Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 14 /11:44

Turkija dėl išpuolio Stambule kaltina kurdų PKK kovotojus, įtariamoji dirbo kurdų kovotojams

Turkijos vidaus reikalų ministras apkaltino Kurdistano darbininkų partiją (PKK) dėl sprogimo judrioje Stambulo prekybos gatvėje, per kurį žuvo šeši žmonės, ir pirmadienį pranešė, kad buvo suimta daugiau nei 20 žmonių.
Sprogimas Stambule
Sprogimas Stambule / „Scanpix“/AP nuotr.

Sekmadienio popietę sprogimas nugriaudėjo Istiklalo gatvėje, populiarioje vietos gyventojų ir turistų apsipirkimo vietoje, ir 81 žmogų paliko sužeistą.

Įtariamasis buvo suimtas ankstyvą pirmadienį.

„Asmuo, padėjęs bombą, buvo suimtas“, – sakė vidaus reikalų ministras Suleymanas Soylu pareiškime, kurį transliavo oficialioji naujienų agentūra „Anadolu“.

Jis pridūrė, kad taip pat buvo sulaikytas dar 21 asmuo.

„Mūsų duomenimis, už tai atsakinga teroristinė organizacija PKK“, – teigė jis.

PKK, Ankaros ir jos Vakarų sąjungininkių įtraukta į teroristinių organizacijų sąrašą, nuo praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio tęsia kruviną sukilimą už kurdų savivaldą pietryčių Turkijoje.

Ši grupuotė, prieš kurią nuolat vykdomos turkų karinės operacijos, taip pat yra Švedijos ir Turkijos, nuo gegužės mėnesio blokuojančios Stokholmo stojimą į NATO, nesutarimų centre.

Prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pasmerkė „bjaurų išpuolį“ Istiklalo gatvėje.

„Būtų klaidinga, jei tvirtai pasakytume, kad tai terorizmas, bet pagal pirmuosius požymius... ten jaučiamas teroro kvapas“, – teigė šalies lyderis spaudos konferencijoje sekmadienį.

Turkijos viceprezidentas Fuatas Oktay sakė: „Manome, kad tai teroristinis aktas, įvykdytas užpuoliko, kuris, mūsų manymu, yra moteris, susprogdinusi bombą.“

Teisingumo ministras Bekiras Bozdagas teigė: „Moteris sėdėjo ant vieno iš suolų daugiau nei 40 minučių, o paskui atsistojo.“

„Po minutės ar dviejų įvyko sprogimas“, – sakė jis televizijai „A Haber“.

„Yra dvi galimybės, – teigė jis. – Arba į šį maišelį įdėtas mechanizmas ir jis sprogsta, arba kažkas (jį) susprogdina nuotoliniu būdu.“

„Šiuo metu kruopščiai tikrinami visi duomenys apie šią moterį“, – sakė B.Bozdagas.

S.Soylu pranešime nepateikta jokių detalių apie įtariamą užpuolikę.

„Šiuo metu kruopščiai tikrinami visi duomenys apie šią moterį“, – sakė B.Bozdagas.

S.Soylu pranešime nepateikta jokių detalių apie šią moterį.

„Xinhua“/„Zuma press“/„Scanpix“/Sprogimo metu populiarioje Stambulo pėsčiųjų gatvėje žuvo 6 asmenys ir 81 žmogus buvo sužeistas
„Xinhua“/„Zuma press“/„Scanpix“/Sprogimo metu populiarioje Stambulo pėsčiųjų gatvėje žuvo 6 asmenys ir 81 žmogus buvo sužeistas

Panika, chaosas

Turkijos miestuose ir anksčiau buvo surengta islamistų ir kitų grupuočių išpuolių.

Istiklalo gatvė jau buvo nukentėjusi per 2015–2016 metų atakas, nukreiptas prieš Stambulą ir kitus miestus, tarp jų Ankarą.

Dėl šių sprogdinimų daugiausia kaltinama grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) ir kurdų kovotojai, kuriuos Turkija oficialiai laiko teroristais. Per šias atakas žuvo beveik 500 žmonių ir daugiau kaip 2 000 buvo sužeista.

Sprogimas, kurio priežastis nežinoma, įvyko 16 val. 20 min. vietos (15 val. 20 min. Lietuvos) laiku.

Po išpuolio virš miesto centro skraidė sraigtasparniai. Policija, baimindamasi antro sprogimo, sudarė didelį apsaugos kordoną, neleidžiantį patekti į teritoriją.

Socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizduose matyti, kad sprogimą lydėjo liepsnos.

Iš karto kilus panikai, žmonės išsibėgiojo į visas puses.

Netoliese ant žemės gulėjo keli kūnai.

„Buvau už 50–55 metrų, staiga pasigirdo sprogimo garsas. Ant žemės pamačiau tris ar keturis žmones“, – naujienų agentūrai AFP pasakojo 57 metų liudininkas Cemalas Denizci.

„Žmonės bėgo apimti panikos. Triukšmas buvo didžiulis. Kilo juodi dūmai“, – sakė jis.

„Zuma press“/„Scanpix“/Policijos pajėgos Stambulo Istiklalo gatvėje
„Zuma press“/„Scanpix“/Policijos pajėgos Stambulo Istiklalo gatvėje

Smerkia išpuolį

Istiklalas, esantis istoriniame Bejohlu rajone, yra viena garsiausių Stambulo arterijų.

Savaitgaliais į tik pėstiesiems skirtą 1,4 km besitęsiančią gatvę, kurią kerta tramvajų linijos ir kuriame gausu parduotuvių bei restoranų, plūsta minios žmonių.

Kaimyniniame Galatos rajone daugelis parduotuvių užsidarė anksčiau, o kai kurių praeivių, atbėgusių iš sprogimo vietos, akyse matėsi ašaros.

Dislokuotos didžiulės saugumo pajėgos užtvėrė visus įvažiavimus, vietoje buvo matyti gelbėtojai ir policija.

Turkijos radijo ir televizijos priežiūros tarnyba RTUK uždraudė transliuotojams rodyti filmuotą sprogimo medžiagą – tokios priemonės anksčiau buvo imtasi po ekstremistų išpuolių.

Po atakos taip pat buvo apribota prieiga prie socialinių tinklų.

Sureaguoti netruko kaimyninė Graikija, kuri „vienareikšmiškai“ pasmerkė sprogimą ir pareiškė užuojautą Turkijos vyriausybei ir žmonėms.

Jungtinės Valstijos taip pat pasmerkė šią ataką, o Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre pareiškė: „Mes stovime petys į petį su savo NATO sąjungininke Turkija, kovodami su terorizmu.“

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas turkams skirtoje žinutėje rašė: „Dalijamės jūsų skausmu. Esame kartu su jumis kovoje su terorizmu.“

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis taip pat parašė tviteryje turkų kalba: „Draugiškosios Turkijos žmonių skausmas yra mūsų skausmas.“

Policija: moteris, įtariama padėjusi bombą Stambulo centre, turi Sirijos pilietybę

Turkijos policija pirmadienį pranešė, kad įtariamoji, kuri buvo suimta dėl bombos Stambulo centre padėjimo, turi Sirijos pilietybę.

Pranešama, kad per sprogimą žuvo šeši asmenys bei priduriama, kad įtariamoji dirbo kurdų kovotojams.

Televizijos kanalas NTV, cituodamas policiją, sakė, kad moteris turi Sirijos pilietybę. Taip pat teigiama, kad ji prisipažino gavusi įsakymą iš Kurdistano darbininkų partijos (PKK), kurią Turkija bei jos Vakarų sąjungininkės yra įtraukusios į teroristinių grupių sąrašą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius