-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 26 /20:17

Turistų žudynės Tunise: nuo teroristų kulkų ir granatų daugiausia žuvo britų ir vokiečių

Tunise įvykdyti išpuoliai prie penkių žvaigždučių viešbučių, kuriuose mėgsta apsistoti turistai iš Didžiosios Britanijos, skelbia „Reuters“. Pirminiais duomenimis, žuvo mažiausiai 37 žmonės.
Tuniso policija prie Bardo muziejaus
Tuniso policija / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Tunisas
  • Teroro atakos įvykdytos penkių žvaigždučių viešbučiuose, kuriuose dažniausiai apsistoja turistai iš Vakarų
  • Žuvo mažiausiai 37 žmonės
  • Vienas užpuolikas nukautas
  • Teroristai į paplūdimius atplaukė kateriu
  • Lietuvoje veikiantys kelionių organizatoriai skraidina turistus į Tunisą, tačiau šiuose viešbučiuose jie nebuvo apsistoję

Atnaujinta 20.18 val. Tarp 36 sužeistų yra trys Belgijos piliečiai ir vienas vokietis. Patikslintas aukų skaičius – 37 žuvę, 36 sužeisti.

Atnaujinta 18.40 val. Skelbiama, kad tarp Tuniso išpuolių aukų – ir moteris iš Airijos. Moteris Tunise esą atostogavo su sutuoktiniu. Aukų skaičius išaugo iki 28, dar 36 sužeisti, dešimt iš jų sunkiai. Daugiausia tarp žuvusių – britų ir vokiečių. Taip pat tarp žuvusių – Belgijos, Prancūzijos ir Tuniso piliečių. Teroristai šaudė ne tik iš automatų, bet apmėtė ir granatomis. Vienas įtariamasis nukautas, vienas yra ieškomas, dar bent trys yra sulaikyti.

Ispanijoje po teroro išpuolių gretimuose regionuose padidintas pavojaus lygis

Ispanijoje teroro pavojaus lygis padidintas nuo vidutinio iki aukšto po penktadienį Prancūzijoje, Tunise ir Kuveite surengtų kruvinų išpuolių, pareiškė vidaus reikalų ministras Jorge Fernandezas Diazas.

„Atsižvelgdami į mūsų šalies artumą iki vietų, kurios įvyko kai kurie iš šių išpuolių, pasiūlyta pakelti antiteroristinio aliarmo lygį nuo trečiojo arba „vidutinio“ iki ketvirtojo arba „aukšto“; iš visų penkių lygių, – sakė jis per spaudos konferenciją. – Aš priėmiau šį sprendimą“.

Atnaujinta 17.29 val. Kaip skelbia guardian.co.uk, šiuo metu viešbučiai ir visa teritorija aplink juos yra blokuoti kariuomenės ir policijos. Daugelis viešbučiuose gyvenančių žmonių lieka savo kambariuose. 

Šiuo metu iš paplūdimio yra išnešami nužudytųjų kūnai. 

Atnaujinta 16.58 val. Užsienio reikalų ministerijos (URM) darbuotojai 15min.lt teigė neturintys duomenų apie Tunise šiuo metu esančius Lietuvos piliečius. Tačiau atkreipia dėmesį, kad šalyje išlieka neramumų ir teroristinių išpuolių tikimybė. 

Šiuo metu nerekomenduojama vykti į kai kurias Tuniso vietoves – pasienio ruožą ties Alžyru ir Libija, taip pat į Čambi nacionalinį parką.  Visą aktualiausią informaciją, susijusią su keliautojams aktualiais klausimais, URM pateikia specialioje svetainėje keliauk.urm.lt

Atnaujinta 16.45 val. Skelbiama, kad žuvusiųjų skaičius išaugo iki 30. 

Atnaujinta 16.36 val. Iki šiol viešbučio teritorija atrodo kraupiai, skelbia guardian.co.uk. Vieno nušauto poilsiautojo kūnas kraujo klane guli paplūdimyje. Iš žudynių vietos nepatrauktas ir nukauto teroristo kūnas.

Viešbučio svečiai pasakoja, kad šaudymas truko apie 20 minučių. Vienas iš viešbučio darbuotojų pasakoja matęs teroristą – jis buvo jauno amžiaus, pats apsirengęs kaip poilsiautojas. 

Atnaujinta 16.14 val. Portalas gazeta.ru cituoja viename iš viešbučių apsistojusį turistą iš Rusijos Piotrą Červonecą, kuris pasakojo, jog teroristų taikiniais tapusiuose viešbučiuose buvo daug turistų iš Rusijos. 

Jis pasakojo, kad teroristai atplaukė į paplūdimį kateriu ir iš jo puolė poilsiautojus. 

Atnaujinta 16.00 val. Liudininkai pasakoja apie tai, kas įvyko viešbutyje. „Žmonės masiškai bėgo iš paplūdimio. Mano sūnus maudėsi jūroje, ir mes su žmona ėmėme šaukti jam, kad eitų pas mus. Jis pribėgo prie mūsų ir pasakė, kad ką tik matė nušaunamą žmogų“, – pasakojo vienas iš viešbutyje apsistojusių poilsiautojų.

Kita poilsiautoja Susan Ricketts pasakojo: „Žmonės aplink verkė, kilo isterija. Mes nubėgome į savo kambarį“. Jis sakė, kad viešbutyje jiems buvo nurodyta eiti į savo kambarius ir laukti.

Kiti poilsiautojai pasakojo, kaip jie su kėdėm ir spintomis barikadavosi viešbučio kambariuose.  

Atnaujinta 15.31 val. Išaugo žuvusiųjų skaičius. Kaip praneša „Reuters“, žuvo mažiausiai 27 žmonės. 

Atnaujinta 15.25 val. BNS praneša, kad vienas įvykio vietoje esantis saugumo tarnybų šaltinis sakė matęs vieno policijos nukauto Kalašnikovo automatu ginkluoto užpuoliko kūną. Kol kas neaišku, kur yra kiti užpuolikai.

Tuniso Vidaus reikalų ministerija nurodė, kad du užpuolikai pradėjo šaudyti paplūdimyje netoli dviejų viešbučių Susos kurorte ir nukovė bent septynis žmones. Teroristai atidengė ugnį į paplūdimyje gulėjusius ir saule besidžiaugusius turistus.

Nuotr, iš „Instagram“/Nužudyti turistai Tunise
Nuotr, iš „Instagram“/Nužudyti turistai Tunise

Ministerijos atstovas Mohammedas Ali Aroui sakė, kad vienas užpuolikas buvo nukautas, o kitą persekioja policija. M.A.Aroui sakė, kad aukų dar gali padaugėti.

„Sky News“ skelbia, kad vienas iš žuvusiųjų – 60-70 metų vyras. Nuotraukose matyti, kaip kūnai guli paplūdimyje kraujo klanuose. 

Atnaujinta 15.19 val. Nors iš pradžių skelbta, kad atakuotas vienas viešbutis, naujausiais duomenimis, išpuoliai surengti prieš du viešbučius. Antrasis viešbutis – „Hotel Bellevue“. 

Pranešama, kad išpuolis įvykdytas netoli Suso miesto esančiame Hamameto kurorte, kurį yra pamėgę turistai iš Vakarų. Šiame mieste yra įrengti golfo laukai.

Pranešama, kad teroristai atakavo prabangų penkių žvaigždučių viešbutį „Riu Imperial Marhaba di Sousse“. Liudininkai, pasak repubblica.it, praneša, kad paplūdimyje įvyko susišaudymas, girdėjosi klyksmai, žmonės buvo apimti panikos. Turistams rekomenduota niekur neiti iš savo kambarių. Pranešama, kad yra aukų. Gali būti, kad vienas užpuolikų nukautas.

Britų turistas Davidas Schofieldas pasakojo „Sky News“: „Mes išgirdome garsų sprogimą. Žmonės bėgioja aplink viešbutį. Niekas iš tiesų nepapasakojo, ką mums daryti“. 

Netoliese gali būti lietuvių

Lietuvoje veikiantys kelionių organizatoriai skraidina turistus į Tunisą. Ar ten yra lietuvių, 15min.lt kol kas nežinoma.

Kelionių organizatorius „Tez Tour“ į Tunisą kelionių nevykdo, tuo metu „Novaturas“ organizuoja keliones į Tuniso Enfidos kurortą – jis yra visai netoli Hamameto (apie 60 kilometrų), kur ir įvyko teroristinis išpuolis.

„Novaturas“ patvirtino, jog Tuniso kurorte esančiame viešbutyje „Imperial Marhaba“ poilsiautojų iš Lietuvos nėra. „Glaudžiai bendradarbiaujame su partneriais ir toliau tikriname informaciją apie susiklosčiusią situaciją. Pabrėžiame, kad atidžiai stebime įvykius Tunise, vadovaujamės Lietuvos užsienio reikalų ministerijos rekomendacijomis, oficialių institucijų Tunise, savo partnerių bei atstovų teikiama informacija, ir, esant reikalui, reaguosime pagal aplinkybes“, – informavo agentūros atstovai. 

Nužudyti turistai prie viešbučio
Turistai užsibarikadavę viešbutyje

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius