-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 12 /15:07

Turkija: atkeliavo pirmoji rusiškų raketų sistemų S-400 siunta

Turkija penktadienį paskelbė, kad į šalį atkeliavo pirmoji rusiškų raketinės gynybos sistemų S-400 siunta.
S-400 oro gynybos sistema
S-400 oro gynybos sistema/Asociatyvinė nuotr. / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Turkija Rusija Raketa

Šalies Gynybos ministerija pranešė, kad pirmoji siunta – S-400 komponentai – penktadienį buvo pristatyta į prie Ankaros esančią Miurtedo oro bazę.

„Rusiškos gamybos zenitinių raketinių sistemų S-400 pristatymo į Turkiją procesas prasidėjo“, – sakoma pranešime.

„Pagal kontraktą pirma... S-400 komponentų partija pristatyta į Miurtedo aviacijos bazę Ankaros provincijoje“, – nurodė Turkijos gynybos ministerija.

Vašingtonas ne kartą grasino Ankarai sankcijomis, įskaitant pašalinimą iš naikintuvų-bombonešių F-35 programos, jei ji pirks rusiškų sistemų S-400.

JAV pareigūnai būgštauja, kad Rusija pasinaudos S-400 dislokavimu Turkijoje siekdama patobulinti šių sistemų sugebėjimus numušti vakarietiškus orlaivius, įskaitant F-35.

Po praėjusį mėnesį įvykusio susitikimo su JAV prezidentu Donaldu Trumpu Turkijos lyderis Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė esąs įsitikinęs, jog Ankara nesulauks sankcijų už tai, kad įsigis rusiškų oro erdvės gynybos sistemų S-400.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas ir Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas ir Donaldas Trumpas

Pasak Turkijos užsienio reikalų ministerijos, naujausias JAV valstybės departamento perspėjimas neatitinka D.Trumpo ir R.T.Erdogano susitikimo birželio pabaigoje Didžiojo dvidešimtuko (G-20) forumo kuluaruose Japonijoje „turinio ir dvasios“.

Raketinės sistemos „S-400 Triumf“ yra skirtos strateginės ir taktinės aviacijos lėktuvams, balistinėms raketoms, hipergarsiniams taikiniams ir kitoms puolimo iš oro priemonėms numušti.

Sistemos gali atstumu iki 400 km numušti aerodinaminius taikinius, o atstumu iki 60 km – balistinius taikinius, skriejančius iki 4,8 km per sek. greičiu, aukštyje nuo kelių metrų iki kelių dešimčių kilometrų.

NATO reiškia nerimą

NATO penktadienį paskelbė, jog yra „sunerimusi“, kad Turkija įsigijo rusiškų raketinės gynybos sistemų S-400.

„Esame sunerimę dėl Turkijos sprendimo įsigyti S-400 sistemų potencialių pasekmių“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas NATO pareigūnas.

NATO buvo nekart perspėjusi Ankarą, kad jos įsigytos rusiškos sistemos yra nesuderinamos su Aljanso turima ginkluote.

Jungtinės Valstijos būgštauja, kad jei NATO narė Turkija integruos S-400 savo gynybos sistemoje, esama rizikos, kad slapti duomenys apie radarų neaptinkamus naujos kartos naikintuvus F-35 gali patekti į Rusijos rankas.

JAV prezidento Donaldo Trumpo pasirinktas kandidatas tapti naujuoju gynybos sekretoriumi Markas Esperis praėjusį mėnesį per savo debiutą NATO susitikime pažėrė perspėjimų Turkijai dėl jos planų įsigyti Rusijos gamybos oro erdvės gynybos sistemų.

Vašingtonas pateikė Ankarai ultimatumą iki liepos 31 dienos nutraukti šį pirkimą, nes priešingu atveju šaliai gali būti skirta sankcijų ir ji bus pašalinta iš F-35 programos.

Tačiau po birželį įvykusio susitikimo su JAV prezidentu D.Trumpu Turkijos lyderis Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė esąs įsitikinęs, jog Ankara Vašingtono sankcijų nesulauks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius