Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Treji metai po Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio žūties: 1000 dienų tyrimo, 2000 apklausų protokolų, 500 tomų dokumentų

Prieš metus kas penktas lenkas tikėjo, kad Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis 2010-aisiais metais tapo pasikėsinimo auka. Šiandien – jau kas trečias. Kyla vis daugiau abejonių ir dėl to, ką ant lėktuvo nuolaužų rado lenkų ekspertai. Ar tik „sprogmenų daleles“, ar „trotilo pėdsakus“? Atsakymų į šiuos klausimus vis dar nesulaukta, kaip ir į daugelį kitų, susijusių su Smolensko tragedija, rašo Lenkijos naujienų tinklalapis tvn24.pl.
Sudužęs Lecho Kaczynskio lėktuvas
Sudužęs Lecho Kaczynskio lėktuvas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lenkijos prezidentą L.Kaczynskį, jo žmoną ir dar per 90 aukštų politikų, valstybės veikėjų skraidinęs lėktuvas sudužo leisdamasis Smolensko oro uoste, Rusijoje, 2010 metų balandžio 10 dieną. Tačiau ir šiandien Lenkijos visuomenė neturi atsakymų į klausimus apie nelaimės priežastis.

Tvn24.pl pabandė į prokurorų veiklą pažvelgti per skaičius. Pagrindinis tyrimas, kurį vykdė Karinės apygardos prokuratūra Varšuvoje, pradėtas prieš 1096 dienas. Neseniai jis buvo pratęstas dar pusmečiui. Tuo metu kariniai prokurorai daugiau nei 1200 kartų apklausė liudininkus. Visuose tyrimuose, vienaip ar kitaip susijusiuose su 2010 metų balandžio 10-osios įvykiais, tokių apklausų būta daugiau nei 2 tūkst.

Karinės prokuratūros surinkta medžiaga sugulė į 549 tomus, iš jų – 120 neskelbiami, dar per šimtą surašė civiliai tyrėjai. Prokurorai iš Varšuvos Karinės prokuratūros Rusijai nusiuntė 18 teisinės pagalbos prašymų. 10 kartų, neretai lydimi ekspertų, važiavo į Rusiją. Turima dešimtys ekspertizių ir nuomonių. Šiuo metu kaltinimai pateikti dviems karininkams.

Rasta sprogmenų pėdsakų?

Vienos ekspertizės tema visus jaudina labiau, negu kitos. Nuo pernai gruodžio policijos ekspertai tiria mėginius, kurie buvo paimti nuo lėktuvo Tu-154 nuolaužų, norėdami patvirtinti arba paneigti galimybę, jog ant jų buvo sprogstamųjų medžiagų. Tuo, kad prie Smolensko buvo įvykdytas teroro aktas, prieš metus tikėjo 21 proc. lenkų. Jau tuomet kalbėta, kad tai yra daug. Tačiau šiandien šis skaičius išaugo iki 33 proc., o Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas turėjo įkurti ekspertų grupę, kurios pagrindinis uždavinys – aiškinti, kokia medžiaga apie katastrofą yra surinkta ir „neigti dezinformaciją“, skleidžiamą apie Smolensko įvykius.

Informacija apie trotilą pirmiausia pasirodė pernai rudenį Lenkijos dienraštyje „Rzeczpospolita“, kurio straipsnis „Trotilas ant lėktuvo nuolaužų“ šokiravo jau savo pavadinimu. Taip pat paskelbta, kad lenkų ekspertai ant nuolaužų rado ne tik trotilo, bet ir nitroglicerino, kurio buvo itin daug. Karinė prokuratūra suskubo šias žinias paneigti.

Tačiau gruodį kariniai tyrėjai vis dėlto turėjo pripažinti, kad aparatūra parodė trotilo pėdsakus, tačiau esą tai nereiškia, jog kalba eina apie sprogstamąsias medžiagas. Galutinių tyrimų vis dar nėra, tad spekuliacijų šia tema netrūksta. Mėginių tyrimai turėtų paaiškėti birželį arba liepą.

Tyrimų – ne vienas

Smolensko tragedija visus šiuo metus kaitino ir politines aistras. Būta kaltinimų ir pykčio. Per trečiąsias nelaimės metines naujas išvadas turėtų pateikti parlamento komisija, kuriai vadovauja Antonis Macierewiczius, esą joje bus naujų faktų.

Ekspertai vis dar tiria beržą, į kurį atsitrenkė lėktuvas. Prokurorai laukia ir Smolensko oro uosto bei lėktuvo Jak-40, kuris leidosi prieš Tu-154M katastrofą, pokalbių analizės. Tyrėjai taip pat neslepia, kad tolesni jų žingsniai labai priklausys nuo medžiagų, kuriomis šiuo metu disponuoja Rusija, perdavimo Lenkijai. Tebelaukiama dokumentacijos apie oro sąlygas Smolenske 2010 metų balandžio 10 dieną, taip pat vaizdo įrašų iš skrydžių valdymo grupės. Negauta ir informacija iš Smolensko oro uosto apie jo būklę bei ten dirbančius asmenis.

Tačiau pirmiausia Lenkijos pusė laukia lėktuvo nuolaužų. Tačiau Rusijos tyrėjai atkakliai tvirtina, kad jas perduoti galės tik pasibaigus tyrimui, nors pabaigos net nesimato. Lenkai net pasiūlė Rusijos tyrėjams galimybes bet kada naudotis šiais daiktais, bet nors rusai dar neatsakė, sutikimo beveik nesitikima. Ypač pastaruoju metu sustiprėjus įtampai.

Antradienį Rusijos dienraštis „Komsomolskaja pravda“ papriekaištavo Lenkijai dėl neva vilkinamo katastrofos tyrimo ir to naudojimo prieš Rusiją. Lenkija tuoj pat atsakė, kad tokie priekaištai neturi jokio pagrindo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius