Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Turkai baiminasi dėl nykstančios žodžio laisvės ir augančio religingumo

Naujausia apklausa atskleidė, kad vis daugiau Turkijos gyventojų mano, kad šalyje nyksta žodžio laisvė ir prastėja žmogaus teisių padėtis, rašo naujienų svetainė hurriyetdailynews.com.
Musulmonų malda Ramadano metu Osmanų imperijos laikų mečetėje Stambule
Musulmonų malda Ramadano metu Osmanų imperijos laikų mečetėje Stambule / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Turkų, sutinkančių su teiginiu „žmonės Turkijoje negali laisvai išreikšti savo nuomonės nesibaimindami“, dalis šiais metais pakilo iki 56 proc. Tuo tarpu 2011 m. tokios nuomonės laikėsi 44 proc. šalies gyventojų.

Tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad egzistuoja dideli požiūrio į išraiškos ir žodžio laisvę skirtumai tarp respondentų, planuojančių balsuoti už valdančiąją „Teisingumo ir plėtros partija“ (AKP) ir opozicijos partijų rėmėjų.

Tik 28 proc. AKP rėmėjų sutiko su teiginiu, kad žmonės Turkijoje negali išreikšti savo nuomonės be baimės, tuo tarpu tarp opoziciją remiančių turkų šis skaičius siekė net 75 proc.

Per pastaruosius ketverius metus Turkijoje taip pat išaugo žmonių, manančių, kad valstybė negerbia žmogaus teisių, skaičius. 2011 m. taip manė 38 proc. turkų, o 2015 m. jau 45 proc.

Apklausa atskleidė ir pasaulietiškų pažiūrų turkų baimes dėl religingumo lygio didėjimo šalyje. 2011 m. tik 11 proc. respondentų teigė, kad pasaulietiški žmonės Turkijoje negali gyventi nevaržomi, o jau šįmet su šiuo teiginiu sutinkančių turkų dalis pakilo iki 18 proc.

2015 m. iki 90 proc. pakilo žmonių, teigiančių, kad musulmonai Turkijoje savo tikėjimą gali praktikuoti be jokių suvaržymų, dalis. 2009 m. tokios nuomonės laikėsi 78 proc. turkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius