sekmadienį viso žalos masto įvertinti dar negalima dėl nutrūkusios komunikacijos.

„Cunamis padarė reikšmingą poveikį pakrantei Nukualofos šiaurėje, į krantą išmesta laivų ir didelių akmenų“, – sakė J.Ardern. Ji buvo susisiekusi su Naujosios Zelandijos ambasada Tongoje.

„Nukualofa nuklota tirštu vulkaninių dulkių sluoksniu, bet šiaip viskas ramu ir stabilu“, – nurodė J.Ardern.

Pasak jos, Tongai reikia vandens, nes „pelenų debesis viską užteršė“.

Pranešimų apie žalą atokesnėse salose nėra. Naujoji Zelandija, „kai tik bus palankios atmosferos sąlygos“, nusiųs į Tongą oro pajėgų žvalgymo lėktuvą, socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė šalies gynybinės pajėgos.

„Labai stengiamės išsiaiškinti, kaip galime padėti savo kaimynėms Ramiajame vandenyne po ugnikalnio išsiveržimo netoli Tongos“, – sakoma pranešime.

Tonga taip pat priėmė Kanberos pasiūlymą atsiųsti žvalgymo lėktuvą, paskelbė Australijos užsienio reikalų ministerija. Ji pridūrė, kad yra pasirengusi iškart pradėti „svarbų humanitarinį tiekimą“.

Jungtinės Valstijos yra „labai susirūpinusios dėl Tongos žmonių“, sakė valstybės sekretorius Antony Blinkenas. Jis pažadėjo paramą šiai salų valstybei.

Tongos sostinės pakrantę pasiekė 1,2 m aukščio cunamio banga. Gyventojai pranešė, kad bėgo į aukštesnes vietas, palikdami užlietus namus. Iš dangaus krentant akmenukams ir pelenams, kai kuriems pastatams padaryta struktūrinės žalos.

„[Išsiveržimas] buvo didžiulis, drebėjo žemė, drebėjo mūsų namas. Viskas vyko bangomis. Mano jaunesnysis brolis manė, kad netoliese sproginėjo bombos“, – šeštadienį naujienų svetainei „Stuff“ sakė gyventoja Mere Taufa.

Pasak jos, po kelių minučių vanduo užliejo šeimos namus, be to, ji matė, kaip sugriuvo vieno kaimyninio namo siena.

VIDEO: Apokaliptiniai vaizdai iš Tongos: sprogęs ugnikalnis be ryšio paliko visą Naująją Zelandiją

Povandeninio ugnikalnio, esančio tarp Hunga Tongos ir Hunga Hapai salų, išsiveržimas truko mažiausiai aštuonias minutes. Dujų, pelenų ir dūmų debesys iškilo į kelių kilometrų aukštį. Baiminantis aukštų bangų, pakrančių gyventojai buvo paraginti pasitraukti į aukštesnes vietas.

Hunga Tongos-Hunga Hapai ugnikalnis yra šalia negyvenamos salos, maždaug už 65 km į šiaurę nuo Tongos sostinės Nukualofos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius