-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Triuškinamą pergalę iškovojęs Vengrijos premjeras V.Orbanas ruošiasi dirbti trečią kadenciją

Prieš imigrantus nusistatęs Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas ruošiasi vadovauti šaliai trečią kadenciją iš eilės po sekmadienį iškovotos triuškinamos rinkimų pergalės, nudžiuginusios kitus nacionalistus, bet tikriausiai sukelsiančios nerimą kai kurioms kitoms Europos Sąjungos narėms.
Viktoras Orbanas švenčia pergalę rinkimuose
Viktoras Orbanas švenčia pergalę rinkimuose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vėlai sekmadienį Budapešte kreipdamasis į džiūgaujančius savo šalininkus V.Orbanas pareiškė, kad paskelbti negalutiniai rinkimų rezultatai rodo „lemtingą pergalę“, suteiksiančią vengrams „galimybę apginti save ir ginti Vengriją“.

V.Orbano dešinioji partija „Fidesz“ surinko apie 49 proc. balsų ir pasirodė geriau negu prieš ketverius metus. Tikėtina, kad kartu su savo sąjungininke Krikščionių demokratų partija ji netgi susigrąžins dviejų trečdalių daugumą 199 vietų parlamente, o tokiu atveju valdantieji įgytų galimybę keisti konstituciją.

V.Orbano dešinioji partija „Fidesz“ surinko apie 49 proc. balsų ir pasirodė geriau negu prieš ketverius metus.

Kai kurios kitos ES šalys tikriausiai su nerimu vertins V.Orbano atsinaujinusį dominavimą, nes šis lyderis ne kartą yra įsitraukęs į priešpriešą su Briuselio institucijomis dėl savo griežtos antiimigracinės politikos ir atsisakymo prisidėti prie ES pabėgėlių perkėlimo programos, taip pat Budapešto vyriausybės pastangų slopinti pilietinės visuomenės grupes.

Kita vertus, nacionalistai ir ultradešinieji, besižavintys V.Orbano kovinga nacionalinio identiteto politika ir tvirtinantys, kad jis yra „krikščioniškosios Europos“ gynėjas, rinkimų rezultatus tikriausiai įvertins labai palankiai.

Sekmadienį vakare sakydamas pergalės kalbą V.Orbanas asmeniškai padėkojo už palaikymą Lenkijos valdančiosios konservatyvios nacionalistinės partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) pirmininkui Jaroslawui Kaczynskiui.

PiS vyriausybės vadovas premjeras Mateuszas Morawieckis pirmadienį pasveikino Vengrijos lyderį.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./ Mateuszas Morawieckis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./ Mateuszas Morawieckis

Lenkija ir Vengrija laiko viena kitą svarbiomis sąjungininkėmis priešinantis ES institucijoms.

Kai paaiškėjo Vengrijos rinkimų rezultatai, Prancūzijos ultradešiniųjų lyderė Marine Le Pen ir jos kolega Nyderlanduose Geertas Wildersas irgi nedelsdami pasveikino V.Orbaną.

„Tamsus šešėlis“

Rinkimai patvirtino neginčijamą V.Orbano autoritetą savo šalyje, taip pat atskleidė išliekantį opozicijos silpnumą ir pakrikimą.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Viktoras Orbanas švenčia pergalę rinkimuose
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Viktoras Orbanas švenčia pergalę rinkimuose

„Fidesz“ artimiausi varžovai – ultradešinioji partija „Jobbik“, pastaruoju metu artėjusi politinio centro link, surinko mažiau kaip 20 proc. balsų.

„Paskutinėmis kampanijos dienomis „Fidesz“ veiksmingai mobilizavo kaimiškas vietoves, o opozicija pasirodė gerokai prasčiau, nei tikėtasi“, – naujienų agentūrai AFP sakė analitinio centro „Freedom House“ tyrimų konsultantas Danielis Hegedusas.

„Vengrijos rinkėjai pakeitė opoziciją, ne vyriausybę“, – pridūrė jis.

Rezultatai taip pat suteiks V.Orbanui tvirtesnį mandatą veikti tarptautinėje arenoje, tačiau jie „meta tamsų šešėlį ateičiai, ypač kalbant apie puolimą prieš kritikuojančią pilietinę visuomenę“, sakė D.Hegedusas.

Praeitą mėnesį V.Orbanas pažadėjo, kad „Fidesz“ pergalės atveju imsis neįvardytų „moralinių, politinių ir teisinių“ priemonių prieš savo oponentus, todėl baiminamasi, kad bus imtasi varžyti opoziciją.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Viktoro Orbano ir „Fidesz“ šalininkai švenčia pergalę rinkimuose
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Viktoro Orbano ir „Fidesz“ šalininkai švenčia pergalę rinkimuose

V.Orbano vyriausybė jau išprovokavo kontroversiją dėl vykdomo, anot kritikų, žiniasklaidos ir teisėsaugos nepriklausomybės silpninimo, taip pat griežtų veiksmų prieš pilietinės visuomenės organizacijas, ypač susijusias su Vengrijoje gimusiu JAV milijardieriumi filantropu George'u Sorosu.

Vyriausybė buvo kaltinama antisemitiniais pareiškimais prieš savo nepaliaujamą kampaniją prieš žydų tautybės G.Sorosą.

V.Orbanas kaltina G.Sorosą ir jo finansuojamas organizacijas skatinant musulmonų ir afrikiečių masinę imigraciją į Europą, kad būtų sužlugdyta jos krikščioniškoji tapatybė.

Tikėtina, kad galutiniai Vengrijos parlamento rinkimų rezultatai paaiškės tik po kelių dienų, kai bus suskaičiuoti užsienyje balsavusių piliečių balsai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius