2018 11 25 /2018 11 26

Kerčės sąsiauryje Rusija atidengė ugnį, sužeisti šeši Ukrainos karo jūreiviai: P.Porošenka pritaria karo padėties įvedimui

Rusijos karinės jūrų pajėgos sekmadienį paleido ugnį į Ukrainos karinių jūrų pajėgų katerius, mėginusius perplaukti Maskvos kontroliuojamą Kerčės sąsiaurį, pranešė ukrainiečių kariškiai. Ukrainos karinis laivynas nurodė, kad vienas rusų laivas Juodojoje jūroje pradėjo šaudyti į ukrainiečių katerius prie Maskvos aneksuoto Krymo pusiasalio. Vienas jų artilerijos katerių „Berdiansk“ buvo apgadintas, sužeisti šeši įgulos nariai. Rusija užėmė tris Ukrainos laivus, sekmadienį plaukusius Kerčės sąsiauryje, sekmadienį paskelbė ukrainiečių naujienų agentūra „Unian“, remdamasi Ukrainos karinių jūrų pajėgų vadovybės informacija. Kol kas neaišku, ar Ukraina paleido ugnį.
Incidentas Kerčės sąsiauryje
Incidentas Kerčės sąsiauryje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Rusijos karinės jūrų pajėgos paleido ugnį į Ukrainos karinių jūrų pajėgų katerius Kerčės sąsiauryje;
  • Užgrobti trys laivai;
  • Sužeisti šeši Ukrainos įgulos nariai, dviejų iš jų – būklė sunki;
  • Kol kas neaišku, ar Ukraina paleido ugnį;
  • Petro Porošenka sušaukė Karinio kabineto pasitarimą;
  • Ukrainos vadovas nusprendė pritarti karo padėties įvedimui, tačiau tam reikia parlamento pritarimo;
  • Prie ambasados Kijeve susirinko būrys žmonių, į pastatą laidomos dūminės granatos.

Kaip pranešė portalas inforesist.org, Rusija atidengė ugnį, pranešė Ukrainos karinis jūrų laivynas. Pirmiausiai pranešta apie vieną sužeistą Ukrainos įgulos narį. Vėliau patikslinta, kad sužeisti šeši, skelbia naujienų agentūra „Unian“.

Rusijos karinio laivyno laivai Kerčės sąsiauryje apšaudė Ukrainos karinių laivyno pajėgų laivus, mėginusius perplaukti Maskvos kontroliuojamą Kerčės sąsiaurį. Naujienų agentūra „Unian“ pranešė, kad per incidentą apgadintas šarvuotas artilerijos kateris „Bedriansk“, jame esą yra sužeistų.

Skelbiama, kad specialiosios Rusijos pajėgos užgrobė tris laivus. „Unian“ pranešimais, kol kas neaišku, ar Ukraina taip pat atidengė ugnį.

Sušaukė skubų pasitarimą

Taip pat skelbiama, kad Ukrainos prezidentas Petro Porošenka sušaukė Karinio kabineto pasitarimą, pranešė prezidento atstovas spaudai Sviatoslavas Ceholko.

„Dėl nepaprastųjų įvykių Azovo (jūroje) prezidentas sušaukė karinę tarnybą“, – pranešė S.Ceholko per „Facebook“ socialinį tinklą.

Kaip praneša „Unian“, Ukrainos prezidentas P.Porošenko įpareigojo Užsienio reikalų ministeriją informuoti Didžiojo septyneto šalis ir Jungtinių tautų organizacijos Saugumo tarybos apie „nusikalstamus Rusijos veiksmus Azovo-Kerčės akvatorijoje ir Juodosios jūros rajone”.

„Unian“ apie tai informavo prezidentūros kanceliarijos spaudos tarnyba.

Ukrainos vadovas taip pat įpareigojo URM inicijuoti šio klausimą svarstymą tiek Jungtinių Tautų organizacijoje, tiek ESBO.

Naujausiais naujienų agentūros „Unian“ duomenimis, yra sužeisti net šeši Ukrainos karo jūreiviai, dviejų iš jų būklė – sunki. Tokią informaciją pranešė šaltiniai Ukrainos Gynybos ministerijoje. Vėliau šią informaciją patvirtino ir laivynas.

Naujienų agentūra „Unian“ pasidalijo „Youtube“ vaizdo įrašu, kuriame matyti, kaip taranuojamas kateris.

ĮSPĖJAME – VAIZDO ĮRAŠO KALBA NECENZŪRINĖ.

VIDEO: Таран у Керченского моста. Много мата, извините.

Prie ambasados Kijeve renkasi žmonės, į pastatą laidomos dūminės granatos

Kijeve prie Rusijos ambasados pradėjo rinktis žmonės, pasipiktinę veiksmais Juodojoje jūroje.

Jie atnešė ir sukrovė prie vartų padangų krūvą, o ant tvoros išrikiavo popierinius laivelius.

Vėliau pranešta, kad į pastatą pradėta mėtyti uždegtas dūmines granatas.

Svarsto galimybę skelbti karo padėtį

Nacionalinio saugumo tarybos sekretorius Oleksandras Turčynovas pareiškė, kad incidentas buvo Rusijos Federacijos karinės agresijos aktas prieš Ukrainą. Svarstoma skelbti karo padėtį. Naujienų agentūra „Unian“ taip pat pranešė, kad visi Ukrainos laivai išplaukė į jūrą.

„Buvo pasiūlyta surengti Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos posėdį, kad būtų paskelbtas karinės padėties teisinis režimas“, – pridūrė jis.

Pasak O.Turčynovo, tarybos posėdis prasidės pirmadienio vidurnaktį vietos (ir Lietuvos) laiku.

Prezidentas P.Porošenka sakė, kad jis nusprendė pritarti karo padėties įvedimui. „Nusprendžiau paremti šį pasiūlymą ir eiti į Aukščiausiąją Radą su šiuo pasiūlymu“, – sakė jis. Pirmadienį dėl to turi būti svarstoma parlamente. Jis teigė, kad reikia būti pasirengus. Ukrainos vadovas pažadėjo, kad šalies gyventojai dėl to nepatirs laisvės ir teisių suvaržymų. Karo padėtį įvesti ketinama 60-čiai dienų.

Tuo metu Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavelas Klimkinas po susitikimo su P.Porošenka sakė, kad Rusija pradėjo karą neutraliuose vandenyse. Jis teigė, kad Rusija įvykdė agresijos aktą prieš Ukrainą. „Dabar mes patiriame agresiją Ukrainos teritorijoje, taip pat Rusija pradėjo karą neutraliuose vandenyse. Tai yra agresijos aktas ir taip jis turėtų būti vertinamas pagal tarptautinės teisės principus. Mūsų įgulos nariai buvo sužeisti“, – kalbėjo jis. Pasak P.Klimkino, Ukraina palaiko ryšį su draugais ir partneriais, informuodama apie tai, kas vyksta.

VIDEO: Атака рф на українські кораблі: термінова заява Турчинова

ES ir NATO ragina Rusiją ir Ukrainą stabdyti konfliktą

Europos išorės veiksmų tarnyba (EIVT) paragino Rusiją ir Ukrainą stabdyti konfliktą, sekmadienį smarkiai įsiplieskusį Kerčės sąsiauryje.

„Mes tikimės, kad Rusija atnaujins laisvą Kerčės sąsiaurio kirtimą. Primygtinai raginame konflikto šalis susilaikymui, siekiant nedelsiant stabilizuoti padėtį“, – teigiama EIVT pranešime.

Oficialus šios tarnybos atstovas citavo ES diplomatijos vadovės Federicos Mogherini pasisakymą Europos Parlamente, jog „įvykiai Azovo jūroje rodo, kad nestabilumas ir įtampa neišvengiamai didės, jei bus nepaisoma tarptautinio bendradarbiavimo pagrindų“.

„Kerčės tilto statyba vyko be Ukrainos sutikimo, ir tai yra dar vienas Ukrainos suvereniteto bei teritorinio vientisumo pažeidimas, kuris, lygiagrečiai su Azovo jūros militarizavimu, skatina griežčiau kontroliuoti karinių jūrų pajėgų judėjimą per sąsiaurį. Europos Sąjunga tikisi, kad Rusija nutrauks sugriežtintus patikrinimus“, – teigiama EIVT pareiškime.

Ukraina tvirtino, jog savo laivų skaičių Azovo jūroje padidino reaguodamas į tai, kad Rusija šiame rajone sustiprino patruliavimą ir nepateisinamai ilgai tikrina komercinius laivus, plaukiančius į šio Ukrainos regiono pramonei gyvybiškai svarbų Mariupolio uostą ar iš jo.

NATO atstovė Oana Lungescu taip pat pareiškė, kad Aljansas ragina Rusiją ir Ukrainą elgtis santūriai.

„NATO atidžiai stebi, kaip vystosi įvykiai Azovo jūroje ir Kerčės sąsiauryje. Palaikome kontaktus su Ukrainos valdžia. Raginame elgtis santūriai ir deeskaluoti padėtį“, – sakoma O.Lungescu pareiškime.

Rusija teigia buvusi priversta panaudoti ginklus prieš Ukrainos laivus

Trys Ukrainos karo laivai sekmadienį vakare bandė nelegaliai manevruoti Rusijos teritoriniuose vandenyse, todėl Rusijos laivams teko panaudoti ginkluotę, teigiama Rusijos Federalinės Saugumo Tarnybos (FSB) pranešime.

„Sekmadienį ryte Rusijos valstybės sieną pažeidę Ukrainos karinių jūrų pajėgų laivai „Berdiansk“, „Nikopol“ ir „Jana Kapu“ 19 val. vietos laiku dar kartą bandė neteisėtus manevrus Rusijos teritoriniuose vandenyse. Į teisėtus juos lydėjusių pasienio ir Juodosios jūros laivyno laivų reikalavimus nedelsiant sustoti jie nereagavo, atliko pavojingus manevrus“, – teigiama FSB pranešime.

Jame pažymima, jog per incidentą Kerčės sąsiauryje šalia Rusijos aneksuoto Krymo pusiasalio, „siekiant priversti Ukrainos karo laivus sustoti, buvo panaudota ginkluotė“.

„Dėl to Rusijos teritoriniuose vandenyse Juodojoje jūroje buvo sulaikyti visi trys Ukrainos karinio jūrų laivyno laivai, sužeisti trys Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai, kuriems buvo suteikta medicininė pagalba. Pavojus jų gyvybei negresia“, – sakoma pranešime.

Rusija: pateiksime ukrainiečių provokacijos įrodymų

Anksčiau Rusijos žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad esą netrukus bus paskelbti „ukrainiečių karinių jūrų pajėgų provokacijos įrodymai”. Kaip rašo gazeta.ru, Rusijos Federalinės saugumo tarnybos viešųjų ryšių centre pranešta, kad tarnybos darbuotojai pasiryžę artimiausiu metu visuomenei pateikti Ukrainos karinių jūros pajėgų provokacijos Juodojoje jūroje įrodymus.

„Yra nenuginčijami įrodymai, kad Kijevas ruošėsi ir Ukrainos karinės jūrų pajėgos įvykdė provokaciją Juodosios jūros akvatorijoje. Ši medžiaga greitai bus paviešinta”, – teigiama pranešime.

Rusija neigia bet kokius kaltinimus užpuolus Ukrainos laivus.

Trys Ukrainos karo laivai, sekmadienio dieną iš Berdiansko uosto išplaukę link Kerčės sąsiaurio, pasuko atgal, teigia Rusijos Federalinė Saugumo Tarnyba (FSB).

„Trys Ukrainos karinio jūrų laivyno laivai, kurie anksčiau sekmadienį išplaukė iš Berdiansko link Kerčės sąsiaurio, pasuko priešinga kryptimi ir grįžo į Berdianską“, – teigiama Rusijos saugumo tarnybos pranešime.

Rusijos FSB anksčiau skelbė, kad Ukraina sekmadienį pasiuntė į konflikto su Rusijos laivais Kerčės sąsiauryje zoną daugiau laivų iš karinės jūrų laivyno bazės Berdianske.

„Rizikuoja pradėti konfliktą“

Rusijos politikai kaltino Ukrainą vykdant savo sąjungininkų Vakaruose nurodymus ir mėginant tyčia eskaluoti konfliktą.

Krymo lyderis Sergejus Aksionovas per „Facebook“ parašė „esąs tikras, kad už šio provokuojančio akto stovi Kijevo šeimininkai Vakaruose“.

Rusijos Valstybės Dūmos pirmininko pavaduotojas Piotras Tolstojus savo feisbuko žinute perspėjo, kad „Ukrainos marionetinė valdžia... rizikuoja pradėti didelį karinį konfliktą“.

„Viena aišku: Rusija neleis karinių provokacijų savo teritoriniuose vandenyse“, – pridūrė jis.

Situacija Kerčės sąsiauryje išlieka „įtempta ir sudėtinga“, anksčiau pareiškė Ukrainos karinių jūrų pajėgų vadas Ihoris Vorončenka. Karininkas sekmadienį „Radio Liberty“ teigė, kad du Rusijos Juodosios jūros laivyno laivai ir šešios rusų pasieniečių valtys patruliuoja ties Kerčės tiltu.

Ginkluotų laivų įgulos yra „pasirengusios kovai“, sakė I.Vorončenka.

Kreipėsi į Saugumo Tarybą

Ukraina kreipėsi į Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) Saugumo Tarybą dėl Rusijos laivų veiksmų prieš Ukrainos laivus Juodojoje ir Azovo jūrose, pranešė Ukrainos nuolatinis atstovas JTO Volodymyras Jelčenko.

„Prezidento nurodymu nedelsdami kreipiamės į JT Saugumo Tarybą“, – sekmadienį pranešė V.Jelčenko.

Lietuvos URM vadovas smerkia Rusijos veiksmus Kerčės sąsiauryje

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pasmerkė Rusijos veiksmus Juodosios ir Azovo jūrose prieš Ukrainos laivus, pareikšdamas, jog tai – dar vienas akivaizdus tarptautinės teisės pažeidimas.

„Griežtai smerkiamas Rusijos žingsnis fiziškai blokuoti Kerčės sąsiaurį bei Ukrainos laivo taranavimas. Tai negali būti kvalifikuojama kitaip kaip agresijos aktas ir dar vienas akivaizdus tarptautinės jūrų teisės pažeidimas. Tokie veiksmai kelia grėsmę viso regiono saugumui“, – „Twitter“ socialiniame tinkle sekmadienį parašė Lietuvos URM vadovas.

Rusija sekmadienį apkaltino Ukrainos karo laivus pažeidus jos teritorinius vandenis

Federalinės saugumo tarnybos FSB padalinys Kryme tvirtina, kad Ukrainos laivai atsisako vykdyti Rusijos pareigūnų nurodymus ir vykdo pavojingas provokacijas.

Ukrainos laivynas pareiškė, kad Rusijos pasieniečiai sekmadienį taranavo vieną iš jo buksyrų.

Ukraina skelbia, kad incidentas įvyko tuomet, kai trys jos laivai, įskaitant du nedidelius karo laivus, Azovo jūra plaukė į Mariupolio uostą.

Ukraina teigia, jog iš anksto perspėjo Rusiją dėl savo laivų maršruto. Laivai priversti plaukti šiuo maršrutu, kad pasiektų Azovo jūrą.

Ukraina yra padidinusi laivyno ir patruliuojančių pasieniečių laivų skaičių Azovo jūroje, kuri yra pasiekiama plaukiant per Kerčės sąsiaurį tarp Krymo ir Rusijos. Kijevas teigia, kad laivų skaičių padidino reaguodamas į tai, kad Rusija šiame rajone sustiprino patruliavimą ir atlieka ilgas komercinių laivų patikras.

Kijevas ir Vakarai yra apkaltinę Maskvą tyčia blokuojant laivams galimybę patekti į Mariupolio uostą, kuris yra gyvybiškai svarbus regiono sunkiajai pramonei. Mariupolis yra įsikūręs netoli sienos su Rytų Ukraina, kurią kontroliuoja Rusijos remiami separatistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius