-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 27 /12:15

Tragedija Nepale: dešimtys tūkstančių žmonių vis dar laukia pagalbos

Dešimtys tūkstančių nepaliečių, kuriuos baimė suvarė į šimtus palapinių, pirmadienį, praėjus dviem dienoms po drebėjimo, pareikalavusio daugiau kaip 3 200 žmonių gyvybių, desperatiškai laukia pagalbos, o tarptautinės gelbėtojų komandos su treniruotais šunimis tebeieško griuvėsiuose išsigelbėjusiųjų.
Dalis nukentėjusių - vaikai.
Dalis nukentėjusių – vaikai. / „Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr.
Temos: 1 Nepalas

Gelbėtojų su sunkiąja pjaustymo įranga ir gelbėjimo reikmenimis būriais kiaurą parą leidžiasi šalies vieninteliame tarptautiniame oro uoste prie sostinės Katmandu, kuri buvo nuniokota per šeštadienį smogusį 7,8 balo žemės drebėjimą

Pareigūnai nurodo, kad jau yra žinoma daugiau negu 3 300 katastrofos aukų. Pačiame Nepale stichija pareikalavo 3 218 žmonių gyvybių, tapdama didžiausia gaivaline nelaime šioje drebėti linkusioje Himalajų šalyje per pastaruosius 80 metų.

Namų netekusios šeimos, ligoniai ir pagyvenę žmonės susispietė parkuose ir kitose atvirose vietose Katmandu, o tie, kurių būstai atlaikė šeštadienio drebėjimą, nesiryžta grįžti namo dėl pakartotinių požeminių smūgių.

„Tai košmaras, kada liausis šis pakartotiniai smūgiai?“ – sėdėdama po brezentu klausė 70 metų Sanu Ranjitkar. Ant veido ji buvo užsidėjusį deguonies kaukę, o glėbyje laikė suspaudusi savo šunį.

Nuo šalčio ir lietaus galėdami saugotis tik plastiko plėvelėmis daugelis sakė, kad jie desperatiškai laukia pagalbos ir informacijos, ką daryti toliau.

„Yra tiek daug baimės ir pasimetimo“, – sakė Bidžajus Šrešthas, atidžiai klausydamasis, ar per radiją nebus paskelbta kokių nors vyriausybės pranešimų.

„Mes nežinome, ką daryti toliau ar kiek ilgai čia būsime“, – pridūrė B.Šrešthas, kuris po žemės drebėjimo atbėgo į parką ieškoti prieglobsčio su trimis vaikais, žmona ir motina.

Vyriausybės pareigūnai sakė, kad išsigelbėjusiems reikia tonų švaraus vandens ir kitų būtinų atsargų.

Jie taip pat nurodė, kad būtina suaktyvinti paieškos ir gelbėjimo pastangas toliau nuo sostinės esančiuose rajonuose.

„Mums reikia daugiau sraigtasparnių gelbėjimo operacijoms kaimo vietovėse“, – AFP sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovas Laxmi Prasadas Dhakalas.

„Mums taip pat reikia būtinų atsargų, tokių kaip maistas ir švarus vanduo, padėti išsigelbėjusiesiems“, – sakė jis.

Milijonui vaikų reikalinga skubi humanitarinė pagalba

UNICEF perspėjo, kad tūkstančiams vaikų, kurių namai sugriuvo ir kurie rado prieglobstį atvirose vietose sostinėje Katmandu, gresia ligos.

„Mažiausiai 940 tūkstančių vaikų, kurie gyvena rajonuose, smarkiai nuniokotuose žemės drebėjimo Nepale, reikalinga skubi humanitarinė pagalba“, – sakoma pranešime.

„Ribota prieiga prie vandens ir sanitarijos kelia vaikams didelį vandeniu platinamų ligų pavojų, ypač jog kai kurie vaikai gali būti atskirti nuo savo šeimų“, – sakoma jame.

UNICEF nurodė, kad ji mobilizuoja savo darbuotojus ir siunčia du krovininius lėktuvus su 120 tonų humanitarinių atsargų, įskaitant gydymo ir ligoninės atsargas, palapines bei apklotus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius